Čemu žurba?

U Europi smo za 10 godina?

Proširenje je vrlo osjetljivo pitanje za Europsku uniju, koja je podijeljena oko potrebe i brzine kojom se zemljama treba dopustiti priključenje.
Vijesti / BiH-EU | 02. 10. 2021. u 16:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija trebala bi se proširiti na cijeli zapadni Balkan do kraja desetljeća, prijedlog je nositelja predsjedništva bloka što je naišlo na zaprepaštenje zemlja članica uoči summita na Brdu kraj Kranja "EU i zapadni Balkana" planiran za sljedeći tjedan.

Ubrzanje?

Ideju o ubrzanju priključenja zemalja zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, iznjedrila je Slovenija uoči sastanka čelnika Europske unije na kojem će se raspravljati o proširenju Unije koju sada čini 27 država.

Prijedlog je izazvao zaprepaštenje na sastanku veleposlanika u Bruxellesu, a neki su ga opisali kao potpuno nerealan s obzirom na privredne i političke izazove s kojima je regija suočena, piše Financial Times.

Proširenje je vrlo osjetljivo pitanje za Europsku uniju, koja je podijeljena oko potrebe i brzine kojom se zemljama treba dopustiti priključenje. Unija je pod pritiskom da nastavi pregovore o pristupanju sa zemljama zapadnog Balkana koje počinju razvijati bliže veze s Kinom i Rusijom.

Europskoj uniji pridružilo se 13 država između 2004. i 2013. godini u vremenu brze ekspanzije. Nakon toga, bivši predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker obećao je da neće više primati države do 2019. godine, ali zemlje podnositeljice zahtjeva postaju sve nestrpljivije jer Bruxelles nastavlja s politikom odugovlačenja.

Komplikacije

Čelnici svih zemalja članica EU-a i šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) prisustvovat će summitu koji počinje u srijedu 5. listopada.

Diplomati iz država članica koji žele da Bruxelles ubrza pregovore sa zapadnim Balkanom - uglavnom s istoka i juga - zalažu se za "ambiciozan" jezik prilikom pristupanja, ali su priznali da bi postavljenja roka bilo politički eksplozivno.

''Treba nam deklaracija. To je od velike važnosti, ali jedan datum neće biti prihvaćen'', rekao je diplomat iz Europske unije.

Dodatno komplicirajući stav EU prema regiji i izazov integraciji, otežava stav pet država članica (Kipar, Grčka, Rumunjska, Slovačka i Španija) koje ne priznaju Kosovo, koje je 2008. godine proglasilo neovisnost od Srbije.

Blokiran napredak

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen boravila je ovog tjedna u posjeti zemljama zapadnog Balkana uoči summita na Brdu kod Kranja, ponavljajući svoju podršku proširenju Unije.

Komisija, koja vodi proces ocjenjivanja napretka smatra da bi proces priključenja trebao krenuti s Albanijom i Sjevernom Makedonijom "što je prije moguće". Te dvije zemlje trebale su započeti pregovore o članstvu u EU prošle godine, ali napredak ostaje blokiran nedostatkom jednoglasne podrške država članica.

Sjeverna Makedonija, jedna od zemalja koje su na putu ka članstvu, pozdravila je poticaj koji Slovenija daje za otvaranje pregovora smatrajući da je vrijeme da i Europska unija to učini.

Kopirati
Drag cursor here to close