Očekivanja

Bunoza: Dobit ćemo zeleno svjetlo za EU

Bunoza ističe kako je reforma pravosuđa neophodna zadaća koju moramo napraviti ukoliko želimo pokrenuti razvoj naše zemlje i postati dio obitelji europskih zemalja.
Vijesti / BiH-EU | 22. 01. 2024. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Moja očekivanja su da će BiH dobiti 'zeleno svijetlo' za otvaranje pregovora, jer smo, unatoč političkim neslaganjima, ipak napravili vidljive pomake'', izjavio je u intervjuu za Dnevni avaz Davor Bunoza, ministar pravde Bosne i Hercegovine.

Budući da se značajan dio uvjeta za početak pregovora o članstvu BiH u EU odnosi na zakone iz vezane za pravosuđe, Bunoza je rekao kako smatra da je realno očekivati da Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, kao i Zakon o sudovima BiH budu usvojeni do ožujka ove godine.

Tek nekoliko spornih stvari

''Zapravo, oni su u nekoliko navrata već bili predlagani na sjednicama Vijeća ministara BiH, ali nije postojao konsenzus za njihovo usvajanje. U proteklom razdoblju održao sam brojne sastanke s ciljem da u cijelosti usuglasimo nacrte tekstova ovih zakona i držim da je ostalo tek nekoliko spornih stvari oko kojih zajednički možemo pronaći rješenje. No, sada nam je potreban politički dogovor i vjerujem se da ćemo imati dovoljno mudrosti i razboritosti za prepoznati značaj usvajanja ovih zakona'', rekao je.

Bunoza ističe kako je reforma pravosuđa neophodna zadaća koju moramo napraviti ukoliko želimo pokrenuti razvoj naše zemlje i postati dio obitelji europskih zemalja.

''Zbog toga smo izradili dokument kojim smo isplanirali korake i postavili okvir za provedbu te reforme u sljedeće četiri godine. Uz nas iz Ministarstva pravde BiH, u njegovoj izradi sudjelovali su i predstavnici entitetskih ministarstava pravde i Brčko distrikta BiH. Tim dokumentom smo postavili, po meni, realne i ostvarive reformske zadaće koje ćemo zajednički i koordinirano provoditi. Krajnji cilj je osigurati vladavinu prava u zemlji, reformirati sustav izvršenja kaznenih sankcija, poboljšati međunarodnu pravnu pomoć i pravnu pomoć stanovništvu, te stvoriti povoljnije okruženje za održivi gospodarski razvitak u BiH'', navodi ministar pravde.

Sporan trenutak u Ustavnom sudu

Kaže kako postoje još neka sporna pitanja, ali da vjeruje da će ih uskoro usuglasiti, te da će ovaj dokument potom biti usvojen i na državnoj i na entitetskim razinama.

Govoreći o Ustavnom sudu, Bunoza naglašava kako je Ustavni sud BiH najvažnija institucija u Bosni i Hercegovini i da se njegove odluke, neupitno, moraju poštovati i provoditi.

''Uz to, jedan od prioriteta koje BiH mora ispuniti na europskom putu, jeste reforma tog suda i reguliranje statusa međunarodnih sudaca u njemu. U razgovorima koje vodimo, sporan je trenutak od kada bi Ustavni sud BiH trebao biti popunjen samo domaćim sucima, kao i na koji način da se donese propis, da li izmjenom Ustava za što je potrebna dvotrećinska podrška u Parlamentarnoj skupštini BiH ili je to moguće uraditi donošenjem Zakona o prestanku mandata međunarodnih sudaca. No, nesporno je, ukoliko želimo biti dio EU, moramo imati Ustavni sud BiH popunjen samo domaćim pravnim stručnjacima'', kaže Bunoza.

Ističe kako su nakon Daytona, u radu brojnih institucija u BiH poput vojske, policije, Centralne banke, Suda i Tužiteljstva BiH sudjelovali međunarodni predstavnici koji su postupno odlazili i prepuštali mjesto domaćim kadrovima.

Kritike iz Nizozemske

''Nažalost, to je propušteno prije 21 godinu napraviti i u Ustavnom sudu BiH. Prema neslužbenoj statistici koju sam dobio, preko 99% odluka koje je donio Ustavni sud BiH u razdoblju od 2010. do  2021. , dakle u dvanaest godina, donijeli su domaći suci u Ustavnom sudu BiH i taj nam podatak puno govori'', kaže Bunoza.

U utorak u BiH, uz predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, dolazi i premijer Kraljevine Nizozemske, zemlje koja insistira na potpunoj provedbi europskih prioriteta. Bunoza kaže kako je razgovarao s veleposlanikom Nizozemske i dodatno ga upoznao o aktivnostima ''koje provodi i koje će i dalje provoditi''.

''Istaknuo sam da kruto inzistiranje na provođenju svih europskih prioriteta kao uvjet za otvaranje pregovora, može stvoriti suprotan učinak. Pojašnjenja radi, bojim se da bi u tom slučaju bila poslana poruka da se ne isplati dogovarati i činiti kompromise kako bismo došli do boljih rješenja u odnosu na ono što trenutačno imamo. Želim osvijestiti činjenicu da mi u BiH sve izmjene koje radimo, radimo s ciljem napretka u prvom redu radi nas samih, svjesni da znače poboljšanje ljudskih prava i sloboda, prosperitetniju budućnost, izgradnju povjerenja, razvoju na svim poljima i razinama. Ne sporim da su komentari odnosno kritike kakve su došle od nizozemskog veleposlanika bile u interesu našeg napretka, ali isto tako je potrebno shvatiti situaciju u BiH, odnose koji ovdje vladaju i naše specifičnosti, kako bi se moglo ocjenjivati postoji li ili ne postoji napredak BiH na EU putu'', zaključio je Bunoza za Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close