Uvijek posebni

Bosnu i Hercegovinu nije briga: Prva zemlja koja nije poslala papir u EU

Vijesti / BiH-EU | 04. 05. 2014. u 16:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlasti u BiH nisu ispoštovale rok da do 28. travnja predaju Dokument (Discussion Paper) za sastanak Pododbora o ekonomskim i financijskim pitanjima i statistici koji je trebao održati 13. i 14. svibnja u Banja Luci'', upozorio je direktor za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo u Direkciji za proširenje Europske unije Jean-Eric Paquet.

U pismu upućenom direktorici Direkcije za europske integracije BiH Nevenki Savić, Paquet je izrazio žaljenje što vlasti BiH nisu uspjele ispoštovati ovaj rok.

Napominje da je osoblje Direkcije za europske integracije poslalo jučer obavijest da je, u kontekstu sljedećeg sastanka Pododbora o ekonomskim i financijskim pitanjima i statistici, Dokument završen i proslijeđen Vijeću ministara na odobrenje. Međutim, s obzirom da je slijedeća sjednica Vijeća ministara zakazana za 8. svibnja, još nisu dobili informaciju hoće li razmatrati Dokument te nisu u mogućnosti dati konačnu informaciju u vezi s predavanjem Dokumenta.

''Komisija bi željela naglasiti da više nije spremna da je vlasti BiH drže na ‘’stand-by’’ poziciji do zadnjeg trenutka. Također, u ime Generalnog direktorata za ekonomska i financijska pitanja želimo napomenuti da je ovo prvi put da jedna zemlja ne poštuje standardne procedure u ekonomskom dijalogu s Komisijom'', naglasio je Paquet.

Ističe kako sastanak zahtijeva mnogo priprema i da ne bi bilo vremena za detaljno razmatranje i analizu ukoliko Vijeće ministara usvoji i pošalje Dokument 5. svibnja.

''Prema tome, pozivam vas da pošaljete Dokument do ponedjeljka, 5. svibnja, što je jedan tjedan nakon dogovorenog roka. Ukoliko ovo nije moguće, moram vas obavijestiti da Komisija nije dostupna za pododbor 13. i 14. svibnja. Ovo može ostaviti ozbiljne posljedice na našu suradnju u polju ekonomskih i financijskih pitanja što je ključno za nadolazeću vježbu ekonomskog upravljanja'', upozorio je Paquet.

Izrazio je uvjerenje da će vlasti u BiH razumjeti rizik i vratiti se normalnoj i dobro organiziranoj suradnji s Komisijom, kakva je i bila tijekom pet prethodnih ciklusa pododbora.

Kopirati
Drag cursor here to close