Bijeli vrač na klupi Saudijske Arabije

Nekad čistio, praznio kante, danas je sredio Argentinu

"Nekad je dobro iskusiti neuspjeh, proći kroz teška razdoblja u životu. Takva iskustva ojačaju čovjeka", reći će Renard koji je danas skinuo skalp jednoj Argentini.
Sport / Qatar 2022 | 22. 11. 2022. u 14:47 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bijele košulje uglavnom dugih rukava, farmerice, duža kosa, to je njegov stil oblačenja. Za košulje će reći kako mu donose sreću. Na klupi ili uz klupu često gestikulira, viče, psuje. Nikada od svojih igrača ne traži ono što ne radi sam, igrače poštuje iako neke i ne voli. Recimo Hakima Ziyecha igrača Ajaxa, koji se nije odazvao pozivu za prijateljsku utakmicu protiv Nizozemske. I dok bi većina izbornika zalupila vrata Hakimu, Herve Renard je povukao drugačiji potez.

"Ziyech zaslužuje biti tu, sve ću uraditi da ga vratim u tim, bez obzira na to što se nas dvojica ne podnosimo. On je potreban ovoj selekciji", pojasnio je Renard u vrijeme dok je bio izbornik Maroka.

Renad ni sam nije mogao sanjati kakvu će karijeru izgraditi kao trener u vrijeme kada je lutao po Europi, trenirajući ekipe poput Cambridge Uniteda ili u Aziji vijetnamski Song Da Nam Dinh. Sve se promijenilo kada mu je Claude LeRoy, još jedna trenerska legenda „crnog kontinenta“ šapnuo na uho:

"Idi u Afriku, jeste nesretna, ali te tamo čekaju čuda."

U Africi je napravio čudo, odveo je jednu Zambiju do naslova prvaka Afrike, kasnije je to ponovio s Obalom Slonovače. Prije tri godine je preuzeo Saudijsku Arabiju nakon Maroka. Prebacio se iz Afrike u Aziju. Od njegovog imenovanja, reprezentacija ove zemlje je napravila pomak na FIFA-inoj rang listi, spustila se na 51. mjesto. Samo jedan poraz upisala je Saudijska Arabija u deset kola trećeg kruga. Dok je završivao igračku i počinjao trenersku karijeru, Renard je imao firmu za čišćenje, kupljenje smeća.

"Čistio sam tepihe, radio druge poslove čišćenja u industriji, praznio kante. Bio je to fizički zahtjevan posao, i vjerojatno najbolja životna škola koju sam mogao dobiti, kada se iz ove perspektive osvrnem na put koji sam prošao. Nekad je dobro iskusiti neuspjeh, proći kroz teška razdoblja u životu. Takva iskustva ojačaju čovjeka", reći će Renard koji je danas skinuo skalp jednoj Argentini. Do danas je ona pobjeda Saudijske Arabije protiv Belgije 1994. godine, bila najveća ove selekcije, od danas je to neka druga priča. Koja jeste na tragu one iz Amerike kada je ova reprezentacija izborila drugi krug takmičenja.

Kopirati
Drag cursor here to close