Sastanak

Čović sa Sattlerom: Ovo će biti snažna motivacija

Dužnosnici su razgovarali o ostvarenju statusa kandidata Bosne i Hercegovine u četvrtak, ali i o trenutnoj političkoj situaciji nakon Općih izbora, kao i predstojećim reformama.
Vijesti / BiH-EU | 13. 12. 2022. u 17:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović u utorak je u Sarajevu održao radni sastanak s posebnim predstavnikom Europske unije (EU) u BiH i šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom.

Dužnosnici su razgovarali o ostvarenju statusa kandidata Bosne i Hercegovine u četvrtak, ali i o trenutnoj političkoj situaciji nakon Općih izbora, kao i predstojećim reformama.

Čović je istaknuo optimizam po pitanju stjecanja statusa kandidata BiH tijekom ovoga tjedna, naglašavajući kako će to biti prvi značajan iskorak nakon predaje zahtjeva za članstvo u veljači 2016. godine. Naglasio je kako će stjecanje statusa kandidata biti snažna motivacija za ubrzane iskorake na putu BiH prema punopravnom članstvu u EU.

U svjetlu izbora održanih u listopadu, Čović je izvijestio posebnog predstavnika Sattlera o snažnim naporima za brzu uspostavu vlasti koja je, kako je istaknuo, ključna za stabilizaciju političkih prilika i socio-ekonomski napredak. Tom je prilikom istaknuo konstruktivan karakter razgovora o uspostavi vlasti koje se temelji na jasnim zajedničkim prioritetima. Između ostaloga, naglasio je i neospornu važnost izmjena izbornog zakonodavstva u definiranom roku.

Čović je naglasio očekivanja o ubrzanju euroatlantskog puta, ističući kako on nema alternativu, te kako zahtijeva ozbiljnu i kvalitetnu suradnju političkih aktera za ostvarenje potrebnih iskoraka. U tom smislu, istaknuo je sve reforme koje su nužne kako bi se poboljšale prilike za sve žitelje u Bosni i Hercegovini, te kako bi se ostvarili značajni integracijski pomaci.

Kopirati
Drag cursor here to close