Putinov saveznik

Europarlamentarka Fajon: Pozivali smo na sankcije protiv Dodika, ali nema konsenzusa

''Svjedoci smo da je došlo do eskalacije nacionalističkih tendencija koje prijete miru u BiH. Nama su potrebni izaslanici mira a ne izaslanici rata''
Vijesti / BiH-EU | 08. 03. 2022. u 19:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoji strah da će Putinovi saveznici izazvati sukobe u BiH, kazala je članica Europskom parlamenta Tanja Fajon na današnjoj sjednici na kojoj se raspravljalo o situaciji u Bosni i Hercegovini.

''Svjedoci smo da je došlo do eskalacije nacionalističkih tendencija koje prijete miru u BiH. Nama su potrebni izaslanici mira a ne izaslanici rata''rekla je Fajon.

Podsjetila je da u EP-u postoje pozivi na sankcija protiv Milorada Dodika, ali vjerovatno neće biti konsenzusa jer se mađarski premijer Viktor Orban protivi ovakvim mjerama.

''Ono što je najvažnije da mi uradimo je da obezbijedimo održavanje fer izbora i omogućimo put BiH ka Europskom uniji'' zaključila je Fajon u svom obraćanju.

 

Haider: Ubrzano primanje BiH u EU neće riješiti njene probleme

Ubrzano primanje BiH u EU neće riješiti njene probleme, rekao je Roman Haider, član Slobodarska stranka Austrije na zajsedanju Europskog parlamenta.

Haider je kazao da su u ovom kontekstu bitne dvije stvari, a to su da je BiH veoma "fragilna država, a neki je ljudi zovu čak i propalom državom."

''Bilo bi neodgovorno da pristajenmo na kompromise. Ubrzano primanje u EU ne samo da ne bi riješilo postojeće probleme nego bi stvorilo nove'', kazao je on.

Podsjetio je da na Blkanu postoji rastući kineski uticaj i da su mediji pisali o tome kako je Balkan poluga u rukama Kine koja ima potencijal da utiče na evropsku politiku.

''Dio napada na Europu može se izvršiti kineskim uticajem. Umjesto da stalno moraliziramo, mislim da je bolje im dati pragmatičnu pomoć, ali samim ulaskom u EU neće se ništa riješiti'', zaključio je Haider.

Köster: Sankcije Dodiku i pristalicama

U Bosni i Hercegovini, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegove pristalice bojkotiraju državne institucije, izjavio je na današnjoj sjednici Eiropskog parlamenta parlamentarac Dietmar Köster.

Köster je podsjetio da oni rade na neustavnom prebacivanju ovlasti na Republiku Srpsku, napominjući da će to dovesti do uništavanje cjelovitosti države.

''Dodik odbija osuditi rusku agresiju na Ukrajinu. On se zalaže za navodni neutralni stav što ne znači ništa drugo nego da se slaže s Putinovim ratom. Dodik koristi rat u Ukrajini kako bi unapređivao svoje proruske politike i kako bi uzrokovao raspad BiH'', kazao je on.

Köster je kazao da je očigledno da Dodik surađuje s Moskovom da bi destabilizirao BiH. 

''Krajnje je vrijeme za EU da sankcionira Dodika i njegove pristalice da bi odbranili suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. U ovom smislu, EU mora podržavati civilno društvo više nego što je to dosad radila'' zaključio je Köster u svom govoru pred Europskim parlamentom.

Kopirati
Drag cursor here to close