Napokon

Tunel Crnaja se obnavlja: Spremite se za obilaske i gužve

Projekt je vrijedan 12,8 milijuna KM, a dužina tunela, građenog pedesetih godina, je 550 metara.
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 06. 2019. u 09:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ceste Federacije potpisat će ugovor za rekonstrukciju jednog od najvažnijih tunela na dionici puta M17 - tunel Crnaja, objavila je Federalna televizija navodeći kako bi gradnja trebala početi ove godine.

Međutim, s obzirom na to da se tunel nalazi na najfrekventnijoj dionici u Hercegovini na potezu Konjic - Jablanica, to bi moglo stvoriti dodatne probleme, slične onima u tunelu Vranduk.

Obilazak

Slike ispred tunela Vranduk - čija rekonstrukcija traje već gotovo godinu dana i trajat će još jer je rok za sanaciju ovih tunela 18 mjeseci - mogle bi se uskoro gledati i u Hercegovini, kada počne sanacija tunela Crnaja. Pa ćemo do mora, ako ne želimo izbjeći trosatne kolone, ići zaobilazno i duže.

''Ponovo će doći do obustave prometa jer  isto nemamo alternativu obilaska. Obilazak je preko Novog Travnika ili Uskoplja, Prozora, Jablanice. Apeliram na sudionike u prometu koji dolaze iz pravca Slavonskog Broda, da ne bi bilo čekanja, da se ranije prestroje i idu tim alternativnim pravcima'', poručuje direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić.

Tunel se trebao rekonstruirati mnogo ranije jer je u lošem stanju, kojem svjedoče svi vozači koji ovu dionicu puta koriste. Ali kako je u našoj zemlji sve komplicirano i dugotrajno, na građevinsku dozvolu čekalo se dvije i pol godine.

Tunel u jednom od najvećih klizišta

Projekt je vrijedan 12,8 milijuna KM, a njegova dužina je 550 metara. Renovacija je nužna, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je rađen 50-ih godina. Ali i ovaj proces trajat će mnogo duže nego što je praksa u razvijenim zemljama.

''Taj tunel je u jednom od najvećih klizišta i moramo početi s rekonstrukcijom. Također će biti kompleksna rekonstrukcija koja će se odvijati pod prometom naizmjenično. Radovi će trajati godinu do dvije i pol, ne znam na što ćemo sve naići'', kaže Pravdić.

Federalna televizija navodi kako nedovoljno stručan pristup i ranije pripreme, te praćenje koraka modernih tehnologija dovode do toga da kada se u ovoj zemlji i počne raditi na sanacijama dotrajale putne infrastrukture ispaštaju građani te gospodarstvenici jer alternativni pravci koji su na raspolaganju uglavnom su u izuzetno lošem stanju. Stoga, građani radije stoje u kolonama umjesto da voze alternativnim, uglavnom makadamskim putevima.

Novi projekti

''Ne može se raditi infrastruktura i blokirati život stanovništvu. Prvo je trebalo uraditi jednu multikriterijalnu analizu gradnje ove infrastrukture. Treba uvažiti ekonomske, ekološke, demografske elemente, prirodni utjecaj'', smatra stručnjak za sigurnost u prometu Ševal Kovačević.


FTV podsjeća kako se najavljuju i veći projekti na području Federacije kao što je završetak radova na dionici Stolac - Neum, te i južna obilaznica oko Mostara. Za ove projekte sredstva su osigurana iz kredita svjetskih banaka, a neke ceste, poput zaobilaznice oko Viteza, čekat će na rebalans Federalnog proračuna.

Ugovor za rekonstrukciju tunela Crnaja na magistralnoj cesti M-17, dionica Konjic – Jablanica potpisan je danas u Sarajevu.

Ugovor su potpisali direktor JP Ceste Federacije BiH, Ljubo Pravdić i predstavnici izvođača - JV u sastavu HP Investing d.o.o. Mostar i Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo. Vrijednost ugovora je 12, 8 mil KM sa PDV-om. Radovi će se financirati iz kreditnih sredstava Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Europske investicijske banke (EIB).

Pripremni radovi na gradilištu će početi 1.7.2019. uz napomenu da će glavni radovi na rekonstrukciji započeti krajem turističke sezone odnosno krajem perioda godišnjih odmora. Planirani rok za završetak radova je 15.12.2020.

Danas je također potpisan i Ugovor za izgradnju magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac, izgradnja dionice Stolovi – Drenovac, dužine 8.785 m koji predstavlja dio Programa modernizacije cestovnog sektora u FBiH. Izvođač radova je JV HP Investing d.o.o. Mostar, Putovi d.o.o. Grude i Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo. Vrijednost ugovora je 17, 5 mil KM sa PDV-om a isti će se financirati iz kreditnih sredstava IBRD-a i EIB-a. Datum početka radova je 15.7.2019. a planirani rok za završetak je 485 dana.

S obzirom na morfologiju terena dionice Konjic – Jablanica, iznimno loše stanje tunela Crnaja i neophodnost i kompleksnost same rekonstrukcije te činjenicu da ne postoje alternativni pravci u smislu obilaska budućeg gradilišta na tunelu Crnaja, JP Ceste FBiH moli sudionike u prometu za maksimalno razumijevanje i strpljenje tijekom izvođenja radova.

Kopirati
Drag cursor here to close