Marcos Llorente

Simeonev adut: Praujak mu je legenda Reala, a prepoznao ga je Zidane

Kada igrate na mjestu središnjeg veznjaka, a pritom se još svidite jednom od ponajboljih svih vremena koji je igrao na toj poziciji, tada znate da se nešto "opasno kuha"…
Sport / Nogomet | 12. 03. 2020. u 21:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Marcos Llorente (Atletico Madrid(

Život uistinu piše čudne priče, a jedna od takvih je i ona Marcosa Llorentea, heroja jučerašnje pobjede Atletico Madrida na Anfieldu s kojom su Simeonovi ratnici izbacili iz Lige prvaka prošlogodišnjeg osvajača najelitnijeg nogometnog natjecanja.

Za razliku od mnogih uspješnih nogometaša, Llorente nije jedan od onih koji su "u potrazi za kruhom" sav svoj rad fokusirali ka tome da ostvare vrhunsku karijeru već je genetika sama po sebi odradila posao kako bi ovaj mladić jednoga dana stigao do samog svjetskog vrha.

Još u najmlađim uzrastima Llorente je pokazivao kako ima „ono nešto“. Kako i ne bi, pitaju se mnogi, kada je njegov otac Paco Llorente svojevremeno, baš kao i njegov sin jedinac, branio boje Reala i Atletica, a čak je upisao i jedan nastup u dresu Furije što mu je bilo dovoljno da zabije i pogodak.

Dogodilo se to krajem 1987. godine u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo kada je Španjolska na stadionu Benito Villamarin u Sevilli dočekala reprezentaciju Albanije, a otac jučerašnjeg junaka zabio je četvrti pogodak svoje reprezentacije u visokoj 5:0 pobjedi.

I kad si dobar kao Paco - nije lako

Usprkos svemu, Paco iza sebe ima itekako uspješnu karijeru u kojoj se može pohvaliti kako je igrao i za Atletico Madrid i za gradskog im rivala Reala čiji je dres oblačio u više od sto navrata.

Njegov sin jedinac, i protagonist ove priče, nije imao težak put poput njegovog oca. Marcos je prije 25 godina rođen u glavom gradu Španjolske, a s 13 godina se priključio omladinskom pogonu kraljevskog kluba.

Nakon što je prošao sve mlađe uzraste, Llorente je promoviran u rezervnu momčad, a njegov talent prepoznao je Zinedine Zidane koji je tada vodio Juvenil momčad Kraljeva. Kada igrate na mjestu središnjeg veznjaka, a pritom se još svidite jednom od ponajboljih svih vremena koji je igrao na toj poziciji, tada znate da se nešto "opasno kuha"…

Njegove dobre igre nisu prošle ispod radara pa je tako 2015. godine dobio poziv da sa seniorima Reala odradi predsezonu u kojoj su Kraljevi odradili tri prijateljska susreta protiv Manchester Cityja, Intera iz Milana i norveške Valerenge.

I sin je debitirao u La Ligi

Te iste godine upisao je i službeni debi u La Ligi, a to se dogodilo u domaćoj pobjedi protiv Levantea kada je u 78. minuti utakmice na terenu zamijenio hrvatskog veznjaka Matea Kovačića.

Iako je bilo jasno da je riječ o igraču velikog potencijala, kako ne bi većinu vremena proveo sjedeći na klupi, Kraljevi su ga u sezoni 16./17. odlučili poslati na posudbu u redove Alavesa gdje je igrao standardno na mjestu središnjeg veznjaka.

Svoj prvi pogodak u službenoj utakmici za Real mladi je Llorente zabio u finalu FIFA-inog Svjetskog prvenstva za klubove u kojem je Real slavio protiv Al-Aina rezultatom 4:1.

Zanimljivio, glavni trener velikana iz UAE-a u to je vrijeme bio današnji sportski direktor zagrebačkog Dinama, Zoran Mamić.

Kada je postalo jasno kako Llorente nikada neće dobiti priliku u kontinuitetu pokazati kako zaslužuje svoje mjesto u prvoj momčadi (i postavi) Reala, stigao je poziv Atletico Madrida na kojeg ovaj središnji veznjak nije ostao imun.

Iako je Simeonova momčad već godinama ustaljena na toj poziciji te je praktički nemoguće iz početne momčadi izbaciti igrače poput Kokea i Saula, lukavi Argentinac shvatio je kako je upravo Llorente "taj" koji će mu odlično poslužiti u rotaciji te kako će malo po malo dobivati sve veću ulogu u redovima Los Colchonerosa, piše Germanijak.hr.

Atletico ga je tako ovog ljeta doveo iz redova svojeg najvećeg rivala za 30 milijuna eura, a u ovoj je sezoni ukupno skupio 18 nastupa i jedan pogodak (u remiju protiv Valencije sredinom veljače – 2:2) u La Ligi.

S druge strane, u Ligi prvaka Llorente nije zabijao. Barem ne do jučer…

Praujak je istinska legenda

Valja napomenuti kako njegov nogometni talent ne dolazi samo od oca Paca, već ima nešto i u činjenici kako je njegov praujak legendarni Paco Gento, jedan od najvećih igrača u povijesti Real Madrida koji je danas, zbog svega što je u životu postigao, dobio titulu počasnog predsjednika kraljevskog kluba.

Kada je riječ o jučerašnjoj utakmici, valja istaknuti kako je prema svim statističkim parametrima Liverpool u potpunosti nadigrao Atletico. Više udaraca, kornera, posjeda na svojoj strani, više od dvostruko više dodavanja… Sve, osim broja zabijenih pogodaka.

Bilo kako bilo, Llorenteov prelazak u Atletico sigurno je pomno skautiran, njegove igračke vrijednosti nešto je što je Simeone uklopio u svoj koncept i najbolje od njega tek treba očekivati.

Zabiti dva pogotka Liverpoolu, i to na Anfieldu… Ne može to svatko, usprkos činjenici kako prvi od dva ide itekako na dušu rezervnog (a jučer silom prilika i prvog) čuvara mreže Adriana.

Marcos Llorente, veznjak od kojeg najbolje tek dolazi i veznjak čiji golovi Liverpoolu, ako se nastavi razvijati prema Simeonovim zamislima, sigurno neće biti glavni "highlight" njegove karijere…

 

Kopirati
Drag cursor here to close