Mehanizam za svaki slučaj

Aplikacija za EU ne zatvara OHR?

Vijesti / BiH-EU | 13. 11. 2015. u 08:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najavom da će BiH uskoro podnijeti aplikaciju za članstvo u EU ponovo se aktualizira pitanje OHR-a, imajući u vidu da je Vijeće EU zaključcima iz 2009. godine stavio do znanja da ta zemlja ne može napredovati na putu k EU, pišu Nezavisne novine.

Formalno pravno, skoro sva pitanja u okviru uvjeta i ciljeva 5+2 za zatvaranje OHR su ispunjena - ispunjen je dio koji se odnosi na implementaciju finalne arbitražne odluke za Brčko, a Vlada RS odavno je izbrisala entitetsku granicu kroz distrikt.

BiH je implementirala i tri ekonomska uvjeta koji se odnose na Sporazum o metodologiji utvrđivanja koeficijenta za raspodjelu sredstava iz indirektnog oporezivanja, kao i na osnivanje Nacionalnog fiskalnog vijeća. Usvojena je Nacionalna strategija za pitanja ratnih zločina, donesen je Zakon o strancima i azilu, a usvojena je i Strategija za reformu sektora pravosuđa, na osnovu koje se sad provodi strukturirani dijalog o pravosuđu sa EU. Čak i pitanje vojne imovine se rješava, već je dvadesetak lokacija upisano na Ministarstvo obrane BiH.

Ipak, kako ističe Srećko Latal, analitičar iz Sarajeva, jedan od ciljeva za zatvaranje OHR-a je politička stabilnost u zemlji. On je mišljenja da sve dok postoje procesi koji se mogu okarakterizirati kao ugrožavanje BiH iznutra, OHR će postojati kao "mehanizam za svaki slučaj".

Latal također ocjenjuje da, barem u dogledno vrijeme, nitko neće postavljati pitanje zatvaranja OHR-a u kontekstu (ne)kompatibilnosti s europskim putem BiH.

"BiH je još jako daleko od ulaska u EU. Procedura u koju sad BiH ulazi je predaja aplikacije koja se razmatra između sedam i osam mjeseci, pa i duže od godinu, a nakon toga, eventualno, dobivamo status kandidata. Sve će to da traje nekoliko godina", rekao je Latal. Tek nakon toga, ocijenio je, može doći pitanje je li OHR kompatibilan s daljim putem k EU.

Slično smatra i analitičarka Ivana Marić, koja izražava zabrinutost da bi EU, kao i kod izvještaja o napretku, mogla ponovo spustiti ljestvicu za BiH. Pojašnjava da BiH nije ni blizu nivoa reformi koje bi otvorile pitanje OHR-a, za koji smatra da svojom neaktivnošću "služi za ismijavanje" i da više nema nikakav utjecaj.

Podsjećamo, američki predstavnik u Vijeću sigurnosti UN-a je u utorak na sjednici Vijeća o stanju u BiH rekao da SAD žele što prije zatvaranje OHR-a, ali da neispunjavanje uvjeta i ciljeva za zatvaranje pokazuje da BiH za to još nije spremna.

S druge strane, u Rusiji, očekivano, smatraju da je OHR-u vrijeme odavno isteklo. Aleksej Meškov, pomoćnik ministra vanjskih poslova Rusije, rekao je da ovlaštenja OHR-a treba predati građanima BiH.

Kako prenosi Srna, Meškov je istaknuo da je struktura visokog predstavnika zastarjela i da ona onemogućava građanima BiH da sami odlučuju o svojoj sudbini.

Iz OHR-a su pojasnili za Nezavisne novine, da je visoki predstavnik u svom obraćanju jasno iznio što se treba ispuniti prije zatvaranja OHR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close