Feđini specijali

Walter trčao kao idiot, nije znao da je utakmica dogovorena

Sport / Qatar 2022 | 20. 11. 2022. u 00:19 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povijest pamti puno toga kada vratimo film. Bilo je velikih utakmica, velikih igrača, ali i sudačkih propusta, iznenađenja, tragičara, čudnih rezultata. Međutim, jedna utakmica je opet pronašla svoje "posebno" mjesto. Jer mijenjala je tu istu povijest.

Nakon 25. lipnja 1982. godine i turnira u Španjolskoj, utakmice zadnjeg kruga se igraju u isto vrijeme. FIFA je povukla taj potez nakon nevjerojatne lakrdije, cirkusa koji se dogodio na El Molinónu u Gijónu.

Blamaža Njemačke broj jedan

Zapadna Njemačka je četiri godine ranije u Cordobi doživjela težak udarac. Kao aktualni Svjetski prvak je ostala bez finala jer je izgubila od Austrije 2:3. Helmuta Schöna će zamijeniti Jupp Derwall koji je stvarno na raspolaganju imao sjajan sastav.

"Nisam igračima puštao snimke utakmica Alžira, mislio sam da će smijati", govorio je Derwall prije prve utakmice na turniru.

"Ako izgubimo od Alžira sjedam u prvi voz za München", poručio je Jupp.

" Zbog povezanosti između tima i naroda njihove izjave smo uzeli kao uvrede, poniženje naše nacije. Na terenu smo bili motivirani, nismo dozvolili da se neko igra našim dostojanstvom", tvrdio je jedan od onih preživjelih iz 1958. godine, Rachid Makhloufi, legenda Saint-Étiennea, koji je na dvadesetu godišnjicu nezavisnosti vodio svoju selekciju kao izbornik.

Video: Sramota u Gijonu 

Nitko nije ni mogao sanjati što će se dogoditi. Alžir je šokirao Zapadnu Njemačku, šokirao je nogometni svijet. Međutim, kako to obično bude, kako su osvojili dva boda tako su ih izgubili od Austrije. Dva susreta posljednjeg kola su se igrala u dva dana. Alžir je dobio Čile i čekao je kraj utakmice Zapadna Njemačka - Austrija. Čekali su Alžirci i vjerovali u taj neki fair play, koji se istopio na suncu El Molinóna. Opet iz današnje perspektive tko bi, zamjerio jednima i drugima.

Blamaža Njemačke broj dva

Zapadnoj Njemačkoj je trebala pobjeda, znalo se kakva, Austrijanci su imali dvije pa nisu forsirali. Međutim, da su mogli predstavu drugačije izrežirati, mogli su.

"Moji igrači uvijek pronađu posebnu motivaciju protiv Njemačke," rekao je selektor Austrije, Georg Schmidt, uoči utakmice, vjerojatno lažući i sebe i druge. Alžir je mogao proći dalje ako Austrija ostane neporažena ili ako Zapadna Njemačka pobijedi s tri ili više golova razlike.

Nije se dogodilo niti jedno niti drugo. Dogodilo se to da je u 11. minuti utakmice Hrubesch, zabio na centaršut Littbarskog i to je bilo to. U bukvalnom smislu riječi. Dobro, nije bilo toliko providno u prvom dijelu, koliko u drugom. I tu je negdje čini pao dogovor, jer navodno su se igrači na poluvremenu "malo ispričali" pa je doduše nezvanično potpisan "pakt o nenapadanju".

Očaj na tribinama

Da je neki pakt dogovoren, publika je provalila onog trenutka kada je Rummenigge počeo vraćati loptu golmanu s centra. Hans Krankl je napravio nešto slično na drugoj strani. Onda su krenuli zvižduci, navijači Alžira su počeli bacati novac kroz ogradu, paliti ga, neki su tražili od igrača da se ljube. Što se bližio kraj utakmice očaj na tribinama je bio veći.

Video: Sramota u Gijonu 

Austrijski TV komentator Robert Seeger poručio je gledaocima da isključe televizore i ništa nije rekao u drugom dijelu utakmice. Njegov kolega Eberhard Stanjek je rekao: "Ovo što se ovdje događa je sramotno i nema veze s nogometom. Možete reći što želite, ali ne opravdava svaki cilj svako sredstvo.".

Trčao kao idot je nije znao

Puno godina kasnije će ovu utakmicu prepričati Walter Schachner, poznatiji pod nadimkom Schoko. Schoko je bio nešto poput Nikole Nikića u nekoj tamo utakmici kada zabije jedan gol pa se nitko od suigrača ne raduje, pa još jedan i ništa. I onda tek u svlačionici objasne o čemu se radi. Nije bilo jasno kako odjednom strašni napadač Hans Krankl igra libera!

" Kad god me pozovu, kažem što je istina. Trčao sam kao idiot - ne stidim se toga! Zaista sam bio ljut na poluvremenu koliko smo vraćali loptu. Ne nisam znao, jer nisam uspio čuti što igrači razgovaraju na poluvremenu. U jednom trenutku mi je Briegel u prolazu rekao: " Čovječe, Schachner, nemoj toliko trčati". Kasnije je sve manje lopti išlo na mene od mojih suigrača. I žao mi je, koliko god je to bilo teško za Alžir, vjerojatno bi mnogi to uradili" priča "Schoko koji je uspio dobiti i žuti karton. Inače za one koji ne znaju, Schachner je dvije godine zaredom bio najbolji strijelac Austrijske lige.

Tijekom pauze, austrijski i njemački igrači, koji su se dobro slagali, složili su da ostane aktualan rezultat. Ali to mi se nije dopalo. Ja sebi nemam što zamjeriti, jer su svi vidjeli da sam se suprotstavio.

Tko je znao, tko nije 

Prema Schachneru, tadašnji treneri na klupi Austrije, Felix Latzke i Georg Schmidt nisu tražili da se igra tako kako se igralo. Nakon utakmice je Latzkeu i rekao:

"Treneru, to je bilo drsko. Obećao mi je da ćemo kasnije razgovarati i onome što se dogodilo, na terenu, ali nismo nikada".

Za razliku od Schachnera, njegov golman, Friedrich Koncilia je imao svoje viđenje.

" Cijela stvar je jednostavno proizašla iz konstelacije. Utakmica nije bila na nivou utakmice Svjetskog prvenstva, ali nikakve zavjere nije bilo", tvrdio je Koncilia.

Video: Sramota u Gijonu 

Naravno da je Alžirski savez uputio protest, tvrdeći da se radi o zavjeri. Njemačka štampa je bila itekako oštra prema igračima, Nizozemci su utakmicu nazvali "nogometnom pornografijom.

Alžirci ponosni 

Bilo je tu svega i svačega, optužbi koje su dolazile s jedne, druge, treće strane. Žalba Alžira odbijena je nakon sastanka koji je trajao tri i pol sata, je jednostavno nije postojao način da se poništi rezultat.

Video: Walter Schachner

"Nismo bili ljuti, bili smo cool. Vidjeti dvije velike sile kako se ponižavaju kako bi nas eliminirale bilo je priznanje Alžiru. Oni su prošli dalje na način na koji su prošli ali mi smo Španjolsku napustili uzdignute glave" istakao je Chaabane Merzekane, desni bočni reprezentacije. I na kraju Alžir nije slavio, ali je zaslužan što je FIFA ipak nakon 1982. promijenila jedno pravilo.

Kopirati
Drag cursor here to close