Ragbi

Ozbiljna priča nastala iz zabave

U klubu su posebno obradovani zanimanje mladih za ragbi, pa i odzivom dječaka i djevojčica koji čine omladinski pogon kluba.
Sport / Ostali sportovi | 23. 01. 2021. u 11:33 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ragbi je u Mostar došao prije nekoliko godina, kada je grupa studenata zaljubljenih u sport koji ima veliku popularnost na američkom kontinentu, osnovala Ragbi klub Herceg.

Mostarski ragbijaši dosad su se natjecali u bosanskohercegovačkom i regionalnom rangu, a izvjesno vrijeme stavljaju se na raspolaganje i Ragbi klubu Dubrovnik – članu Ragbi lige Republike Hrvatske.

Dolaskom pandemije Covid-a 19 prekinuto je ragbi prvenstvo BiH, pa su se u Hercegu dok traje neplanirana pauza okrenuli radu s mladim ragbijašima.

Predsjednik Hercega Bojan Stanić rekao je kako je sve počelo iz zabave, kao i da je s vremenom ragbi u Mostaru postao ozbiljna sportska priča.

Foto: Anadolija / Bojan Stanić

''Što se tiče natjecanja u posljednjoj godini, bili smo ograničeni zbog mjera koje se odnose na suzbijanje pandemije Covid-a 19, a da nije bilo toga nastupili bismo u Državnoj ligi Bosne i Hercegovine i regionalnoj Adria 7 ragbi ligi“, kazao je Stanić za Anadoliju.

Na pitanje je koliko je zanimanje za ovaj sport s obzirom da on ne spada među popularne u našoj zemlji, rekao je kako se ne može govoriti o posljednjoj godini, ali da postoji kontinuitet popunjavanja redova, nakon što ih napuste stariji seniori koji uvide da je prošlo njihovo vrijeme.

''I s tim nikada nije bilo problema. U regionalnom takmičenju nastupaju ekipe iz Crne Gore i Hrvatske. Prošle godine smo nastupili na turniru u Zenici, poslije kojeg je došlo vrijeme pandemije'', rekao je Stanić.

Foto: Anadolija / 

U klubu su posebno obradovani zanimanje mladih za ragbi, pa i odzivom dječaka i djevojčica koji čine omladinski pogon kluba.

“Naše mlađe kategorije odigrale su dosad dva turnira za uzraste do 10 i 14 godina. Percepcija ragbija je da je to egzotični sport. Mi razbijamo predrasude i to se vidi i po broju djece u našoj školi. Imamo i mješovite ekipe. Na turniru u Zenici nastupilo je stotinu djece, a da sve nije organizirano u vremenu koronavirusa, bilo bi sasvim sigurno i njih 700. I mi u Mostaru smo uvijek mogli okupiti par stotina dječaka i djevojčica na turnirima koje smo organizirali. U mostarskim školama organiziramo promociju ragbija. Tu se školske ekipe takmiče jedna protiv druge i to je već postalo tradicija. Imamo i ragbi kamp u kojem smo i ove godine usprkos mjerama imali oko 70 sudionika. Djecu nastojimo učiti vrijednostima sporta i zdravoj prehrani kojom bi zanemarili brzu hranu, a to su prepoznali i roditelji koji su motivatori i širitelji dobrih vijesti o ovom sportu. Budućnost ragbija u Mostaru je svijetla. U Bosni i Hercegovini – također. Postoje naznake i da će se ići sa širenjem ragbi klubova“, najavio je Stanić.

Foto: Anadolija / 

Ragbi teren “Šumarak skriveni“ u mostarskom naselju Raštani prvi je u Bosni i Hercegovini. Na njega će se ragbijaši vratiti s dolaskom proljetnih mjeseci.

Rad kluba dosad su pomogli različiti nivoi vlasti, kao i drugi kolektivi. U Hercegu posebno naglašavaju ”bratski odnos sa Čelikom iz Zenice”.

Kopirati
Drag cursor here to close