Mjera pomoći

EU daje Oružanim snagama 10 milijuna eura

Odluka koja se tiče pomoći od 10 milijuna eura za OSBiH dio rada EU na daljem jačanju svog sigurnosnog angažmana sa svojim partnerima na Zapadnom Balkanu.
Vijesti / BiH-EU | 01. 12. 2022. u 17:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Europske Unije je danas usvojilo mjeru pomoći od 10 milijun eura u korist Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), što je jedna od pet mjera usvojenih danas u okviru Europskog mirovnog fonda (EPF) za podršku Bosni i Hercegovini, Gruziji, Libanu, Mauritaniji i kao podršku raspoređivanju Obrambenih snaga Ruande u Mozambiku.

U priopćenju je navedeno da ove nove mjere pomoći pojačavaju stalnu podršku EU partnerskim zemljama u Africi, Istočnom partnerstvu i Zapadnom Balkanu, te proširuju geografski doseg Europskog mirovnog fonda na južno susjedstvo.

''Europski mirovni fond nastavlja da pokazuje svoju fleksibilnost i djelotvornost u odgovaranju na potrebe naših partnera'', izjavio je ovom prilikom Visoki predstavnik EU Josep Borrell.

Navodi se a je odluka koja se tiče pomoći od 10 milijuna eura za OSBiH dio rada EU na daljem jačanju svog sigurnosnog angažmana sa svojim partnerima na Zapadnom Balkanu.

''Mjerom pomoći EPF-a ojačat će se kapaciteti OS BiH kroz unaprjeđenje i nadogradnju opreme njihove brigade taktičke podrške. Kroz osiguranje odgovarajuće opreme, mjera će im pomoći i da doprinesu vojnim misijama i operacijama Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU. To će dalje omogućiti brzo i održivo raspoređivanje bataljona koji je određuje NATO, bilo kao dio misije ili operacije Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU ili u formatima kao što su Ujedinjene nacije, NATO i OSCE, i na kraju će doprinijeti zaštiti civilnog stanovništva”, navedeno je u priopćenju.

Ovim novcem će se financirati terenska oprema, ključni alati za vojno inženjerstvo i CBRN (kemijski, biološki, radiološki i nuklearni) materijal.

Na kraju je istaknuto da je ovu pomoć je zatražio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u srpnju 2022.

Kopirati
Drag cursor here to close