Smatraju ga krivim za smrt Kiptuma

Kipchoge: Prijetili su mi da će spaliti kuću, da će spaliti moju obitelj

Odmah nakon pogibije Kiptuma pojavila se nimalo lijepa priča o Kipchogeu kojem će navodno sada biti lakše na stazi, koja se kasnija razvila u poprilično opasne prijetnje.
Sport / Ostali sportovi | 10. 05. 2024. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kelvin Kiptum je trebao biti taj. Najveći maratonac današnjice. Čovjek koji je trebao spustiti čarobnu granicu od dva sata. Nažalost, u veljači ove godine stigla je informacija kako je Kelvin poginuo u prometnoj nesreći sa svojim trenerom, Gervaisom Hakizimanom iz Ruande.

Spadao je u skupinu kenijskih sportaša koji su karijeru započeli na cesti, odvajajući se od prošle tradicije sportaša koji su startali na stazi prije nego što su se prebacili na duže udaljenosti.

Na stazi je radio sjajne stvari. U prosincu 2022. u Valenciji je istrčao najbrži debitantski maraton ikad (2:01:53). Pet mjeseci kasnije slavio u Londonu s rezultatom 16 sekundi slabijim od svjetskog rekorda kojeg je srušio na maratonu u Chicagu. Eliud Kipchoge je bio njegov najveći rival, ali i idol.

Trebali su voditi veliku borbu ovog ljeta u Parizu. Odmah nakon pogibije Kiptuma pojavila se nimalo lijepa priča o Kipchogeu kojem će navodno sada biti lakše na stazi, koja se kasnija razvila u poprilično opasne prijetnje. U intervjuu za BBC, Kipchoge je progovorio o tome. Priznao je kako se on i njegova obitelj već određeno vrijeme suočavaju s gomilom prijetnji. Neki idu čak toliko daleko da Kipchogea povezuju sa smrću Kiptuma.

"Bio sam šokiran kad sam vidio da ljudi na društvenim mrežama pišu "Eliud je umiješan u smrt ovog dečka". To je najgora stvar koju sam pročitao u životu. Primio sam puno loših poruka; da će spaliti kamp u kojem treniram, da će spaliti moju imovinu u gradu, da će mi spaliti kuću, da će spaliti moju obitelj" pričao je Kipchoge.

"Jako sam se bojao za svoju djecu kad su išla u školu i vraćala se kući. Ponekad se voze biciklima, ali morali smo im to zabraniti jer nismo znali što se može dogoditi. Počeli smo ih odvoziti u školu i ići po njih. Moja djevojčica je bila u internatu i to je bilo dobro jer nije imala pristup društvenim mrežama, ali mojim dječacima je bilo teško slušati "tvoj tata je ubio nekoga". Koliko je situacija bila teška, najbolje potvrđuje sam Kipchoge koji je ostao bez velikog broja prijatelja.

"Bilo mi je stvarno bolno slušati ružne stvari, čak i od mojih kolega s treninga, onih s kojima sam u stalnom kontaktu. Stvarno sam bio shrvan.Naučio sam da prijateljstva ne traju vječno. Ovo što mi se dogodilo natjeralo me da ne vjerujem nikome", zaključio je Kipchoge.

Kopirati
Drag cursor here to close