Talijani i Poljaci

Mostar: Zračna luka se okreće vjerskom turizmu

Međunarodna zračna luka Mostar je s ciljem uspostavljanja novih ruta i otkrivanja novih operatera objavila javni poziv zainteresiranim stranama.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 11. 2018. u 08:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vrijeme je da se pripremamo za sljedeću sezonu. Cilj nam je povratak turista iz Italije. U sljedećoj sezoni ići ćemo prema vjerskom turizmu i komercijalnoj ponudi uz maksimalne uvjete'', rekao je Marin Raspudić, direktor Zračne luke Mostar za Bljesak.info.

Naime,  Međunarodna zračna luka Mostar  je s ciljem  uspostavljanja novih ruta i otkrivanja novih operatera objavila javni poziv zainteresiranim stranama.

Cilj javnog poziva je povećati broj putnika, linija i tour operatera u 2019. godini. Javni poziv ostaje otvoren do 1. ožujka.

Kako je Raspudić rekao, osim povratka Talijana, fokusirat će se i na uspostavljanje linija s Poljskom.

''U kontaktu smo s Veleposlanstvom BIH u Poljskoj i pokušavamo  u to uvezati Skandinaviju. Idemo  vratiti turiste'', rekao je Raspudić.  

Proširenje zgrade

Period sa smanjenim brojem putnika, Zračna luka Mostar će iskoristiti za proširenje zgrade.

Kako nam je objasnio Raspudić ulaganje u zračne luke je skup sport, ali morate uložiti novac kako biste putnicima osigurali punu uslugu. Zbog toga žele proširiti zgradu Zračne luke po međunarodnim standardima.

Bljesak.info / Zračna luka Mostar

Potvrdio je da je pauza u letovima za Njemačku, te kako će Eurowings do proljeće odlučiti hoće li nastaviti s letovima.

''Eurowings ispituje tržište i oni će razmotriti hoće li se nastaviti održavati linija za Njemačku'', rekao je Raspudić.

Aerodrom Mostar je sklopio ugovor s kompanijom “Eurowings” iz Njemačke, a niskotarifni letovi iz Mostara ka Njemačkoj krenuli su u svibnju ove godine.

Od svibnja ove godine dva puta tjedno su održavani za letovi za Stuttgart i Düsseldorf. Grad Mostar je za subvencioniranje troškova nastalih pružanjem usluga izravnih letova niskotarifnog zrakoplovnoga prijevoznika Eurowings u Proračunu za 2018. izdvojio 300.000 KM.

Financijska injekcija iz Vlade

U ovoj godini, financijsku injekciju Zračna luka Mostar dobila je i od Vlade FBIH kako bi unaprijedili zračni promet u iznosu od  430.000 KM.

Foto: Bljesak.info / Marin Raspudić

''Ova sredstva bit će utrošena za troškovi uposlenih (plaće, topli obrok, prijevoz), troškovi osiguranja imovine i osoba za 2018. godinu, troškovi energenata (gorivo, mazivo), redovita edukacija i školovanje osoblja u domaćim i inozemnim centrima, troškovi vanjskog revizora, sudjelovanje na sajmovima, troškovi redovitog liječničkog pregleda djelatnika i troškovi redovitog održavanja opreme (rezervni dijelovi).

Također, za JP Aerodrom Mostar je, kroz kapitalni transfer, izdvojen iznos od 2.500.000 KM. Ova sredstva bit će utrošena za izradu projektne dokumentacije za potrebe širenja zgrade (idejni, glavni projekt i revizija), izradu Master plana Aerodroma Mostar, izradu servisne ceste, nabavu priključaka za traktor, aneks radova na širenju stajanke, sanaciju rasvjete uzletno-sletne staze, sanaciju piste, nabavu i ugradnju parking uređaja za samostalnu naplatu, nabavu vozila s nadogradnjom za ornitološku službu, proširenje postojeće terminalne zgrade (faza 2), projektiranje i nabavka radio relejnoga sustava i opreme, nabavka, ugradnja i implementacija sustava za upravljanje Zračnom lukom s digitalizacijom postojeće arhive i adaptacijom njene postojeće wireless mreže, te usluge nadzora'', navela je tada Vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close