Polufinale

Brzi Šveđani, raspoloženi Španjolci ili umorni Francuzi i Danci

Ima umora, ozljeda također, ali kada se dođe do polufinala, onda nema priče. Ide se maksimalno.
Sport / Rukomet | 29. 01. 2021. u 08:51 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska ima šest naslova, Švedska četiri, Španjolska dva, dok je Danska za sada na jednoj tituli. Niti jedna od spomenute četiri reprezentacije nije izgubila utakmicu na ovom prvenstvu i potpuno su zasluženo tu gdje jesu, u polufinalu.

Ima umora, ozljeda također, ali kada se dođe do polufinala, onda nema priče. Ide se maksimalno.

Šveđani su napravili sjajan posao ulaskom u polufinale, nakon deset godina u trenutku kada realno to niti oni sami nisu očekivali. Jer imali su ogromnih problema oko sastava, neki igrači nisu putovali u Egipat zbog povreda, neki zbog korone. Čak nisu imali niti previše prostora za pripremu, ali im to očito nije smetalo.

Igraju strašno brzo, uostalom statistika kaže kako su zabili najviše golova iz kontri od svih selekcija na turniru 46, uz odličnu realizaciju u napadu, visokih (73%). Wannne je zabio 37 golova, Pellas 28.

''Švedska igra odlično na ovom turniru, posebno su opasni u kontri i s krila. Obrana je 6-0, klasična kod Skandinavaca. Poseban ton njihovoj igri daje Jim Gottfridsson, uvijek utjecajan i odlučan. U situaciji kada su stigli na turnir bez Mikaela Appelgreena, Andreas Palicka je preuzeo odgovornost'', kaže pomoćni trener u taboru Francuske Érick Mathé.

Mathé je spomenuo Appelgreena koji se doma oporavlja od ozljede. Mikael sam priznaje kako nije očekivao tako uvjerljivu pobjedu svoje reprezentacije u četvrtfinalu.

''Nisam očekivao takvo izdanje moje reprezentacije. Zvao sam igrače, razgovarali smo, malo mi je čudno što nisam sada u Kairu. Da su okolnosti drugačije, vjerojatno bih uzeo prvi let i došao na polufinale'', kaže popularni Appel.

Appelgreen se dotakao činjenice kako su i Francuzi stigli na ovaj turnir s nešto skromnijim očekivanjima, te je kao zanimljivom izdvojio duel dvojice igrača. Kentina Mahea u Francuskoj i Jima Gottfridssona u Švedskoj. Imaju slične uloge ...

''Da, to je tako. Dobro poznaju još iz vremena kada su bili u Flensburgu. To bi mogla biti jedna utakmica u utakmici da je tako nazovem. Baš kao i ona golmanska u kojoj vjerujem da Švedska ima prednost kod Palicke i Aggeforsa. Trenutni francuski dvojac nije dosegao takvu formu. Ipak, Francuzi imaju jaku desnu stranu, možda među najboljima na svijetu, Dika Mem je najbolji, ali Nedim Remili i Melvyn Richardson također su visoka klasa. Švedska to mora riješiti danas, mora ih zaustaviti. Ljevaci Jim Gottfridsson i Felix Claar moraju pronaći ravnotežu i stabilnost protiv njih. Pogotovo protiv Dika Mema koji je fizički fenomen i kompletan igrač. Može i visoko skočiti i snažno pucati. Bit će to najteži zadatak za našu obranu'', dodaje Appelgreen.

Statistika nije na strani Šveđana. Posljednji put su dobili Francuze 2014. godine, na Europskom prvenstvu. Jedan od posljednjih velikih okršaja svakako je bio onaj u finalu olimpijskog turnira 2012. godine.

Video: Sweden - France | Highlights | London 2012

Kada je u bilo kojem sportu imate okršaj aktualnog europskog i svjetskog prvaka, onda ste dobili poslasticu. Što je i jeste duel Španjolske i Danske.

Danske koja je do Egipta imala 16 vezanih pobjeda na Svjetskim prvenstvima, tu sedamnaestu je upisala nakon produžetaka što je podatak koji se mora izdvojiti. Baš kao što se mora uzeti u obzir i činjenica da su Danci igrali na ovom prvenstvu dobro, do Egipta bez greške, niti jedna pobjeda nije bila ispod sedam razlike.

Posebno su bili uvjerljivi u susretu protiv Hrvatske. Međutim, Danci do Hrvatske i Egipta nisu imali težih protivnika, za razliku od Španjolske koja je do polufinala prošla Njemačku, Mađarsku, Norvešku i to skoro bez većih problema. Ponajviše zbog činjenice da imaju odlične golmane, Perez de Vargas je na 39 posto, drugi, ukupno je imao 57 uspješnih obrana. Njemu blizu je suigrač Rodrigo Corrales koji je sakupio 38 intervencija.

Iz kontri Danci su zabili tri gola više (40-37), dok je Landin imao manjih problema s ozljedom. Čeka nas duel dvije iskusne selekcije, s taktičkom finoćom. Morros, Guardiola, Raul Entrerrios i Alex Dujsjebaev s jedne strane protiv Mikkela Hansena, Mathias Gidsel i Niklas Landin s druge strane.

''To je momčad s izvrsnim igračima, pa ne bi bilo pošteno izdvojiti samo jednog ili dva. Iako zasigurno svi razmišljaju o Mikkelu Hansenu i Niklasu Landinu, Danska je puno više od toga. Recimo Henrik Mollgaard je primjerice sjajan obrambeni igrač. Danska ima vrlo kompaktnu obranu, vrlo žilavu, posebno u centru, a zatim kao i sve nordijske momčadi ima vrlo vješte i brze krilne igrače koji mogu prelomiti utakmicu u kontranapadu. U napadu, prije svega, ne smijemo gubiti lopte kako ne bi mogli pobjeći u kontru i pokušati realizirati šuteve i lagane šanse. U obrani ako im želimo otežati igru, moramo biti vrlo agresivni i brzo se kretati. Morat ćemo napraviti sve gotovo savršeno da bismo ih mogli pobijediti'', kaže jedan od najiskusnijih Španjolaca Joan Canellas.

Video: Spain v Denmark (Final spain 2013 handball) Highlight
Kopirati
Drag cursor here to close