Steffi i njen Golden Slam

Steffi i njen Golden Slam

Sport / Ostali sportovi | 19. 08. 2021. u 08:30 Bljesak.info / Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Zapravo sam maštala kako ću postati fotografkinja National Geographica, a ne tenisačica. To je oduvijek bio moj san", reći će igračica čiji je dostignuće iz sada već davne 1988. godine još uvijek nedostižno, Steffi Graf.

Jedna od najboljih svih vremena koju je teniski svijet gledao, upoznao.

Tenisačica koja je za 17 godina karijere osvojila ukupno 22 Grand Slam naslova.

Na broju jedan je provela 377 tjedana i ostala je jedina koja je svaki Grand Slam osvojila najmanje četiri puta. I jedina koja je uspjela u jednoj godini uzeti četiri velika i zlato na Olimpijskim igrama u Seulu.

"Otac me učio, ako želiš postići neki cilj u životu i karijeri, ne možeš provesti cijelo vrijeme brinući se o tome hoćeš li pobijediti ili izgubiti. Treba se fokusirati na to da budeš što bolji, drugo je sve gubljenje vremena", reći će legendarna tenisačica koja je prije Golden Slama, godinu dana ranije šokirala sve. Svojim fenomenalnim i pomalo nevjerojatnim rezultatima.

Sa samo 17 godina, Steffi je te 1987. godine igrala na 13 turnira, 11 ih je osvojila. Priznat ćete nevjerojatno.

Krenula je od Boca Ratona, Key Biscaynea, Hilton Heada, Amelia Islanda, preko Perugie, Berlina, Roland Garrosa, Los Angelesa, Hamburga i Züricha do završnog Mastersa u New Yorku.

Posebna priča je bio trijumf u Parizu, gdje je pobijedila 13 godina stariju Martinu Navratilovu. Baš je u Roland Garrosu počela niz od čak 13 uzastopnih Grand Slam finala. Te  godine je izgubila dva finala. Wimbledon i US. Open, u oba slučaja bolja je Martina Navratilova.

U novu sezonu, 1988. godine Graf je ušla kao najbolja na svijetu, prva koja je prekinula dominaciju dvije igračice; Martine Navratilove i Chris Evert. Sljedeća sezona kao da je najavila početak nove ere u tenisu.

Finale za 34 minute

U Melbourneu je stigla nova podloga na terenima Flinders Parka, nešto sporiji Rebound Ace.

Podloga koja je definitivno odgovora Steffi i njenom forehandu. Uzela je titulu bez izgubljenog seta.

Video: Chris Evert vs Steffi Graf 1988 Australian Open 3/3

Posebna priča je bio Roland Garros. Samo izgubljeni dvadeset gemova! Vjerojatno dominacija kakvu prije i poslije nismo imali na jednom od četiri velika.

Što mislite kako je izgledalo finale? Trajalo je tek 34 minute. Jednostavno za nepovjerovati, ali to je bila perfekcija od tenisa, barem što se tiče Graf. Koja je malo izgledala zbunjeno na proglašenje te je uputila izvinjenje.

Video: Steffi Graf vs Natasha Zvereva 1988 RG Highlights

"Jako mi je žao što je bilo tako brzo, rekla je nakon finala, Steffi i okrenula se nastavku sezone.

Točnije Wimbledonu kojeg je toliko željela osvojiti. Očekivalo se finale, Graff - Navratilova.

Navratilova je branila naslov pobjednice, ne bilo kakve već šesterostruke, koja lovi osmu titulu u All England Clubu. Martina je spašavala živu glavu u četvrtfinalu protiv Rosalyn Fairbank koja je bila blizu senzacije, jako blizu.

U polufinalu je Navratilova vodila veliku borbu protiv Evert i na kraju je slavila u tri.

Preokret na Wimbledonu

Kada je u finalu Martina uzela šest gemova za redom za set i break prednosti u drugom činilo se kako Graff opet gubi veliko finale. Steffi je zamijenila reket i sve se promijenilo na terenu. Ništa je više nije moglo zaustaviti.

Video: Steffi Graf vs Martina Navratilova Wimbledon 1988 Final 

"Bila sam sigurna prije meča, ali prvi set me jako razljutio. Samo sam razmišljala o tome da ostanem na terenu i pokažem da mogu puno bolje nego što sam igrala u prvom setu. Moj backhand je bio jako loš u tom prvom setu", govorila je nakon meča Graf.

Njezina pobjeda je naznačila kraj jednog poglavlja u ženskom tenisu i početak drugog.

"Ako sam već morala izgubiti onda je neka to bude od moje nasljednice", istaknula je Martina nakon poraza u Wimbledonu.

US Open je opet bio šetnja do finala. Sabatini jeste dobila jedan set, ali je opet u trećem bilo 6:1.

Video: Graf vs Sabatini 1988 US Open Final

Sports Illustrated je na naslovnici stavio naravno sliku Steffi Graff, uz naslov "She's Grand!".

"To je bio trenutak čiste radosti i nevjerojatnog olakšanja u spoznaji da sam to napravila. Na početku godine to nisam ni mogla zamisliti. Imala sam samo 18 godina i jedan veliki naslov prije toga. Jedan od najvećih izazova bilo je jednostavno vjerovati u sebe, vjerovati da mogu tako nešto postići. Da ne spominjemo koliko je bilo teško ostati u formi, izbjeći eventualne ozljede tijekom sezone, ostati usredotočen do kraj. Puno problema mi je zadala u finalu Gabrijela, mentalno i fizički bila sam na prijelomnoj točki. Sjećam se da su na kraju meča počeli stizati grčevi", istaknula je jednom prilikom Steffi koja jeste uzela malo odmora prije Seoula i Olimpijade ali je bila umorna. Definitivno.

"Bila sam umorna, nisam ništa očekivala na Olimpijadi", priznala je puno godina kasnije njemačka tenisačica.

Larisa Savchenko-Neiland je uspjela odvesti meč četvrtfinala u tri seta. Zina Garrison je bila puno lakša protivnica u polufinalu, u finalu ju je čekala opet Sabatini.

Na kraju i zlato na Olimpijadi

S mentalnom iscrpljenošću koja je prolazila dok je stjecala olimpijsko iskustvo, Graff je par navrata trenirala sa zapadnonjemačkom atletskom reprezentacijom. Sabatini jeste imala neke svoje šanse u finalu, ali je izgubila, dva puta po 6:3.

Video: Steffi Graf´s Golden Slam 1988 

"Nakon petog gema drugog seta sam osjećala da ću pobijediti. Uopće, imala sam neki dobar osjećaj od prvog gema, jer sam dobro igrala. Jako sam uzbuđena, napravila sam nešto što će se teško ponoviti", još tada je govorila Steffi koja kao da imala taj osjećaj.

Jer toliko godina je prošlo, jednako toliko vrhunskih tenisača i tenisačica, ali nitko do danas nije ponovio Golden Slam.

Činilo se kako je Novak ove godine najbliži, ali je ostao bez zlata na Olimpijadi, bez medalje na kraju. Kaže da neće odustati iako je i on sam svjestan kako će to što godine budu prolazile biti sve teže i teže.

Kopirati
Drag cursor here to close