Ivanić

I ovakva EU je bolje od onoga što imamo

Vijesti / BiH-EU | 24. 06. 2016. u 11:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je za Fenu da je iznenađen rezultatima referenduma u Velikoj Britaniji, s obzirom na veliki ekonomski interes, koji je ta zemlja imala u Europskoj uniji.

''Nisam očekivao odluku o izlasku Velike Britanije iz EU zato što smatram da će posljedice odluke biti vrlo velike. Te posljedice će najviše biti osjetne po EU, jer će biti puno ekonomskih implikacija i uvjeren sam da će one dominatno biti negativne'', kazao je Ivanić, prenijela je Fena.

Uz izražene sumnje u pozitivne efekte odluke o izlasku Velike Britanije iz EU, ističe da će to utjecati i na ostale zemlje članice EU, što će biti presudno sljedećih mjeseci.

''EU će se sa svoje strane naći pred dilemom - hoće li se dalje učvrstiti ostatak EU, hoće li ići k još snažnijem povezivanju ili će evetualno ići a decentralizaciji. Ne bih isključio prvi scenarij. Mislim da postoji vrlo moguća varijanta još čvršćeg povezivanja dijela zemalja EU'', dodao je.

Ako bi efekti britanskog izlaska iz EU bili pozitivni, to bi, kaže, sigurno značilo nove referendume i izlaske zemalja iz EU, a zato treba sačekati određeno vrijeme i vidjeti koje su političke implikacije i ekonomske posljedice ove odluke.

Odluka građana Velike Britanije, kako napominje, za BiH ne treba da ima veliki utjecaj.

''Čak i 'slaba' EU za nas je bolja opcija nego ovo što sada imamo. Mi smo sada izvan EU i živimo životom koji zaista nije dobar, nema investicija, nema razvoja, demokracije. Čak i u toj 'slaboj' EU nama bi bilo puno bolje i mislim da u tom pravcu i dalje treba da nastavimo'', zaključio je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić za Fenu.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je za Fenu da BiH, nakon odluke građana na referendumu o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, ne treba razmišljati o bilo kakvom vanjskopolitičkom zaokretu.

''Važno je da zadržimo reformski smijer i da nastavimo svoj europski put'' rekao je Crnadak.

Razlozi zbog kojih se BiH opredijelila za taj put, kaže, nisu nestali nakon rezultata glasovanja građana Britanije na referendumu. Ističe kako je još rano da se iznose ozbiljne analize te odluke.

''Sigurno je da se ništa neće događati preko noći. Procedure unutar Velike Britanije i one koje se odnose na razdruživanje s EU su takve da je to proces koji traje godinama. Zato treba mirno pogledati koje će biti prve implikacije glasovanja građana velike Britanije'', rekao je Crnadak.

Bit će zanimljiva, dodaje, situacija na berzama i kakve će biti posljedice po britansku ekonomiju.

Kopirati
Drag cursor here to close