Veliki problemi

Sedam reprezentacija prijeti odlaskom sa prvenstva i istupanjem iz FIFA-e

Osim Njemačke i Engleske sa trakom "One Love" je planiralo igrati još pet reprezentacija i to: Danska, Wales, Nizozemska, Švicarska i Belgija.
Sport / Qatar 2022 | 23. 11. 2022. u 20:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FIFA od starta Svjetskog prvenstva ima ozbiljnih problema u komunikaciji sa pojedinim reprezentacijama, prvenstveno zbog različitog pogleda na ljudska prava i zakone koji vladaju u Katru, zemlji domaćina Mundijala.

Sedam "najupornijih" reprezentacija u promoviranju prava LGBTQ populacije prijeti odlaskom sa Svjetskog prvenstva te istupanjem iz Međunarode nogometne organizacije - FIFA.

Neposredno prije nego što će Engleska započeti svoj nastup na turniru stigla je odluka da se ne može nositi kapetanska traka sa porukom One Love kojom se traži poštovanje i zaštita LGBTQ osoba u Katru.

Sedam reprezentacija je poslije toga iskazalo nezadovoljstvo. Tako je nogometni savez Njemačke sve nazvao kao ucjenu jer je igračima poručeno da će dobiti žute kartone ukoliko izađu sa spornom trakom na teren.

Upravo iz tog razloga Nijemci su na zajedničkoj fotografiji pred utakmicu protiv Japana stavili ruku na usta što je bila neka vrsta protesta protiv FIFA-e.

Osim Njemačke i Engleske sa trakom "One Love" je planiralo igrati još pet reprezentacija i to: Danska, Wales, Nizozemska, Švicarska i Belgija.

U ime svih reprezentacija govorio je direktor danskog saveza, Jakob Jensen koji je zaprijetio kako će Danska, ali još šest reprezentacija napustiti Svjetskog prvenstvo, ali i FIFA-u.

"To nije odluka koju smo donijeli sada, već o njoj razmišljamo duže vremena. Mi u Skandinaviji smo o svemu razgovarali još od kolovoza", kazao je Muller.

"Vjerujem da će biti izazovno ako se Danska isključi na svoju ruku. Moramo razmisliti o ovom pitanju i vratiti povjerenje u FIFA-u. Trebamo biti svjesni šta se desilo i kreirati strategiju".

Političari nabrojanih reprezentacija koji su se nalazili na utakmicama redovno bi nosili traku s porukom One Love kao da na taj način žele poručiti da potpuno podržavaju svoje nacionalne saveze.

Njemačka, Danska Nizozemska, Švicarska i Belgija su među najboljim europskim selekcijama, dok i Vels u posljednje vrijeme redovno igra na velikim natjecanjima i njihovo eventualno istupanje iz FIFA-e bi sigurno predstavljao bolan udarac za ovu organizaciju, piše Sportsport.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close