Grupa C

Tko je najbolji u grupi - Argentina uklonila sve sumnje

Argentina ''preko'' Poljske do osmine finala, Poljaci pružili jednu od najneuvjerljivijih utakmica prvenstva
Sport / Qatar 2022 | 01. 12. 2022. u 12:19 Bljesak.info | K. Ćulum

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zadnjem kolu grupe C sastali su se momčadi Saudijske Arabije i Meksika te Poljske i Argentine. Meksiko je pobijedio rezultatom 2-1 Arabiju no to im nije puno pomoglo jer su svakako eliminirani sa ovoga Svjetskoga Prvenstva uz Arabiju. Argentina je pobijedila Poljsku rezultatom 2-0 te tako otklonila sve sumnje tko je najbolji u grupi izuzev šoka na početku kada su izgubili 2-1.

MEKSIKO-SAUDIJSKA ARABIJA

Meksiko nije mogao produžiti svoj ponosni rekord ulaska u osminu finala na svakom Svjetskom prvenstvu od 1994. jer su pobijedili Saudijsku Arabiju, ali nisu uspjeli napredovati nakon što su izgubili od Poljske na gol-razlici, primili su gol više od Poljske.

''El Tri''i nije doživio ispadanje iz grupne faze na globalnom turniru od 1978. i stigao je do osmine finala u svakom od svojih posljednjih osam , a nakon što su propustili nekoliko dobrih prilika u prvom poluvremenu, ponovno su se probudile nade kada je Henry Martin zabio nakon ubačaja iz kornera u 47. minuti, pet minuta kasnije imali su osminu finala na vidiku kada je Luis Chavez sjajno izveo slobodni udarac lijevom nogom preko zida u gornji desni kut i perfektno zabio za ovacije svih Meksikanaca na stadionu.

Dok je Poljska zaostajala za Argentinom 2-0 do 67. minute, Meksiko je bio izjednačen po bodovima i gol-razlici, ali je bio iza Poljaka na tablici skupine C jer je dobio više žutih kartona.
Zbog hitne potrebe za povećanjem gol-razlike, Meksiko je od samog početka u utakmicu nametnuo napadački stil igre protiv Saudijske Arabije na stadionu Lusail Iconic i nije prestao trčati, u očajničkom pokušaju da preotmu kontrolu nad vlastitom sudbinom. Trebao je barem još jedan gol da odu u daljnju fazu natjecanja, još uvijek su imali nadu u produžetku prije nego što je kapetan Saudijske Arabije Salem Al-Dawsari pogodio kasni utješni pogodak i Meksiku kroji sudbinu kakvoj se nisu nadali. Odmah nakon poraza trener Meksika Tata Martino dobio je otkaz, što je bilo sasvim logično i očekivano.

POLJSKA-ARGENTINA

Danas su pregazili Poljake, imali su 73% posjeda 23 udarca 12 u okvir, 6 promašenih velikih prilika od čega je jedna bila jedanaesterac. Poljaci su odigrali kriminalnu utakmicu, bez ikakve želje i mogućnosti u napadačkoj igri, spasila ih je činjenica da su imali jednaku gol razliku kao Meksikanci ali 2 žuta kartona manje.

''Gaučosi'' su od samoga početka nametnuli svoj stil igre te pritiskali Poljsku sa svih strana, imali su nevjerovatnih devet udarac u okvir gola te se obrana raspadala svaki njihovnovi napad. Od svih silnih šansi kada bi se morala izdvojiti situacija koja je obilježila prvo poluvrijeme to je definitivno jedanaesterac koji je u najmanju ruku bio upitan. Nakon što je golman Poljske Wojciech Szczęsny izbio loptu odnosno ''boksao'' malo je dodirnuo Messija koji je bio u skoku i naravno pokušao izvući penal za svoju momčad, VAR se oglasio i na zgražanje svih dosudio no Szczęsny brani sjajno te se na odmor odlazi mirnih mreža. Početak drugoga poluvremena i odmah sa centra se je brzo došlo do gola Poljaka kada sjajnu akciju golom okrunjuje odlični mladi vezni Brightona Alexis Mac Allister. Vodstvo povećava talentirani napadač Manchester Cityja kada sjajnim golom probija desnu stranu golmana Poljske koji je ovdje ostao bespomoćan. Poljska je bila bezidejna u svim segmentima igre i od nje se očekuje puno više no pitanje je mogu li uopće pomaknuti svoje granice jer ono prikazano nije bilo nimalo ugodno za gledati a ni proživjeti ako ste njihov fan.

Prema Opti, Lionel Messi je najstariji igrač u evidenciji (od 1966.) koji je stvorio 5+ prilika i napravio 5+ driblinga u utakmici Svjetskog prvenstva , a prethodni najstariji bio je Diego Maradona protiv Nigerije 1994, dok je Rodrigo De Paul kompletirao najveći broj dodavanja od svih argentinskih igrača na Svjetskom prvenstvu od rekorda 1966. godine.

''OTPADNICI GRUPE''

Meksiko – tako blizu a tako daleko, falilo im je malo sreće no da su bili konkretniji lakše bi disali, ovako su se sjetili igrati dobar nogomet tek u zadnjem kolu. Protiv Poljske su jednostavno trebali staviti sve karte na pobjedu jer ispasti na ovaj način je u najmanju ruku tužno, no za četiri godine će biti jedni od domaćina SP pa možda i naprave povoljniji rezultat. Tata Martino je sada i službeno ''out'' pa sa nestrpljivošću čekamo tko će preuzeti klupu Meksika koji je oduvijek bio rasadnik nogometnih talenata,
Saudijska Arabija -pokazala se najviše u meču protiv Argentine kada je šokirala svijet i pobijedila 2-1. Nakon toga nisu ništa previše pokazali, primili su najviše golova u grupi (5) ali je zanimljiva činjenica da su zabili više i od Meksika i od Poljske koja se plasirala dalje. Igraju lijep nogomet, daju sve od sebe, požrtvovni su i ne odustaju i kada gube a to se uvijek poštuje. Nisu poznata nogometna nacija no svakako će ostati upisani kao ekipa koja je skinula ''skalp'' Argentini do puta da obori rekord Italije od 37 neporaženih utakmica za redom.

OSMINA FINALA

U osmini finala Argentinu dočekuje Australija dok na Poljake idu aktualni svjetsku prvaci Francuska. Odlični mečevi nas očekuju a Argentini se lako put može otvoriti do polufinala jer ako prođu Australiju očekuje ih Nizozemska no ipak ''Gaučosi'' prednjače kvalitetom. Poljska ima težak zadatak i kada bi uspjeli namučiti ili čak nadmudriti Francuze te ih poslati ranije sa SP to bi bila prava senzacija. Prvenstvo se tek sada zahuktava i tek nam slijedi konačni rasplet osmine finala, kako se zasad čini biti će ovo sjajno prvenstvo gdje je sve u zraku do samoga kraja.

Kopirati
Drag cursor here to close