Nacionalni spomenik

Ne zna se sudbina zgrade banjalučke Tvornice duhana

"Nemoguće je eventualno mijenjati namjenu tvornice bez određenih suglasnosti koje bi se kroz zakon morale pribaviti. U ovom trenutku takav postupak nije pokrenut", rekao je Đokić.
Gospodarstvo / Tvrtke | 24. 06. 2018. u 11:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici firme 'Bulgartabac' još uvijek se nisu izjasnili šta će se dalje događati na lokaciji banjalučke Tvornice duhana, u kojoj su obustavili proizvodnju. Odgovor na ovo pitanje nije znao ni entitetski ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, dajući objašenjenje zastupnicima na posljednjoj sjednici parlamenta.

Đokić je potvrdio da je izvjesno da bugarski vlasnici jedine tvornice duhana u RS za sada nemaju namjeru da ponovno aktiviraju proizvodnju, ali i da još nije pokrenut postupak eventualne promjene namjene Tvornice duhana Banja Luka.

"Nemoguće je eventualno mijenjati namjenu tvornice bez određenih suglasnosti koje bi se kroz zakon morale pribaviti. U ovom trenutku takav postupak nije pokrenut", rekao je Đokić.

Tvrdi da entitetska vlada nije mogla utjecati na odluku bugarske firme da obustavi proizvodnju u banjalučkoj tvornici, čijim radnicima, a koji su dobili otkaze, su izmirene sve obaveze u skladu sa zakonom.

'British American Tobacco' je prije godinu dana kupio sve brendove cigareta koji su se proizvodili u Tvornici duhana Banja Luka od poduzeća 'Bulgartabac Holding' i njegovog povezanog društva 'Blagoevgrad-BT', kao i maloprodajni lanac Tvornice duhana Banja Luka – 'Lafka'.

Bugari su u banjalučku Tvornicu ušli kao vlasnici prije pet godina, kupivši je od laktaške firme 'Antonić trade' za 4,5 milijuna KM. Tvornica duhana Banja Luka smještena je u centru tog grada i u vlasništvu ima oko 23.000 kvadratnih metara atraktivnog građevinskog zemljišta.

Upravo zbog toga radnici su još ranijih godina sumnjali da će doći do gašenja proizvodnje, te izgradnje objekata druge namjene, ali bi problem mogao biti podatak da se kompleks Tvornice duhana Banja Luka nalazi na privremenoj listi nacionalnih spomenika koji su pod zaštitom države, a o čemu odlučuje Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close