Feđini specijali

Slomio noge Andyju Coleu, pio s Mandelom

Sport / Nogomet | 03. 01. 2022. u 01:54 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Formalno pravno on bi trebao biti nasljednik Vinnieja Jonesa. Netko će se složiti s ovom tvrdnjom, netko će reći da je bio i gori. I možda nisu daleko od istine. Jer kako drugačije opisati igrača koji na utakmici rezervnih momčadi Liverpoola i Manchester Uniteda polomi obje noge Andyju Coleu i opravdanje:

"Nisam mu mislio slomiti obje, već samo jednu"

Takav je bio i ostao do danas, Neil Ruddock, u nogometnim krugovima Engleske poznatiji kao "Razor" jedan od onih fightera
bez kojih definitivno Premiership danas ne bi bio to što jeste.

Uostalom da je bio neka "truba" vjerojatno ne bi čelnici Liverpoola tamo u ljeto 1993. godine izdvojili dva i pol milijuna funti kako bi "Razora" doveli na Anfield. Jednostavno, Ruddock je bio robustan igrač koji je uživao jednako van terena kao i na njemu. Bio je jednako popularan kada je igrao u Tottenhamu, Southamptonu, Liverpoolu, bilo kojem klubu. Samopouzdanja nikada nije nedostajalo, nije imao problema s iznošenjem lopte, odličan u zračnim duelima.

Video:  Liverpool 3-3 Manchester United

Počeo je u Millwallu, nakon čega slijedi dolazak na White Hart Line, gdje je odigrao samo jedanaest utakmica, u svom debiju protiv Liverpoola je slomio nogu. Školovali se igrački uz opasne face kao što su Jimmy Case i Terry Hurlock u Southamptonu i Millwallu. U Southamptonu je igrao s Alanom Shearerom u vrijeme kada su pijanke cijele momčadi bile nešto sasvim uobičajeno.

Skoro koštao karijere Shearera

Momčad je bila negdje na turneji tijekom priprema kada su momci odlučili "malo zaružiti". Ono što se dogodilo u hotelskoj sobi zamalo je legendarnog Shearera koštalo karijere. Kada više nije znao što da radi, u vidno alkoholiziranom stanju Neil je odlučio uzeti mini bar iz Alanove sobe, dok se ovaj tuširao.

"Ukrao sam mu mini bar dok se kupao u kadi. Mogao sam ga čuti kako viče „stani!“ i osjetio sam čaše koje padaju, kako se razbijaju iza mene, vidio sam nazubljenu ivicu boce, čaše koje su razbijene. Alan je izašao i jednostavno stao na silno staklo. Dva nožna prsta su mu napola visila, jedan je potpuno. Nismo znali što da radimo jer su svi bili tako luckasti pa smo naveli Stevea Davisa, velikog centarhalfa koji je igrao za Burnleyja, da ga odveze u bolnicu jer je on jedini bio trijezan. Osjećao sam se tako krivim poslije. Bio je samo mlad momak, a bio je moj ortak", pričao je Ruddock, pa u svom stilu nastavio.

"Da sam znao koliko će mi kasnije napraviti problema na terenu igrajući protiv mene, pustio bih ga da mu prsti otpadnu. Mislim da mi je Al oprostio, ima sjajan smisao za humor. Nije tako dosadan kao što izgleda na televiziji" rekao je naravno u šali.

Postao Spice Boys

Posebna priča bile su godine provedene u Liverpoolu, u koji je došao kao jedan od najboljih defenzivaca lige.

"Glenn Hoddle u Chelseaju, Kevin Keegan u Newcastleu, Walter Smith u Rangersu, Brian Clough u Forestu i Kenny Dalglish u Blackburnu, svi su oni dali su ponude. Graeme Souness me je uvjerio da odaberem Liverpool. On je bio neumoran na treninzima. Igrao je s nama, ulazio u duele, bio vas je spreman bez problema izbaciti iz igre. Ako ste bili u Sounessovom timu u petak, znali ste da ćete igrati sljedeći dan. Međutim, nije bilo rezultata. Stvari su se promijenile dolaskom Roya Evansa.

Video: Classic Razor...

Iz tog perioda se pamte "Razorovi" okršaji protiv Manchester Uniteda. Cantona je bio prvi pik.

"Sve što sam pokušao je da ga izbacim iz igre. I jesam. Uhvatio sam ga za onu njegovu kragnu. Poslije je pokušao da se obračuna sa mnom u tunelu, ali sam se sakrio iza Davida Jamesa. On je pokazivao na veličinu mog stomaka sjećam se".

Za šankom s Mandelom

Finale FA Cupa baš protiv Manchester Uniteda nije igrao 1996. godine, ali se zato jeste bio na opijanju poslije utakmice. U to vrijeme su igrače Liverpoola zvali "Spice Boys". Ruddock, David James, Robbie Fowler, Jamie Redknapp, Jason McAteer, Steve McManaman i Stan Collymore.

Momčad je bila negdje na turneji po Južnoj Africi, kada se u svlačionici pojavio Nelson Mandela.

"Nismo znali da dolazi. Presvlačili smo se za utakmicu i odjednom su se vrata otvorila i Nelson Mandela je ušao sa svim svojim tjelohraniteljima, a mi smo bili kao "u redu Nels! Poslije utakmice smo svi zajedno otišli u jedan bar, tamo smo pili, nekih četiri - pet sati. Sjećam se da sam zvao roditelje kojima sam rekao kako pijemo s Mandelom. Ne mogu ni da se sjetim o čemu smo pričali".

Na odmor u Španjolsku "Spice Boysi" su poveli i Robbieja Williamsa koji je u to vrijeme bio član Take That-a. Nagovorili smo ga da krene s nama, za njega koji je nije mogao nigdje bez ostatka ekipe iz benda to je bilo nešto novo. Napustio je bend vrlo brzo nakon toga, dobio je otkaz. Dakle, da nije bilo nas ne bi bilo hitova kao što je "Angels" i neki drugi"

Ipak, kada je došao u Liverpool nije sve bilo idealno, daleko onoga što imamo danas u Premiershipu.

"Znate kako je bilo u toj prvoj polovini devedesetih. Samo jednom tjednom je dolazio liječnik u klubu, recimo četvrtom. Ako se ozlijedite u petak, nema pomoći. Jednom sam povrijedio koljeno u Liverpoolu, Ronnie Moran je ostao bez gela za ultrazvuk, pa je otrčao u kuhinju da uzme tekućinu za pranje posuđa"

U jednoj od svojih knjiga, "Razor" je pisao o tome kako je nokautirao Robieja Fowler, nakon što je ovaj pomokrio u njegovu tenisicu.

"To su bile one što su ih nosili članovi grupe Status Quo, Reebok tenisice."

Pokušao zaje...ti James Bonda 

Nakon Liverpoola je Neil je karijeru nastavio u West Hamu u kojem nije bilo ništa manje zanimljivo nego u Liverpoolu. S Ianom Wrightom je planirao u jednom golf klubu isprovocirati slavnog James Bonda, Seana Conneryja. Čisto onako iz zaj...cije, ali nije uspio. Slavnog Škota je upitao.

"Koje poznate glumice si je..o, pitao sam pred gomilom gostiju? On me pogledao i onako odgovorio: "Zsa Zsa Gabor", 1963" Još uvijek ne znam da li se šalio, mislio sam da će reći Ursula Andrews". Ruddock je oduvijek je imao problema s kilažom.

Video: Neil Ruddock Derby

Kada ga je Crystal Palace odlučio dovesti, u ugovor su stavili klauzulu po kojoj plaća kazne u visini od 10% vrijednosti ugovora svaki put kada ima preko 100 kilograma na vaganju. Kažnjen je osam puta u manje od šest mjeseci. Nakon što je slomio Andyja Colea morao je uzeti policijsku pratnju zbog prijetnji navijača Manchestera.

Nema novca ima realityja

Po završetku karijere nastavio je živjeti onako kako je živio i kao igrač. Alkohola nije nedostajalo, za razliku od novca do kojeg je dolazi pojavljujući se u različitim reality izdanjima. U Big Brotheru je " pokazao"svoju žensku stranu. No, prije toga, bivši profesionalni nogometaš gol je prolazio Big Brother kućom. Dok se spremao staviti šminku i periku, bez odjeće na sebi uzrokovao je kaos u sobi dok je tražio odjeću i potrebne rekvizite.

Video: Paint Neil Ruddock

Stanari su se pokušali ne obazirati na njegov striptiz dok je on međunožje pokušao prekriti rukom i neuspješno pokušavao uhvatiti ručnik kojim će se pokriti. Neil je pokazao i svoju nježniju stranu. Rasplakao se kad je dobio pismo od kuće što je bilo smiješno jer je još nosio žensku odjeću i šminku koja je bila dio zadatka.

Bivšoj supruzi nije plaćao alimentaciju, 900 funti mjesečno. Kako nije plaćao gospođa Ruddock je rekla da joj se duguje skoro 80.000 funti, koje Razor naravno nema. Tijekom pandemije je zdravstvenih problema, izvukao se.

Bio onaj klasični defenzivac s otoka

Na svom vrhuncu, Ruddock je predstavljao sve što je bilo tako voljeno kod engleskih defenzivca: komandirao je u obrani i posjedovao je smirenost i samopouzdanje koje se ne nalaze uvijek kod centralnog beka. centralni bek, koji nikada ne bježi od izazova i nikada se ne boji da svoju fizičku snagu iskoristi u svoju korist, često na štetu bilo kojeg napadača protiv kojeg je bio. Nijedan navijač nikada nije mogao zamjeriti njegovu želju na terenu da odvuče svoj tim do pobjede.

Video: Paul Merson Confronts Neil Ruddock Over His Drinking Habits

Danas vjerojatno u modernijem Premiershipu, Neil teško bi imao mjesto u nekoj momčadi. Dobrim dijelom i zbog svog ponašanja. Međutim, onaj nogomet iz njegovih vremena i ovaj danas su ipak poprilično udaljeni.

Kopirati
Drag cursor here to close