Mapa puta

Do kada će EU imati strpljenja s BiH političarima

Vijesti / BiH-EU | 12. 09. 2012. u 12:43 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nažalost, BiH nije uspjela ispuniti prvi uvjet iz Mape puta dogovorene u Bruxellesu 27. lipnja, a koji se tiče implementacije presude "Sejdić-Finci", ali taj uvjet i dalje ostaje kao prioritet", kazao je danas u izjavi za medije nakon sastanka s liderima političkih stranaka u BiH generalni direktor Direkcije za proširenje EU Stefano Sannino.

Sannino je dodao da su na današnjem sastanku koji je bio prilika za svojevrsni rezime do sada urađenog, bh. političari još jednom iznijeli svoja viđenja i načine za što brže približavanje BiH Europskoj uniji.

"Na sastanku je iskazana volja i opredjeljenje političara da budu nastavljeni napori za ispunjavanje uvjeta iz Mape puta, ali je činjenica da ne trebamo u narednih nekoliko tjedana očekivati bilo kakav napredak", istaknuo je Sannino misleći na predizborne kampanje koje su u tijeku te predstojeće Lokalne izbore.

Dodao je da je postignuta suglasnost o nastavku rada na ostalim dijelovima Mape puta, posebno na uspostavljanju mehanizama na koordiniranju pitanja koja se odnose na suradnju s EU.

"Također, izražena je spremnost za harmonizaciju zakonodavstva BiH sa zakonodavstvom EU, posebno u dijelu koji govori o državnoj pomoći", rekao je Sannino.

Podcrtao je da će EU nastaviti pomagati BiH na njenom europskom putu.

Na pitanje novinara do kada će EU imati strpljenja s političarima iz BiH koji mnogo obećavaju, a malo toga ispunjavaju, Sannino je odgovorio pitanjem.

"Nije pitanje koliko EU ima strpljenja već koliko će dugo građani BiH imati strpljenja s takvim političarima?", pitao je.

Kopirati
Drag cursor here to close