EU će se fokusirati na borbu protiv kriminala

Komšić i Sattler: 14 europskih prioriteta za BiH treba biti program vlasti na svim nivoima

14 europskih prioriteta za BiH treba biti program vlasti na svim nivoima, zaključeno je na sastanku Sattlera i Komšića.
Vijesti / BiH-EU | 13. 12. 2022. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas veleposlanika Johana Sattlera, šefa Delegacije EU u BiH.

Sattler je čestitao Komšiću na izboru za člana Predsjedništva BiH te pružio informacije o najnovijim aktivnostima koje se u institucijama EU vode u pogledu dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini. Tom prilikom se i zahvalio Komšiću na aktivnoj ulozi u tom procesu, te se interesirao za njegove prioritete rada u naredne četiri godine.

Komšić je istaknuo tri prioriteta. Prvi prioritet je nastavak angažmana podrške institucijama BiH na daljem putu ka članstvu BiH u NATO-u. Drugi prioritet je potpuno ispunjenje 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije kako bi se osigurao brži napredak ka usvajanju EU standarda u zakonodavstvu BiH. Sugovornici su se suglasili da će u naredne četiri godine aktivnosti na ovome planu biti mnogo intenzivnije, te da realizacija 14 prioriteta treba biti u fokusu budućih vlasti na svim nivoima.

Treći prioritet će biti podrška institucijama pri rješavanju socioekonomskih pitanja, posebno odgovoru na predviđanja inflacije i kako olakšati investicije posebno u energetskom sektoru u kontekstu zelene agende za zapadni Balkan.

Sattler je informirao Komšića o fokusu Delegacije EU u narednom razdoblju koji će biti usmjeren na borbu protiv kriminala i korupcije te jačanje pravosudnog sustava u BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close