Bez komplikacija

Najzahtjevnija faza Južne obilaznice Mostara: Tunel Novi uskoro probijen

Probijanjem Tunela Novi završit će se najzahtjevnija faza izgradnje Južne obilaznice Mostara.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 04. 2024. u 16:28 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak 18. travnja gotovo je probijen Tunel Novi kroz brdo Hum, što je ujedno jedan od dužih tunela u Bosni i Hercegovini čije je miniranje ulaznog portala započelo u travnju prošle godine.

Za izvođenje radova na Tunelu Novi angažiran je konzorcij Hering d.d. Široki Brijeg i Azvirt LLC iz Azerbajdžana.

Sam ugovor između te dvije tvrtke odnosi se na kompletne radove tunela, te završne radove na trasi od rotora Varda do 300 metara iza tunela, kazali su za Bljesak.info iz Heringa dajući odgovore na tehnička pitanja.

Probijanjem Tunela Novi završena je, kako su nam potvrdili iz ove tvrtke, "najzahtjevnija i najizazovnija faza podzemnog iskopa nakon Vijadukta Marijanovića Draga koji je bio predmet prethodnog ugovora, a projektirana dužina tunela je 899 metara".

"Paralelno sa glavnom tunelskom cijevi izvode se radovi i na servisnoj (evakuacijskoj) cijevi koja je dužine 718 metara", kazali iz Heringa, te dodali kako "po završetku podzemnog iskopa tunela slijede radovi na betonskoj oblozi, te instalaterski radovi, opremanje tunela i završni radovi na trasi".

Kako su istaknuli za Bljesak.info, do sada nije bilo komplikacija, te su radovi izvođeni u skladu s ugovornim rokovima, a radovi na iskopu izvodili su se 24 sata gdje je prosječno angažirano 70 radnika.

Isto su za Bljesak.info potvrdili iz JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine dodavši da je "za kompletnu dionicu od izlaza iz tunela Novi do spoja na M17 pribavljena urbanistička suglasnost i utvrđen javni interes, te je u tijeku provođenje postupka eksproprijacije".

"Sukladno osiguranim sredstvima i dinamici eksproprijacije, građevinske dozvole, na temelju kojih se izvode radovi, će se pribavljati po fazama", kazali su za Bljesak.info.

U tu svrhu, predmetna dionica je, kako su nam kazali, podijeljena u dvije faze.

"Za I fazu radova od izlaza iz tunela Novi do čvora Bulevar, sredstva za eksproprijaciju su osigurana Proračunom FBiH za 2024. godinu, a sredstva potrebna za radove će se takođe osigurati kroz Proračun FBiH u idućem periodu. Ova faza obuhvaća izgradnju trase i objekata u ukupnoj dužini cca 3,0 km, te očekujemo da će dinamiku radova na ovoj fazi ovisiti od brzine postupka eksproprijacije, dinamike osiguranja potrebnih sredstava i provođenja javne nabavke radova i usluga nadzora", pojasnili su iz JP Ceste FBiH.

"Realizacijom ove faze će se izvršiti spajanje izgrađenog dijela Južne obilaznice Mostara sa magistralnom cestom M17 i dalje na autocestu, čime se izgrađeni dio Južne obilaznice može pustiti u promet", zaključili su za Bljesak.info.

Po završetku ugovorenih radova biti će gotovo oko 3 kilometra dionice južne obilaznice Mostara koja je strateški projekt koji će rasteretiti promet kroz najveći grad na Neretvi i koja će kao moderna prometnica povezati Hercegovinu i Republiku Hrvatsku.

Podsjetimo da je prvi dio južne mostarske obilaznice od Pologa do Miljkovića, u dužini od 6,7 kilometara, završen krajem 2019. godine, a za završetak kompletnog projekta potrebno je završiti još 8,2 kilometra na zahtjevnoj trasi.

Direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić ranije je kazao kako će završetkom Tunela Novi očekivati završetak radova do kružnog toka Rodoč čime će se faktički Južna obilaznica Mostara pustiti u funkciju.

Ova prometnica će na južnom izlazu iz Mostara omogućiti povezivanje s autocestom na koridoru 5C i europskom mrežom puteva, što će biti od velikog značaja, ne samo za Mostar nego i cijelu BiH ali i regiju.

Kopirati
Drag cursor here to close