Toliko o reformama

Izabrali europski put, a sebe ne mogu izabrati

Vijesti / BiH-EU | 09. 03. 2015. u 10:39 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europskoj uniji dano je obećanje, no obećane reforme su na čekanju dok se ne raspodijele fotelje u federalnoj vladi. Iako zbog političkih natezanja oko raspodjele resora sve druge vijesti prolaze tiše u javnosti, upozorenja da Federacija BiH, a samim time i BiH, ne može više čekati, sve su češća.

Ako bilo tko danas želi biti dobronamjeran, realan i odgovoran član našega društva, onda on više nema dilema što su nam prioriteti.

Svaki izgubljeni dan u Federaciji mnogo košta državu, poslodavce, radnike, a najviše nezaposlene koji su na zavodima za zapošljavanje, upozorio je nedavno Safudin Čengić predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

''Očekujemo da prvi dan nakon postavljanja izvršne vlasti prioritet svih prioriteta bude ekonomija, odnosno izmjena zakonske regulative kojom će se i ovdje smanjiti opterećenja gospodarskim subjektima i stvoriti preduvjet za što veća ulaganja'', rekao je Čengić.

Gospodarstvo može biti pokretač promjena

No, problem je što će se, po svemu sudeći, prvi dan nove vlasti, čekati još dugo, a promjena prioriteta u novom europskom pristupu BiH, iako bi mogla poboljšati sve ono što zagađuje poslovnu klimu u BiH, čeka dogovor o sjedanju u fotelje.

Direktor Razvojne agencija za Hercegovinu (REDAH) Ivan Jurilj kaže kako promjena prioriteta u reformama BiH predloženih od strane EU za Bosnu i Hercegovinu, a koji su zasnovani na Sporazumu za rast i zapošljavanje definitivno može doprinijeti poboljšanju poslovne klime u Bosni i Hercegovini.

''Predloženi sporazum za rast i zapošljavanje sadrži sve potrebne elemente da se pokrenu stvari u Bosni i Hercegovini. U tom smislu gospodarstvo zasigurno može biti pokretač promjena u Bosni i Hercegovini, pa tako i ova inicijativa EU može biti dodatni stimulans društvu i zajednici da kroz kreiranje povoljnog poslovnog okruženja bude pokretač pozitivnih promjena. Međutim, bez političke stabilnosti i volje za promjenama od strane domaćih aktera ozbiljnije se reforme ne mogu napraviti, pa će tako i kreiranje povoljnog poslovnog okruženja ovisiti ponajprije od same Bosne i Hercegovini odnosno njenih političkih čimbenika. Ali svakako će ova inicijativa biti poticaj, a ukoliko EU bude ustrajna i konzistentna u novom pristupu ova inicijativa može ubrzati stvari na terenu'', rekao je Jurilj za Bljesak.info.

Društvo zrelih partnera

Iz mostarske Gospodarske komore misle pak kako gospodarske i socijalne reforme ne mogu biti nadomjestak nekim drugim nužnim procesima u društvu, ali mogu pozitivno utjecati na ukupnu demokratizaciju i razvoj društva.

Najčešće se misli ako imamo vrlo jeftino zemljište i jeftinu radnu snagu da je to dovoljno kako bi neki ulagač investirao. Međutim, ulaganja su puno složeniji i zahtjevniji proces

''Podrazumijeva se da poduzetnici, odnosno gospodarstvenici općenito, priželjkuju stabilnije odnose u društvu kako bi više ulagali i dugoročnije planirali svoje biznise. Potpisivanjem Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Europske unije i BiH, naša bi zemlja ušla u društvo zrelih partnera, odnosno država koje su na dobrome putu. U tom je slučaju realno očekivati živahniju gospodarsku i tržišnu aktivnost, nove investicijske cikluse i jasan signal domaćem i stranom kapitalu da je vrijeme oklijevanja uglavnom za nama, te da treba ulagati'', naveli su za Bljesak.info iz Gospodarske komore Grada Mostara.

Iz Komore je poručeno kako ne postoji alternativa europskom putu, a ako bi i postojala ''ona je ovo što smo imali dosad, a u budućnosti možda i gore od toga''.

''Dakle, ako bilo tko danas želi biti dobronamjeran, realan i odgovoran član našega društva, onda on više nema dilema što su nam prioriteti. Jer ne treba zaboraviti da se u zemljama sa snažnom ekonomijom sva ostala pitanja rješavaju neusporedivo lakše'', navedeno je iz Komore Grada Mostara, koja napominje kako bi bliskost s EU trebao biti ''prilično jasan znak da se neko društvo želi otvoriti i postati razvijenijim nego što to trenutačno jest''.

I Jurilj smatra kako poslovnu klimu u BiH prije svega može poboljšat stabilnost institucionalnog, političkog i pravnog okruženja, kao i jasna posvećenost razvojnoj politici na svim razinama.

S kim pričati?

''Naime, nama su strane investicije potrebne kako bismo povećali zapošljavanje i omogućili rasta gospodarstva, ali isto tako moramo se posvetiti i omogućiti domaćim gospodarstvenicima njihov rast i širenje, što bi bilo možda dugoročno stabilnije i zdravije, a zasigurno bi bilo signal i stranim investitorima da je ovdje dobro ulagati. Bez jakih domaćih gospodarskih subjekata, nećemo imati dobrih ni stranih investitora'', rekao je i dodao kako se povoljno poslovno okruženje može kreirati i razvojnim projektima koje trebaju provoditi lokalne zajednice.

Bez jakih domaćih gospodarskih subjekata, nećemo imati dobrih ni stranih investitora

No, smatra Jurilj, u ovakvim uvjetima nepravedne raspodjele prihoda i zapostavljenosti jedinca lokalne samouprave, odnosno prepuštanja jedinica lokalne samouprave samima sebi, ne ostavlja dovoljno prostora da se niže razine vlasti adekvatno posvete ovakvim projektima.

''Pored političke, institucionalne i pravne stabilnosti, za dobro povoljno okruženje važne su i jake općine, gradovi i regije, a to nam svjedoče i primjeri iz užeg i šireg okruženja'', kaže Jurilj.

No, tužna je činjenica da europski dužnosnici sve više otvoreno govore kako ne mogu pronaći partnera za sve ono što se planira i obećava. Tako je nedavno u jednom intervjuu Martin Pammer, veleposlanik Republike Austrije u BiH, rekao kako u BiH još nemaju ni partnera s kojim možemo realizirati projekte.

''EU nema s kim razgovarati, jer vlasti - osim Vlade RS, odakle, međutim, uvijek iznova dolaze neke blokade - još nisu formirane! Nema Vijeća ministara, nema federalne vlade, nema županijskim vlada. S kim možemo pričati kada nema nikog s kim možemo provoditi projekte?'', upitao je Pammer.

Direktor REDAHA kaže kako u ovom trenutku Bosna i Hercegovina ne može ponuditi puno da strana ulaganja budu sigurna i isplativa.

''To je dovoljno ilustrirati činjenicom da još nemamo formirane vlade ni nakon pet mjeseci od posljednjih izbora, a bez stabilne vlasti i stabilnih institucija, kao ni definiranog pravca razvoja nema mogućnosti rasta'', rekao je Jurilj.

Predsjedništvo ni riječi

Istaknuo je kako je teško govoriti o stranim ulaganjima i povoljnom poslovnom okruženju kada imate izrazito nestabilno političko, institucionalno i pravno okruženje.

''Ulaganja su vrlo osjetljiva na sve promjene pa su tako i ulagači vrlo oprezni po pitanju donošenja odluke gdje i što investirati. Mi u BiH moramo biti svjesni da je konkurencija u privlačenju stranih ulaganja izrazito velika, pa stoga moramo biti vrlo realni u tomu što možemo ponuditi stranim ulagačima. Najčešće se misli ako imamo vrlo jeftino zemljište i jeftinu radnu snagu da je to dovoljno kako bi neki ulagač investirao. Međutim, ulaganja su puno složeniji i zahtjevniji proces te u jednoj investiciji sudjeluje puno više drugih čimbenika tako da ponekad zemljište i jeftina radna snaga budu sporedni elementi u privlačenju investiciji. Također, nama bi bilo puno važnije da budemo konkurentna a ne samo jeftina destinacija za strana ulaganja'', rekao je Jurilj.

S kim možemo pričati kada nema nikog s kim možemo provoditi projekte?

Austrijski veleposlanik je izjavio kako nova EU inicijativa sadrži logiku koja bi promijenila dinamiku.

''Prvo radimo ono što je realno moguće u ovom trenutku, a ostala pitanja ostavljamo za kasnije. Znači, sada ćemo se posvetiti stvarima koje ljudima mogu donijeti konkretne pogodnosti, a 'Sejdić i Finci' i izborna pitanja u vezi s tim zasad ostavljamo po strani'', rekao je.

No, svjedoci smo kako se, iako se ta pitanja stavljaju po strani, uporno izbacuju na površini te kako, kada njih nema, pojavljuju pitanja koja ostaju bez odgovora i dogovora, a stoje na obećanom putu promjena i napretka.

Naime, Sporazum za rast i zapošljavanje sadrži šest prioritetnih reformskih mjera trebaju provesti izabrane vlasti nakon općih izbora u listopadu 2014. godine, a reforme su odobrile međunarodne financijske institucije i EU. S druge strane, Predsjedništvo BiH, nakon neslaganja s vodstvom Republike Srpke i usvajanju u domovima parlamenata, obvezalo se na ispunjenje reformi.

''Izjavljujemo da smo suglasni i neopozivo se obvezujemo da će institucije vlasti u Bosni i Hercegovini provesti sve reforme neophodne za uspostavu institucionalne funkcionalnosti i efikasnosti na svim razinama vlasti i omogućiti da se Bosna i Hercegovina pripremi za buduće članstvo u Europskoj uniji kao suverena država, koja ispunjava uvjete i obveze za članstvo u Europskoj uniji", stoji u Izjavi koju je usvojilo Predsjedništvo BiH.

No, koliko ozbiljno Predsjedništvo gleda na obećani put govori i činjenica da ni nakon 20 dana na upit portala Bljesak.info o usvojenom Izvještaju nisu našli shodno da nam odgovore.

Kopirati
Drag cursor here to close