gledati naprijed

Izvjestitelj EP-a za BiH: BiH treba preuzeti odgovornost za svoju budućnost

Vijesti / BiH-EU | 09. 12. 2015. u 08:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Govoriti u Bruxellesu o europskoj budućnosti jednako je kao zacrtati u BiH cilj koji se zove: budućnost u EU. Tim riječima specijalni izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda opisao je generalnu poruku današnje konferencije o 20. godišnjici Daytona u Bruxellesu te poruke nove rezolucije Europskog parlamenta.

Preda je, inače, jedan od sudionika današnje konferencije u Bruxellesu na kojoj će, između ostalih, biti prisutni članovi Predsjedništva BiH, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federica Mogherini te zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Hoyt Brian Yee.

''Dugo vremena napredak BiH prema EU u velikoj mjeri je ovisio o onome što je dolazilo iz EU. Novi pristup je okončao zastoj u procesu europskih integracija. Sada je, mislim, krajnje vrijeme za inicijative koje će dolaziti i iz BiH. Mi ćemo vam, naravno, u tome pomagati i podržavati vas. Ali, do BiH je da preuzme odgovornost za svoju budućnost'', izjavio je Preda za Dnevni avaz.

Na pitanje što će donijeti nova rezolucija o Daytonu koju je pripremio i on, Preda je odgovorio:" Čini mi se da postoji dogovor među političkim grupama u Europskom parlamentu da ova rasprava i prateća rezolucija moraju biti pogled usmjeren prema naprijed. Povodom 20. godišnjice Daytona, moramo priznati napredak koji je postignut. Prije 20 godina BiH je bila ratom rastrgana zemlja, danas je to zemlja koja teži članstvu u EU".

Preda je naglasio da je BiH prešla dug put te da joj je "ostalo još mnogo izazova".

''Cijeli koncept kretanja od dejtonske do briselske logike ne smije ostati samo koncept. Ovo sada treba biti prilika za poticanje BiH na to da nastavi putem reformi potrebnih za integraciju u EU. Prije svega, socioekonomskih reformi. Ali, tu su i pitanja mehanizma koordinacije, tradicionalne trgovine, institucionalnih reformi putem kojih će država postati funkcionalna'', naveo je izvjestitelj EP-a za BiH.

Ponovo u Bruxellesu, u petak uslijedit će sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje.

''Prvi sastanak tog vijeća će zasigurno biti veoma važan. Ovdje ne govorimo ni o kakvoj simbolici, već o istinskom novom poglavlju između EU i BiH! Obje strane dobivaju mogućnost i mehanizme provođenja SAA, koji je također okvir za administrativne, institucionalne te ekonomske reforme. Nadam se da će to biti dobar sastanak na kojem će obje strane iznijeti svoje stavove, procjene u vezi s napretkom BiH prema Uniji'', rekao je Preda u intervjuu za Dnevni avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close