S radnom grupom EU

Čović i Zvizdić između etničkog i građanskog

Najavljen je još jedan sastanak koji bi se trebao održati u Mostaru, a na kojem bi trebali nazočiti i predstavnici SNSD-a s ciljem da se pripreme i usuglase zakoni.
Vijesti / BiH-EU | 11. 03. 2021. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici SDA i HDZ-a održali su danas sastanak u Sarajevu s predstavnicima radne grupe Europske unije na kojem je razgovarano o europskom putu BiH. Denis Zvizdić i Dragan Čović kazali su kako je sastanak bio vrlo produktivan te da je iskazana opredijeljenost ka europskom putu naše zemlje. Najavljeno je i da bi određeni zakoni koji su iz prioriteta Europske komisije, mogli biti usvojeni do kraja šestog mjeseca.

Na sastanku je analiziran napredak BiH u ispunjavanju 14 uvjeta koje je postavila Europska komisija. Dogovoreno je da u četvrtak bude održan još jedan sastanak u Mostaru na kojem bi trebali nazočiti i predstavnici SNSD-a s ciljem da se pripreme i usuglase zakoni.

''Cilj da stavimo bar 2-3 zakona na usuglašavanje – javne nabavke, sukob interesa i paket zakona koji nemaju direktne veze s ovim, a trebali su proći parlamentarnu proceduru. Sve ide kroz Vijeće ministara da bi mi na prvim sjednicama parlamenta u travnju te stvari usvojili. Čini mi se da imamo jasan usuglašen stav što je to minimum za naš kandidatski status iz 14 uvjeta'', rekao je Čović za N1.

Istakao je kako je, kada je u pitanju kandidatski status BiH do ljeta, “danas najmanje do nas iako se čini da je sve u našim rukama”.

''Ja sam o kandidatskom statusu maštao i prije tri godine kada je bilo potpuno realno. Mi smo sve uvjete izvršili i ako ova tri uvjeta završimo uz izborni zakon u naredna 3-4 mjeseca, sve što smo obećali EU smo izvršili. Mislim da je onda kandidatski status na onima koji žele razmišljati o proširenju statusa ovdje, ali vjerujem da je realno”, rekao je Čović.

S Palmerom je jučer razgovarao o Izbornom zakonu. Čović je rekao kako su “ohrabreni da njihova administracija želi da ovaj posao privodimo kraju, da se pokrenemo i zbog toga je danas insistirano da sve bude završeno na Vijeću ministara kako bi se do kraja 6. mjeseca zakoni usvojili”.

''Ako ne završimo onda nismo pokazali dobru volju. Ima puno zakona koji imaju opću formu – ljudska prava, sloboda medija, zaštita određenih grupa, ali je to trajna zaštita koja se rješava kroz stotine zakona i usuglasili smo se da naš euroatlantski put nema alternative”, rekao je Čović.

Kazao je kako je optimističan. Isto je rekao i Zvizdić koji je istaknuo da su “ovaj put razgovarali vrlo konkretno o realzaciji prioriteta kojima bi prema njihovom mišljenju i na bazi nekih ranijih razgovara s predstavnicima EU pokazali jedan ozbiljan kredibilitet BiH u zahtjevu za dobivanje kandidatskog statusa”.

''Mi smo nekih šest već realizirali i idemo u fazu kada bi trebali usvojiti zakon o javnim nabavkama, zakon o sukobu interesa i početi s reformom oblasti pravosuđa, pri čemu zakon o VSTV-u bi bio jedno izuzetno važno pitanje te raditi na ostalim preporukama kao što je borba protiv torture i nasilja nad ženama i govora mržnje. Mislim da je današnji sastanak početak finalizacije faze koja je potrebna BiH da dobijemo kandidatski status, očekujemo učešće i predstavnika SNSD-a i drugih parlamentarnih stranaka u PSBiH'', rekao je Zvizdić.

Govoreći o izbornom zakonu, Čović je rekao kako treba biti usuglašen pri čemu će se obuhvatiti sporazum koji je potpisan u Mostaru i sve presude Suda u Straßburgu. Zvizdić je zaključio kako je potrebno pronaći “suptilan, uravnotežen odnos između etničkog i građanskog”.

Kopirati
Drag cursor here to close