Na koronu

EU donirala 40.000 jedinica visokokvalitetnog materijala za kontrolu testova

Kontrolni materijal ima za cilj kalibraciju opreme za testiranje na COVID-19 kako bi se povećala pouzdanost testiranja.
Vijesti / BiH-EU | 24. 04. 2020. u 18:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija (EU) je danas isporučila 40.000 jedinica visokokvalitetnog materijala za kontrolu testova na virus korone Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i Zavodu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banja Luci.

Kontrolni materijal ima za cilj kalibraciju opreme za testiranje na COVID-19 kako bi se povećala pouzdanost testiranja.

Ovaj materijal se trenutno isporučuje diljem Europske unije. Nakon zahtjeva za pomoć, EU je odlučila donirati kontrolni materijal Bosni i Hercegovini i drugim partnerima na Zapadnom Balkanu.

Veleposlanik EU u BiH Johann Sattler naglasio je važnost suradnje i solidarnosti i podrške u ovim teškim vremenima za sve, a posebice za medicinske radnike koji su na prvoj liniji borbe.

"Testove su razvili znanstvenici iz Europske unije u Zajedničkom istraživačkom centru u Belgiji. Veliko mi je zadovoljstvo što smo bili u mogućnosti osigurati 40.000 komada ovih testova za BiH. Ovo je još jedan dokaz solidarnosti EU. Dozvolite da iskoristim priliku da se zahvalim svima onima koji su prvi na udaru, liječnicima, medicinskim sestrama, i drugim radnicima u zdravstvu na fantastičnom poslu koji obavljaju u ovoj zemlji. Svi im dugujemo duboku zahvalnost", rekao je Sattler.

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović izjavila je kako će donacija biti upotrijebljena u procesu testiranja.

"Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je do sada uradio 7.415 testiranja i vrlo smo zadovoljni rezultatima, koji su provjereni u laboratoriju u Berlinu i kao takvi su prihvaćeni od strane supervizije", rekla je Izetbegović.

Kontrolni materijal su proizveli znanstvenici Europske unije u Zajedničkom istraživačkom centru (JRC) u Belgiji.

Europska unija izdvojila je 80,5 milijuna eura bespovratnih sredstava za pomoć Bosni i Hercegovini u borbi protiv COVID-19, a od toga je sedam milijuna eura usmjereno za hitne medicinske potrebe, navodi se u priopćenju Delegacije EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close