Komentar

Borba za zlato i broncu

Dosta zvijezda u obje momčadi, ali sve će oči biti uprte u Messija i Mbappea.
Sport / Qatar 2022 | 15. 12. 2022. u 19:25 Piše: K. Ćulum

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 FRANCUSKA-ARGENTINA

Napokon znamo finaliste Svjetskoga prvenstva a to su ni manje ni više nego branitelji naslova Francuska i veliki favoriti Argentina. Mnogi su predviđali upravo ovakav ishod finala te će u nedjelju ''Les Bleus''  imati priliku postati prvak koji će uspjeti obraniti naslov još od Peléovog Brazila 1962. godine, dok Argentina nije osvojila Svjetsko prvenstvo 36 godina, a posljednji je trofej podigla 1986., a prije toga 1978.

Foto: Anadolija / Francuska reprezentacija

Argentina i Francuska igrale su međusobno na tri prethodna Svjetska prvenstva 1930., 1978. i 2018. godine. Prva dva susreta, 1930. i 1978., dogodila su se u grupnoj fazi, a Argentina je bila prva, ali pobjeda Francuske u Rusiji bila je njihov prvi okršaj u nokaut fazi.

Pred početak dvoboja 2018. Argentina je imala jasnu prednost u odnosu na Francusku u susretima Svjetskog prvenstva, ali izgledi za nokaut nogomet promijenili su dinamiku. Što se tiče ukupnog rekorda, dvije momčadi su se sučelile 12 puta u svojoj povijesti, sa šest pobjeda Argentine, tri remija i tri pobjede ''Les Bleusa''.

Foto: Twitter / Lionel Messi

Dosta zvijezda u obje momčadi, ali sve će oči biti uprte u Messija i Mbappea. Ne samo da su suigrači u Paris Saint-Germainu , već i vode u utrci Zlatne kopačke kao najbolji strijelci turnira s po pet golova. Kada u nedjelju izađe na teren, 35-godišnji Messi će nadmašiti njemačkog velikana Lothara Matthausa za najveći broj nastupa na Svjetskom prvenstvu (26) od strane muškog igrača. Zabijajući protiv Hrvatske u utorak, Messi je prestigao Gabriela Batistutu za najviše golova (11) u argentinskoj povijesti, a Maradona je zabio osam. Mbappe želi postati drugi najmlađi igrač s dva naslova svjetskog prvaka. Bilo bi to impresivno postignuće za 23-godišnjaka, a ispred njega je samo Pele (dvostruki pobjednik do 22. godine).

Utakmica gdje će svijet stati na određeno vrijeme, hoće li Messi napokon doći do toliko željenog pokala Svjetskog prvaka te otići u povijest kao najveći svih vremena ili će pak Francuska družina pomrsiti račune Scaloniju te doći do obrane naslova kao već davno favorizirana ekipa prvenstva.

HRVATSKA – MAROKO

Borba za treće mjesto odvija se između već poznatih protivnika iz grupe F. Pobjednici grupe F Maroko su iznenadili cijeli svijet izbacivši Španjolsku te Portugal no na drugoj strani je još aktualni viceprvak svijeta Hrvatska. Razigravanje za treće mjesto održat će se u subotu 17. prosinca na Khalifa International Stadiumu. Unatoč dva porazna poraza, Hrvatska i Maroko imati će priliku odmjeriti snage u utakmici za treće mjesto . Hrvatskoj će to biti drugi put u povijesti turnira, a Maroku prvi put. Godine 1998. Hrvatska je pobijedila Nizozemsku 2-1 i osvojila broncu u svom prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu.

Hrvatska je dobila samo jednu od dosadašnjih šest utakmica u regularnom vremenu. Remizirali su u prvoj utakmici protiv Maroka 0-0, a zatim su pobijedili Kanadu 4-1. Posljednja utakmica u njihovoj skupini bila je još jedna bezizlazna utakmica 0-0, protiv Belgije. Hrvatska je u osmini finala trebala jedanaesterce da svlada Japan i ponovila je trik protiv Brazila.

  / Walid Regragui

Sjajnu seriju Maroka na Svjetskom prvenstvu, u kojoj su izbacili tri od 10 najbolje rangiranih momčadi svijeta, završila je Francuska u polufinalu. Rano su primili pogodak iz blizine Thea Hernandeza, no Sjevernoafrikanci su se skupili i prijetili veći dio utakmice, prije nego što je Randal Kolo Muani udvostručio francusko vodstvo duboko u drugom poluvremenu.

Hrvatska i Maroko igrali su samo dva puta, od kojih su prvi Europljani dobili na jedanaesterce nakon 2-2 remija na Hassan II Trophyju – prijateljskom turniru koji su organizirali Sjevernoafrikanci. Njihov drugi susret bio je u grupnoj fazi ovog Svjetskog prvenstva, gdje su strane remizirale 0-0. Osam od zadnjih 10 nokaut utakmica Hrvatske na velikim turnirima otišlo je u produžetke, s jedinim iznimkama poraz od Francuske 4-2 u finalu Svjetskog prvenstva i poraz od Argentine 3-0. Afrička strana se kvalificirala za Svjetsko prvenstvo u šest navrata, ali nikada nije prošla osminu finala do ovog turnira.

Foto: Igor Kralj/Pixsell / Ivan Perišić

Hrvatska lovi treću medalju na Svjetskim prvenstvima dok Maroko teži ka tome da postane apsolutni ''underdog'' ovoga mundijala. Utakmica neće biti slična onoj prvoj gdje su remizirali no sasvim je sigurno da će obje ekipe nastojati posao završiti u 90 minuta, ako se ode na produžetke Hrvatska tu ima veću mentalnu prednost i iskustvo no zasigurno da Maroko nije slučajno izbacio Španjolsku i Portugal.

Primili su samo tri gola ovo prvenstvo no trenutačno su zabrinjavajuće ozljede središnjih braniča Nayefa Aguerda i Romaina Saïssa. Vatreni moraju biti spremni na brze napade te sjajan protok lopte Marokanaca te sve šanse koje im se budu nudile moraju iskoristiti te barem u zadnjoj utakmici ovoga prvenstva pokazati ubojiti napad te tako u stilu završiti ovo sjajno prvenstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close