Katar 2022.

FIFA popustila: LGBT simboli dopušteni?

Osiguranje je prethodnih dana na utakmicama oduzimalo sve što podsjeća na simbole LGBT populacije, a pojedinim navijačima nije dozvoljen ulazak na stadion.
Sport / Qatar 2022 | 24. 11. 2022. u 17:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska nogometna federacija (FIFA) popustila je pred ogromnim pritiskom i odlučila je dozvoliti unošenje zastava i simbola LGBT populacije koji su u prethodnim danima bili oduzimani od strane osiguranja.

FIFA se suočila s ogromnim problemom u organizaciji natjecanja na Svjetskom prvenstvu u Katru, pa je zbog kršenja prava LGBT populacije bila izložena velikom pritisku.

Prema katarskim zakonima homoseksualne veze su zabranjene i strogo se kažnjavaju, pa je tako bilo zabranjeno i unošenje bilo kakvih simbola na stadione tijekom Svjetskog prvenstva.

Osiguranje je prethodnih dana na utakmicama oduzimalo sve što podsjeća na simbole LGBT populacije, a pojedinim navijačima nije dozvoljen ulazak na stadion.

Zbog toga je FIFA trpjela ogromne kritike. U srijedu su nogometaši Njemačke izašli na teren i javno su prosvjedovali protiv zabrana, a sedam najupornijih reprezentacija prijetilo je napuštanjem prvenstva.

FIFA je danas malo omekšala stav. Reprezentacijama koje prosvjeduju za LGBT prava poslali su poruku da navijači mogu na stadione sa simbolima ove organizacije.

"FIFA je brojnim Savezima priopćila kako navijačima s LGBT simbolima koji dolaze na stadion osiguranje više neće oduzimati obilježja, niti će ih zaustavljati na ulazu", piše The Independent.

Nije međutim još uvijek poznato hoće li FIFA na kraju dozvoliti i nošenje 'One Love' kapetanske trake. Zbog nje je i nastao sav kaos jer su zabranili kapetanima sedam reprezentacija da se na terenu pojave s trakom.

Njemačka, Engleska, Danska, Nizozemska, Belgija, Vels i Švicarska su zbog toga prijetile istupanjem iz FIFA, što je jučer potvrdio direktor Nogometnog saveza Danske Jakob Jensen.

"To nije odluka koju smo donijeli sada, već o njoj razmišljamo duže vremena. Mi u Skandinaviji smo o svemu raspravljali još od kolovoza", rekao je on i dodao je:

"Vjerujem da će biti izazovno ako se Danska isključi na svoju ruku. Moramo razmisliti o ovom pitanju i vratiti povjerenje u FIFA-u. Trebamo biti svjesni šta se desilo i kreirati strategiju".

Cilj sedam reprezentacija sigurno neće biti potpun sve dok FIFA ne odobri korištenje 'One Love' trake i sigurno je da će biti još pritiska na krovnu kuću svjetskog nogometa da dozvoli simbole i na terenu.

I ovo je svakako velika pobjeda država koje su se borile za prava drugih i drugačijih, ali to im neće biti dovoljno i dodatna bitka će biti nastavljena, prenosi Sportsport.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close