Uspon i pad Hulka Hogana
Feđini specijali

Uspon i pad Hulka Hogana

Sport / Ostali sportovi | 10. 03. 2021. u 10:44 Bljesak.info / Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako sam realno nekako znao da je to više zabava nego bilo što, u drugoj polovini osamdesetih pa sve tamo do početka devedesetih sam gledao "kečere".

Bilo je samo pitanje vremena i izbora. Da li eventualno gledate emisiju pod nazivom "Prime time Wrestling" koja je nekada trajala i čitava dva sata ili nešto kraće izdanje "Superstars of Wrestling". I u jednom i drugom slučaju najveća zvijezda od tada do danas je ostao Hulk Hogan.

Proćelavi brko koji prvo gubi u ringu, a onda buca svoju majicu pa na krilima navijača uništava svoje rivale. Jednog za drugim. Od najvećeg rivala Randyja Savagea preko Andrea The Gianta, The Ultimate Warriora, The Undertakera i mnogih drugih. I to je trajalo. Sve dok godine nisu učinile svoje.

Kako je vrijeme prolazilo sve je bilo više prljavog veša iz privatnog života, ali i stvari koje su vezane uz sami život jednog kečera koji je sve samo ne lagan.
U početku se plašio kečera

Terry Bollea pravim imenom je odrastao s majkom kućanicom, ocem građevinskim radnikom i starijim bratom Allanom. Do 12 godine već je imao skoro 100 kilograma, pa se sve manje pojavljivao u društvu svojih prijatelja.

S jednim svojim prijateljem dane je uglavnom provodio u kuglani gdje su dogurali do prvaka Floride pet godina zaredom. No hrvanje mu je bilo najveća opsesija, nije ga propuštao ni na televiziji, a ni uživ

o kada god bi bio neki meč u gradu. Međutim, sport kao sport nije nešto volio. Hogana su zanimali glazba i dizanje utega. Nakon napuštanja fakulteta svirao je bas gitaru za više rock bendova. Kroz glazbu je otkrio da voli zabavljati ljude, sve dok ga nisu primijetili braća Brisco.

Hulk se u početku plašio kečera jer u to vrijeme njihove borbe su bile nešto sasvim drugo. Često bilo pravih okršaja u kojima su ring napuštali povrijeđeni, polomljeni.

Deranje guzova za 25 dolara

Braća Brisco su ga uvjerili da se pokuša hrvati, a Hoganov instruktor slomio je nogu prvog dana treninga. Na kraju je došao u jednu lokalnu birtiju u kojoj su se okupljali hrvači. Prvu priliku je dobio s 24 godine.

U međuvremenu je svoje pravo ime odlučio zamijeniti onim pod kojim će se proslaviti. U opciji je imao nekoliko imena, Super Destroyer, Sterling Golden, Terry the Hulk Boulder.

Video: Hulk Hogan's WWE Debut

''Žestoko smo se derali u početku, nismo imali love za avione, pa smo se svuda vozili. Zapalili bismo džoint, napijali se ili vukli speed samo da bismo ostali budni. Nitko nije bio obrazovan, steroidi su bili legalni, a doktori bi nas samo punili lijekovima nakon mečeva. Vozio bih 600 kilometara u jednom smjeru, sav se izranjavao i onda odšepao kući istih tih 600 kilometara za pišljivih 25 dolara'', kaže Hulk Hogan čija priča na počecima podsjeća na film “The Wrestler” Znači čisti fight, ozljede, lomovi, krv, na svakom koraku...

Onda je došao Hulk Hogan

Za Hulka će stvari početi mijenjati onog trenutka, kada je Vince McMahon, vizionarski vlasnik World Wrestling Federationa, najvećeg udruženja profesionalnih hrvača u Americi, upoznao Terryja.

Vince je bio taj koji osmišlja imena, pa je tako Terryju dao ime koje će nekako postati sinonim za kečere - Hulk Hogan. S pojavom i ulaskom Hulk Hogana počinje nekako zlatno doba hrvanja u Americi.

Dvorane su krcate, sasvim je svejedno gdje se i tko bori, a Wrestle Mania postaje jedna od najvažnijih događaja. Hulk je u svakom slučaju bio garancija za spektakl.

Video: Hulk Hogan vs. Andre the Giant - WWE Championship Match: WrestleMania III

Svaka njegova borba je bila priča za sebe. Njegovom legendarnom meču protiv gorostasnog Andrea the Gianta u Pontiac Silverdomeu u Michiganu prisustvovalo je 93.000 gledatelja.

Međutim, iza kulisa se dešavalo puno toga. Hulk je bio čovjek koji nije bio sredstva da bi došao i ostao na vrhu. To znači da je bio protivnike, a one koji bi mu se našli na putu jednostavno je rušio. Legendarni Jake "The Snake" Roberts, Bret "Hitman" Hart, samo su neki od boraca koji se nisu mogli na pravi način suprotstaviti Hulku.

Video: Hulk Hogan vs. Randy Savage - WWE Championship Match: Main Event, February 23, 1990

''Naravno da sam ih koristio. Zbog toga sam zaradio više novca od bilo koga, zato sam ostao toliko dugo na vrhu'', priznao je Hogan. Početkom devedesetih Hogan se u središtu afere, nakon što je dr. Georgea Zahoriana uhićen zbog ilegalne distribucije steroida hrvačima.

Nije sve bilo idealno

Hogan je bio umiješan u nešto ružno zajedno s ostatkom WWE-a. Hrvači su svjedočili na sudu i priznali da su uzimali anaboličke steroide. Vlada je pucala na Vincea McMahona. Hulk Hogan, mišićavi miljenik javnosti i McMahonov višegodišnji prvak, bio je odlučan zadržati svoj čist imidž.

Pojavio se u emisiji Arsenija Halla kako bi javnosti pojasnio kako je samo tri puta u svojoj karijeri uzimao sintetički hormon zbog ozljede ramena. Ostali su hrvači prozvali Hogana jer je tako otvoreno lagao na TV-u. No, on se držao svoje priče do 1994. Nakon što je dobio pravni imunitet, Hogan je na sudu priznao da je 13 godina koristio steroide kako bi "postao velik".

Također je jamčio za Vincea McMahona, tvrdeći da ga vlasnik WWE-a nikada nije tražio da uzima steroide.

Video: Hulk Hogan vs. Ultimate Warrior: WrestleMania VI - Champion vs. Champion Match

Zbog rasističkih ispada je u jednom trenutku dobio otkaz, ali je kasnije vraćen. Kada je trebao da se ispriča svojim kolegama u svlačionici, uglavnom je pričao o tome kako se ne sjeća što je rekao, tvrdeći kako nije rasista. Njegov sin Nick je uživao u automobilističkim utrkama, ali je često znao voziti kroz grad strašno brzo. Cijenu je platio njegov najbolji prijatelj John Graziano.

U kolovozu 2007. godine tada 17-godišnji Nick napio se i odlučio sjesti za volan Toyote s Grazianom na suvozačevom mjestu. Doživjeli su nesreću u kojoj je Graziano, veteran Iračkog rata, imao ozbiljna oštećenja mozga. Nick je dobio osam mjeseci zatvora, obitelj Graziano dobila je izvansudsku nagodbu, najveći dio Hulk Hogan platio iz svog džepa.

Skoro se ubio veliki Hulk

Nakon što se povukao iz profesionalnog hrvanja, bilo mu je poprilično dosadno. Na kraju je došao na ideju pa je TV kućom VH1 osmislio reality show “Hogan Knows Best” koji bi pratio njegovu obitelj u svakodnevici. Nije ni slutio da bi ga jedan takav reality mogao koštati braka. Supruga Linda je seriju vidjela kao priliku da dokaže da i ona zna glumiti.

Počelo je s malim svađama, a preraslo u histerične ispade nakon kojih bi prilazila ekipi koja je snimala da bi ih ispitivala kako je ispalo i koliko je bilo uvjerljivo. Nakon završetka snimanja, Linda je istjerala Hogana iz kuće.

Brak je bio gotov, a počela je dugogodišnja sudska borba koja je ostavila traga na Hulku. U jednom trenutku je razmišljao o samoubojstvu. Pištolj je već uzeo.

''Očito se nisam ubio, ali vraški sam bio blizu, stavio sam pištolj u usta'', priznao je Hulk, dok je Linda trošila nezaustavljivo novac koji je on zaradio, usput je pronašla nekog puno mlađeg, dok se s kćerkom također posvađao a onda je ušao u vezu s njenom prijateljicom.

Ona je svoj bunt iskazivala mijenjajući partnere kao na traci, prije svega filmske producente, koristeći usput velike količine kokaina. I nije samo Hulk razmišljao u samoubojstvu.

Mislio je krenuti stopama O. J. Simpsona, mislio je napraviti masakr jer više nije mogao gledati ni Lindu ni njene mlade frajere. Srećom u pravom trenutku je svom odvjetniku predao oružje koje je imao.

Razvod i borba sa suprugom

Hogan je tijekom godina ima mnogo neprijatelja u ringu, od željeznog šeika, King Konga Bundyja, narednika Slaughtera i mnoštvo drugih. Sva su ta rivalstva imala svoj poseban okus zlobe, ali niti jedan nije bio toliko gadan kao Hoganova svađa u stvarnom životu s bivšom suprugom 2011. godine Linda je tvrdila da ju je Hogan uhvatio za grlo tijekom svađe, da joj je poderao odjeću i razbio glavu lampom.

Također je iznijela sablasnu tvrdnju da se Hulk "hrvao" u spavaćoj sobi sa svojim prijateljem Edom Lesliejem. Njihova se svađa nastavila i 2018. godine, kada je Linda optužila Hogana da je zadržao novac koji joj je dugovao u skladu s njihovom nagodbom za razvod, koja joj je dodijelila 40 posto Hoganovih prihoda.

Porno snimak

Ali to nije sve. Hulk se našao u središtu skandala nakon što je na web stranici Gawker objavljena eksplicitna snimka seksa u kojoj se slavni hrvač našao u "klinču" s Heather Clem, suprugom svog najboljeg prijatelja. Pet godina kasnije, počela parnica u kojoj Hulk od Gawkera potraživao 100 milijuna dolara odštete.

''Bio sam posramljen, ruke su mi se nekontrolirano tresle kada sam saznao da je ta snimka objavljena'', rekao je Hogan na sudu te istaknuo da je snimka nastala bez njegova znanja.

Također je ustvrdio da su ga na seks nagovorili sama Heather Clem i njen suprug Bubba The Love Sponge Clem, a on je na kraju pristao "jer mu je brak s prvom suprugom tada bio u krizi". Na kraju je Hulk uspio pobijediti vlasnika Gawkera Nicka Dentona, uzeo mu je 115 milijuna dolara odštete.

Video: Hulk Hogan Exclusive: They 

Prošle godine je Hulk ponovo skrenuo pažnju na sebe komentarima o koronavirusu.

''Braćo moja, možete li podnijeti istinu? Bog je rekao: ako ćete štovati igrače, zatvorit ću stadione, ako ćete štovati glazbenike, zatvorit ću koncertne dvorane, i ako ćete štovati glumce, zatvorit ću kazališta. Ako ćete štovati novac, zatvorit ću tržište i urušiti ekonomiju. Ako ne želite ići na mise i štovati Mene, učinit ću vam uslugu", napisao je i dodao kako nam u borbi protiv koronavirusa ne treba cjepivo, nego Bog.

Ne treba nam cjepivo, nego vrijeme provedeno u izolaciji gdje nas ništa ne ometa i gdje se možemo fokusirati na jedinu stvar koja je uistinu važna - Isusa, napisao je Hulk tada.

Danas se raspada od ozljeda

Danas Hulk ima 67 godina i tijelo poprilično uništeno ozljedama kao posljedica bacanja po ringovima širokom Amerike i svijeta. Stradala su koljena, leđa, kukovi.

Klinci koji su se navukli na kečere imaju neke nove idole, gledaju neke nove nabildane frajere koji urlaju po ringovima i kao nešto se bore. Za Hulka su možda čuli, možda nisu.

On polako pada u zaborav, a svakako je najzaslužniji za uspon hrvanja i veliku popularnost koju ima i danas. Kažu kako je tijekom karijere zaradio milijardu dolara, tri godine zaredom radio veći profit od tri američka proizvođača automobila, ali njegova slika danas pokazuje kako se jednostavno nije znao nositi sa slavom.

Video: Hulk Hogan
Kopirati
Drag cursor here to close