Po prvi put u povijesti

Yamashita, Mukansanga i Frappart, prve žene koje će suditi na SP

"Na ovaj način smo završili dug proces koji je počeo još FIFA-inim muškim juniorskim i seniorskim turnirima. Na ovaj način jasno naglašavamo da je kvalite taj koji se gleda, a ne pol", kaže Pierluigi Collina.
Sport / Qatar 2022 | 08. 11. 2022. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FIFA je imenovala 36 glavnih sudaca, 69 pomoćnih uz 24 VAR zvaničnika za naredno Svjetsko prvenstvo. Po prvi put će tu biti šest sutkinja. To su Yomishi Yamashita, Salima Mukansanga i Stephanie Frappart. Njima će se pridružiti Neuza Back, Karen Diaz Medina i Kathryn Nesbitt, koje će ovaj put imati ulogu pomoćnika.

Japanka Yomishi Yamashita ima već određene iskustva kada su u pitanju velika takmičenja, ali ne u muškoj konkurenciji. Ona je sudila utakmice na SP za žene 2019. godine, nakon toga je dobila priliku na Olimpijadi prošle godine. Također bila je prva žena koja je sudila jednu utakmicu Azijske lige prvaka.

"Činjenica da po prvi put imamo žene sutkinje na Svjetskom prvenstvu znak je drugim ljudima da potencijal žena uvijek raste i to je nešto što ja također snažno osjećam", kaže Yomishi.

Salima Mukansanga dolazi iz Ruande, na početku se bavila košarkom, ali je zbog loše infrastrukture prešla na nogomet, od 2012. godine je FIFA-in sudac. Ona je kao i Yomishi prošla sličan put, s tim da je ove godine sudila na Afričkom kupu nacija. Mukansanga ima diplomu medicinske sestre i najmlađa je od pomenute tri sutkinje (33 godine) i može se pohvaliti da je sudila utakmicu na najvećoj nadmorskoj visini, na planini Kilimandžaro.

Stephanie Frappart je svakako najpoznatije ime barem za nas u ovom društvu. Vodila je finale SP za žene 2019. godine, kasnije smo je gledali u Ligi prvaka, utakmici Superkupa. Tu je i finale Kupa Francuske.

"Veoma smo sretni što su uspjeli po prvi put imenovati ženske suce na Svjetskom prvenstvu. Na ovaj način smo završili dug proces koji je počeo još FIFA-inim muškim juniorskim i seniorskim turnirima. Na ovaj način jasno naglašavamo da je kvalite taj koji se gleda, a ne pol. Nadam se da će se u budućnosti izbor elitnih ženskih funkcionera za važna muška takmičenja doživljavati kao nešto normalno, a ne više kao senzacionalno. One zaslužuju da budu na Svjetskom prvenstvu jer konstantno nastupaju na zaista visokom nivou, a to je za nas važan faktor", zaključio je Pierluigi Collina prvi čovjek sudačkog komiteta FIFA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close