Bevanda - Fule

Fule nezadovoljan: Rješenje za presudu Sejdić-Finci preuzimaju VE i Vijeće za vanjske poslove EU

Vijesti / BiH-EU | 18. 02. 2014. u 15:17 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda sastao se danas u Sarajevu s europskim povjerenikom za proširenje i politiku susjedstva Štefanom Fuleom i njegovim suradnicima. Tijekom susreta, povjerenik Fule je izrazio nezadovoljstvo do sada učinjenim na provedbi odluke "Sejdić i Finci", te obavijestio predsjedatelja Bevandu da više nije spreman pronalaziti rješenje za ovu presudu i da će od sada institucije BiH, Vijeće Europe i Vijeće za vanjske poslove Europske unije preuzeti ovu inicijativu.

On je rekao i da je ovim zaključio svoj angažman na rješavanju presude Europskog suda za ljudska prava.

Predsjedatelj Bevanda se zahvalio povjereniku Fuleu na dosadašnjem angažmanu, ponovivši opredijeljenost Vijeća ministara BiH ka europskom putu i istaknuo spremnost da i dalje poduzima neophodne aktivnosti koje za cilj imaju približavanje BiH članstvu u Europskoj uniji.

Sugovornici su rekli da građani imaju pravo demonstrirati zbog loše ekonomske i političke situacije u državi, ali i da nemaju pravo rušiti i paliti imovinu koja je zajednička i od koje koristi imaju svi građani BiH.

Oni su istaknuli da u potpunosti podržavaju građansku inicijativu kada je ona u skladu sa zakonima i drugim propisima i kada rezultira traženjem razumnih zahtjeva od vlasti u BiH.

Povjerenik Fule je obavijestio predsjedatelja Bevandu da će u ponedjeljak, 24. veljače, nazočiti konferenciji premijera koju organizira EBRD-a u Londonu i najavio da će tom prigodom predložiti nove ideje za prevazilaženje problema i pokretanje dijaloga u BiH.

Današnjem sastanku je nazočila i zamjenica predsjedatelja ureda komesara Fulea Jana Katarina Lolić Šindelkova, šef delegacije Europske unije i specijalni predstavnik Europske unije u BiH veleposlanik Peter Sorensen, direktor Direkcije za Albaniju, BiH, Srbiju i Kosovo Jean- Eric Paquet, zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BiH Renzo Davidi, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i direktorica Direkcije za europske integracije Nevenka Savić, priopćila je Služba za informiranje Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close