Svjetsko prvenstvo

Nizozemska je pobijedila svoga najvećega konkurenta

Pogodcima Gapka te Klaassena Nizozemska je ostvarila trijumf u svojoj prvoj utakmici na SP.
Sport / Qatar 2022 | 21. 11. 2022. u 21:48 Bljesak.info | K. Ćulum

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Druga utakmica grupe A dala nam je uvid u sada već neke jasnije stvari. Nizozemska je pobijedila glavnog konkurenta Senegal te tako preuzela titulu apsolutnog favorita skupine. Pogodcima Codya Gakpa u 84' te Davya Klaassena u 98' ''Oranje'' je uzelo pun plijen ''Lavovima Terange''.

Iako su već prije ostali bez najboljeg igrača Manea koji im je bio glavna uzdanica u napadu, danas su se ozlijedila još dvojica igrača koja su im od velike važnosti a to su Abdou Diallo te Cheikhou Kouyate, valjda njihove ozljede nisu teže prirode jer bi to bio pravi peh za Senegal. Pogodak Codyja Gakpoa, držanje De Jonga u veznom redu i solidan debi Nopperta ohrabrujući su znakovi za Nizozemce.

Klasični 3-4-1-2 sa vratarom

Van Gaal je momčad izveo u svojih već klasičnih 3-4-1-2 sa vratarom debitantom koji je prije 2 godine skoro pa prekinuo svoju nogometnu karijeru i otišao raditi kao policajac. Senegalci su tijekom susret mijenjali svoju obrambenu formaciju, rotiralo se kroz 4-4-2 i 4-1-4-1.

Foto:Anadolija / Nizozemska je pobijedila svoga najvećega konkurenta

Nekome tko nije gledao utakmicu možda se čini da je Nizozemska rutinski odradila posao te da su bili dominantniji i bolji od prvaka Afrike no istina je zapravo dosta drukčija. Senegal je protiv favorizirane Nizozemske ostavio dobar dojam no ostaje žal za propuštenim prilikama i nečim većim.

U prvome poluvremenu svatko je imao svoje neke šanse i polu šanse no nitko ozbiljnije nije zaprijetio golu. Do kraja utakmice dalekometnim udarcima pokušavali su Senegalci no neuspješno, dok sa druge strane posjed je pripao strani Nizozemaca.

Istim tempom u drugom poluvremenu

U drugome poluvremenu krenulo se je istim tempom, par polu šansi do 65' kada Dia prijeti golu Nizozemske iz teške situacije no Noppert je bio spreman. Kada se je činilo da će utakmica završiti neriješeno jer su obje momčadi bile egal u većini stvari, tada na scenu stupa mladi Gakpo koji glavom zabija svoj prvi gol na SP te vratar Mnedy ostaje nemoćan.

Odmah u idućem napadu Papa Gueye ima sjajnu šansu za poravnanje rezultata no Knoppert odlično brani te kod jedine prave šanse Senegalaca lopta ipak ne završava u golu. U 98' Klaassen je naletio na loptu koju je Mendy obranio nakon šuta Depaya te je mirno pospremio u mrežu za potvrdu veoma bitne pobjede. Mendy je ovdje trebao bolje reagirati i kao što se kaže u narodu malo je ''zaplivao''.

Foto:Anadolija / Nizozemska je pobijedila svoga najvećega konkurenta

Postojao je rizik da obje strane napuste stadion Al Thumama s osjećajem frustracije prije nego što Gakpoov udarac glavom konačno razbije mrtvu točku.

Senegalski navijači donijeli su šarenilo, ples i nepokolebljivo udaranje u bubnjeve, često utišavajući masu ''Oranjea'', ali unatoč eksplozivnom početku utakmice na terenu, sve je nestalo kako je utakmica odmicala.

Lider skupine

Nizozemska je postala lider skupine te ih odmah prati Ekvador, Senegal je treći a zadnji je domaćin Katar. Iduću utakmicu Nizozemska igra protiv Ekvadora i tu bi sa pobjedom bilo jasno kao dan da idu naprijed, dok Senegal ide protiv Katara pobijediti te uzdići svoju formu koju sasvim sigurno mogu probuditi.

Grupa je zanimljiva te nas tek očekuje krajnji rasplet, gdje možemo očekivati Nizozemsku kao apsolutnog lidera skupine, borbu Ekvadora i Senegala za drugo mjesto gdje je Ekvador u boljoj poziciji te Katar kao ekipu koja će nositi ''fenjer'' grupe. Iako je rano za predviđati tko će doći do finala Svjetskog prvenstva, može li Nizozemska otići do kraja ako bi još malo izbrusila formu. Sjetimo se zanimljive činjenice da je Nizozemska tri puta igrala finale SP a sva tri puta izgubila, te nose titulu kao jedna od najnesretnijih momčadi Svjetskih prvenstava.

Kopirati
Drag cursor here to close