Obraćanje

Komšić EU parlamentu: BiH ima tri mogućnosti

''Sada dugogodišnja ruska politika 'zamrznutog konflikta' na zapadnom Balkanu kao i u mojoj zemlji, napokon mogu i trebaju biti shvaćeni i prihvaćeni kao sigurnosni izazov'' – naglasio je Komšić.
Vijesti / BiH-EU | 15. 03. 2022. u 15:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelja Predsjedništva BiH Željko Komšić upozorio je danas Europski parlament na maligni ruski utjecaj na zapadni Balkan i BiH. Naime, Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta održao je danas sastanak s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine kako bi razgovarali o aktualnim izazovima s kojima se zemlja suočava.

Kako ocjenjuju članovi ovog tijela politička situacija u Bosni i Hercegovini je sve napetija, a nacionalistička i separatistička retorika i dalje ugrožavaju mir, stabilnost i integritet zemlje, te narušavaju funkcioniranje njenih državnih institucija.

Zastupnicima se danas prvo obratio predsjedatelja Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je zahvalio na interesu i prilici da iznese svoje viđenje situacije u Bosni i Hercegovini kao i u neposrednom okruženju.

Refleksija na Zapadni Balkan

S obzirom na sva događanja na europskom kontinentu, agresiju Rusije na susjednu neovisnz i suverenu Ukrajinu, do sada neviđeno jedinstvo gotovo svih zemalja Europe, ne samo članica EU, u odgovoru na ovu agresiju kao i na refleksiju te agresije na zapadni Balkan, a samim time i na BIH, obveza mu je, kaže, biti direktan i govoriti ne baš uvijek diplomatskim jezikom.

Govoreći o stanju u Bosni i Hercegovini, naglasio je "maligni ruski utjecaj na zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu" te je napomenuo da ruska agresija na susjednu Ukrajinu ugrožava sigurnost cijelog europskog kontinenta.

''Sada dugogodišnja ruska politika 'zamrznutog konflikta' na zapadnom Balkanu kao i u mojoj zemlji, napokon mogu i trebaju biti shvaćeni i prihvaćeni kao sigurnosni izazov'' – naglasio je Komšić.

Mišljenje Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji iz maja 2019. godine za BiH predstavlja ako ne ''revolucionaran dokument'', onda bar dokument koji se po svojoj važnosti nalazi odmah iza Daytonskog-Pariškog mirovnog sporazuma kojim je zaustavljen rat u BiH, a taj dokument, kaže Komšić, predstavlja političku i povijesnu raskrsnicu za BiH.

Tri mogućnosti

''Pred Bosnu i Hercegovinu je stavljen izbor. Zapravo, BiH ima tri mogućnosti, tri puta kojima se može kretati sa te svojevrsne političke raskrsnice. Prvi izbor jeste odabrati put koji vodi ka realizaciji preporuka i 14 prioriteta iz tog mišljenja što je i moj izbor'' - podvukao je Komšić.

Kao drugi izbor za BiH naveo je da bi sve trebalo ostati kako je i sada, a to je stanje latentnog konflikta koje je neizdrživo za građane BiH jer se BiH nalazi u konstantnoj blokadi institucija i etničkim napetostima dok se etnička podijeljenost pokušava predstaviti kao trajna kategorija bosanskohercegovačkog društva, a nesigurnost, neizvjesnost i korupcija dovode do masovnog iseljavanja, većinom mladih ljudi iz BiH.

''Kreira se društvo i društveni ambijent u kojem se, kao pojedinac, možete afirmisati i imati pristojan život samo kao osvjedočeni pripadnik etničke grupe i pripadnik vladajuće stranke ili političke strukture. Sve to govori u prilog činjenici da je sadašnji, ne samo ustavno-pravni okvir, nego i koncept organizacije društva koji počiva na njemu prevaziđen i da dalje inzistiranje na njemu vodi u dekadenciju. Ili prosto rečeno, u propast koje niko neće biti pošteđen'' - kazao je.

Dodaje da sve više međunarodnih faktora koji prate situaciju na zapadnom Balkanu i u Bosni i Hercegovini postaju ili su postali svjesni ove činjenice i govore o potrebi promjene te u svjetlu trenutnih dešavanja na europskom kontinentu, podsjeća da je Rusija, do agresije na Ukrajinu, bila najveći zagovornik ovog stanja u BiH iz jednostavnog razloga - to je bilo stanje ''zamrznutog konflikta'' koje je Rusiji odgovaralo kao izvor problema za NATO, ali i Europsku uniju.

''Rusija je zapravo pravilno procijenila da 'zamrznuti konflikti' na zapadnom Balkanu, a time i u mojoj zemlji predstavljaju sigurnosni rizik za NATO i EU i bila je najveći zagovornik zadržavanja sadašnjeg stanja'' - stava je Komšić.

Kretati se unazad

Postoji, naglašava i treći izbor za BiH, a to je kretati se unazad u odnosu čak i na sadašnje stanje i sigurno rezultat ovakvog izbora bio bi konflikt do kojeg će u tom slučaju sigurno doći, a trenutak izbijanja tog konflikta ovisit će o tome da li je BiH u svom ustavno-pravnom uređenju nastavila putem etničkih podjela.

''Ovisit će o tome da li formalizirala te podjele u Ustavu BiH i zakonodavstvu koje će biti izraženije i veće nego što su to sada, a ovisit će i o vanjskom poticaju ili okolnostima u regiji. Svaka dalja etnička podjela u Bosni i Hercegovini, inzistiranje da ustavna i zakonodavna struktura BiH bude temeljena na konačnim etničkim podjelama aktivirat će etnički zasnovane konflikte'' – upozorio je Komšić.

Tvrdi da je sadašnja dominantno etnički zasnovana ustavno-pravna struktura, s djelimičnim građanskim pristupom, koja se zasniva na konceptu konstitutivnih naroda već izvor, za sada, političkih konflikata koji se najbolje vide u blokadi države.

Etnički struktuiran elektorski sistem izbora na jednom dijelu države koji se trenutno pokušava nametnuti je definitivni početak disolucije Bosne i Hercegovine, navodi Komšić, s veoma neizvjesnim ishodom. To se postiže i narušavanjem suvereniteta BiH susjeda kroz koncept brige susjednih država za pripadnike naroda koji su zapravo autohtoni državljani i građani BiH.

''Taj koncept ide do te mjere da se susjedne države otvoreno miješaju u unutarnja pitanja BiH. Ako vam ovo liči na situaciju u Lugansku i Donjecku, politiku Rusije i do čega je sve dovela ta politika, u pravu ste, to je isti agresivni koncept jedne države koja nastoji da zavlada drugom državom'' – kaže Komšić.

Ističe da je jedina razlika u odnosu na takav ruski pristup, za sada, u tome što susjedne države ne pokušavaju oružanom agresijom to ostvariti, no na prostoru BiH su to već radili od 1992. do kraja 1995. godine, a što je dokazano i potvrđeno brojnim presudama međunarodnih sudova.

Vještački kreirane etničke podjele sa izvjesnim konfliktom

''Kako drugačije nazvati politiku koja dolazi iz Srbije, a nazvali su je 'srpski svet', identično tzv. 'ruskom svetu'. Kako drugačije nazvati otvoreno miješanje Republike Hrvatske u unutarnja pitanja BiH, poput izmjene Izbornog zakona, a sve s pozivanjem na zaštitu prava hrvatskog naroda u BiH, a da to ne liči na Putinovo pozivanje na zaštitu ruskog naroda u Ukrajini'' - dodao je Komšić.

Smatra da je potrebno podsjećati na "neutralnost" člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o pitanju ruske agresije na Ukrajinu jer je takva neutralnost, ističe, identična saučesništvu.

Stoga, kako je zaključio, upravo to je taj treći put za Bosnu i Hercegovinu koji neće povesti BiH u Europsku uniju, neće voditi ka poštivanju osnovnih ljudskih prava građana, neće voditi poštivanju presuda Europskog suda za ljudska prava i neće voditi BiH ka stabilnoj demokraciji i demokratskom društvu, nego vodi ravno u vještački kreirane etničke podjele sa izvjesnim konfliktom.

Kopirati
Drag cursor here to close