Božićno primirje

Dan kada je nogomet zaustavio rat

Sport / Ostali sportovi | 24. 12. 2016. u 16:09 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usred najvećih borbi, njemačke i britanske snage su 24. prosinca 1914. odlučile odložiti oružje i zapjevati Tihu noć, svatko na svom jeziku.

Nijemci su pjevali Stille Nacht, Britanci Silent Night. Osim glasova koji su se izmjenjivali u zraku, vojnici su među sobom razmijenili i darove – hranu, piće, duhan, a sljedećeg su dana odlučili zaigrati nogomet. Bilo je to malo božićno primirje u velikom svjetskom ratu.

Povijesni je to trenutak koji se dogodio u blizini belgijskog gradića Ypresa, a od njega je prošlo 102 godine. Nogomet je u to vrijeme bio izrazito popularan u Europi, samo su Britanci u to vrijeme imali oko 5000 igrača, a rat je naprasno prekinuo njihove karijere, piše Goal.com.

A toga dana prije više od sto godina, za nogomet je bilo potrebna jedna lopta i nekoliko jakni koje su glumile stative. Zanimljivo je i da su obje momčadi imale po jednog profesionalca. Britanski narednik James Coyle igrao je za škotski Albion, a Nijemci su imali Alberta Schmidta koji je igrao za trećeligaš Fussballclub 02 Schedewitz.

Tko je pobijedio? Naravno, Englezi tvrde da su oni bili bolji, a Nijemci vodu okreću na svoj mlin. Ali nije to zapravo ni bitno, bitna je ljudskost koja je presudila, ali i poruka koju Božićno primirje već jedno stoljeće prenosi mlađim generacijama. A da se ne zaboravi ono što se dogodilo na Badnjak 1914. godine pobrinuli su se Engleski nogometni savez i Engleska nogometna liga koji su na 100. obljetnicu, 2014. godine pokrenuli projekt 'Nogomet se prisjeća' koji traje i danas, a aktivnosti u sklopu njega će se nastaviti provoditi sve do 2018. godine i 100. obljetnice završetka ovog velikog rata.

U sklopu projekta, nogometne su institucije u Engleskoj odlučile educirati učenike i mlade nogometaše o ovom jedinstvenom povijesnom događaju, ali i o Prvom svjetskom ratu. Vrhunac obilježavanja za mlade je nogometaše svakako bio tradicionalni međunarodni turnir povodom Božićnog primirja.

Na turniru su nastupili mlađi uzrasti (U12 i U13) 16 momčadi iz britanske Premier League, ali i klubovi iz zemalja koje su te četiri godine ratovale na zapadnom bojištu - Belgije, Njemačke, Francuske i Austrije. Iako je rezultat manje bita, u U12 finalu je Anderlecht pobijedio City s 2:1, a u U13 je titulu osvojio West Brom pobjedom od 3:0 nad Metzom.

Kopirati
Drag cursor here to close