Novogodišnja turneja

Jens Weißflog zvani Buha

"Danas je puno lakše pratite skokove, imate dovoljno mogućnosti. Ja sam tu, pratim, znam sigurno da njemačkim skakačima nikada nije lako, pritisak je veliki kada nastupaju pred svojim navijačima. Tako je uvijek bilo", reći će Jens Weißflog
Sport / Ostali sportovi | 29. 12. 2019. u 14:08 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novogodišnju turneju je osvajao četiri puta. Prvi titulu je ugrabio 1984. godine, sljedeće je obranio naslov pobjednika, pa je još slavio 1991 godine, te posljednji put 1996. Trajao je poprilično dugo. Od 1981. godine, pa sve do 1996. U razmaku od deset godina uspio je uzeti četiri olimpijske medalje. Dvije u Sarajevu, dvije u Lillehammeru. Jednostavno, bez Jens Weißfloga je bilo nezamislivo gledati skijaške skokove, turneju, Svjetski kup ili Svjetska prvenstva. I njegovih duela protiv Vettorija, Nykänena, Ploca, Ulage.

Zbog svog blagog stasa i laganog tijela Jens je imao zanimljiv nadimak "Floh", što u prijevodu znači pomalo ružno, buha. Prošao je puno toga, od dva režima, jer je rođen u Istočnoj Njemačkoj, a kasnije je skakao za "ujedinjenu", do stila skakanja. Jer sjećate se u njegovo vrijeme su skije tijekom leta bile paralelne, kasnije će počeo koristiti "V" stil.

"Kada se pojavio Jan Boklöv sve je izgledalo pomalo čudno. Njegov žablji stil nije donosio rezultate, pa smo govorili kako se pojavio novi Eddie Edwards zbog načina skakanja i rezultata. Međutim, Jan se za dvije godine razvio iz apsolutnog skakača srednje, u skakača Svjetske klase. Stil jeste bio čudan, ali očito učinkovit. Da nam je neko rekao kako će se stil skakanja promijeniti u dvije godine ne bismo tada vjerovali, ali to je bilo tako", sjeća se Weißflog koji je bio prvi s četiri ukupne pobjede na Novogodišnjoj turneji.

I koji je ostao među najboljima bez obzira na promjenu stila.

"Bilo je velikih skakača koji jednostavno nisu uspjeli preživjeti te promjene u stilu, rijetku su bili uspješni, rijetku su ostali na vrhu", kaže Weißflog, zlatni iz Sarajeva 1984. godine na malo skakaonici, srebrni na velikoj.

Nykänen je također uzeo srebro i zlato. U to vrijeme bio je veliki rival "Floha". Matti je preminuo ove godine, u veljači.

- Pozvao me jedan novinar iz Finske i rekao mi kako je Matti preminuo. Bio sam šokiran. Nisam očekivao nešto tako.

Prije nekoliko godina sam bio u Finskoj, čak sam se i susreo s Mattijem, ali nekako smo uvijek imali problema u komunikaciji jer on nije znao pričati engleski. U to vrijeme kada smo se sreli bio je već rock pjevač, sjećam se da je imao i neki nastup. Nema sumnje naše rivalstvo je bilo veliko, jer je on najveći. Naravno, mogu se porediti brojke, ali kada sve uzmete i zbrojite, jasno vam da je on najveći, Weißflog danas će reći i vratiti film u 1984. godinu, Sarajevo.

-  Sistem po kojem se skakalo nije bio ovaj sadašnji. Ja sam skakao ispred njega i moj drugi skok je bio kraći, pa sam morao čekati. Svi su očekivali da će on pobijediti, ali nije. Sjećam se sjajne atmosfere koju su navijači napravili zbog Primoža Ulage, ali je podbacio već u prvoj seriji.

Jens je 1985. godine proglašen za najboljeg sportaša Istočne Njemačke, devet godina kasnije, uzeo je dvije zlatne medalje za Njemačku u Lillehammeru. Karijeru je zaključio 1996. godine, nakon 15 osvojenih medalja na velikim takmičenjima. Nakon 33 pobjede i osvojenog Svjetskog kupa 1984. godine koja je sigurno bila najbolja u karijeri.

Već dugo vremena se bavi hotelijerstvom, vlasnik je hotela u rodnom Oberwiesenthalu. U jednom dijelu hotela mogu se vidjeti njegove medalje, trofeji, slike. On kaže da ljudi podjednako dolaze u hotel zbog njega ali i onoga što sam hotel nudi. Povremeno radi za pojedine njemačke tv kuće, komentira Novogodišnju turneju. Njemačka je posljednjeg pobjednika imala 2002. godine, to je Sven Hannawald. Od tada do danas, ništa, tek dvije pojedinačne pobjede. Freitaga u Innsbrucku i Freunda u Oberstdorfu. Karl Geiger je trenutačno treći u Svjetskom kupu, ima jedno drugo i jedno treće mjesto.

"Danas je puno lakše pratite skokove, imate dovoljno mogućnosti. Ja sam tu, pratim, znam sigurno da njemačkim skakačima nikada nije lako, pritisak je veliki kada nastupaju pred svojim navijačima. Tako je uvijek bilo", reći će Jens Weißflog, dan prije početka još jednog izdanja Novogodišnje turneje.

Kopirati
Drag cursor here to close