Feđini specijali

Ronaldova misterija u finalu

Sport / Nogomet | 29. 03. 2022. u 00:13 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brazil je tijekom cijelog turnira izgledao više nego dobro. Ni taj poraz u prvom krugu od Norveške nije previše kvario dojam. Pravo iskušenje je u polufinalu bila sjajna Nizozemska, Brazil je prošao na penale. Ronaldo je do finala zabio četiri gola. Najveća zvijezda reprezentacija definitivno i igrač koji je u tom trenutku za većinu bio najbolji u svijetu. A onda se dogodilo nešto što će sasvim sigurno ostati jako dugo misterija. Ronaldova misterija.

Što se dogodilo u sobi?

Godinama su se pričale priče, prostora za različite teorije zavjere iz ovog ili onog kuta gledanja je bilo i više nego dovoljno. I to traje do danas. Obični smrtnici, posmatrači velikog finala u kojem Brazil nije imao šanse nisu imali pojma što se sve događalo u taboru ove reprezentacije satima prije posljednje utakmice na turniru. Kasnije ćemo svi zajedno saznati ustvari koliko su ti trenuci bili teški, mučni, neugodni. Za Ronalda, za Brazil.

Video: Ronaldo World Cup 1998 

Reprezentativci Brazila su odradili uobičajni ručak na dan finala, ne sluteći kakavim dramatičnim stvari će svjedočiti po povratku u hotel. Ronaldo je bio u sobi s Robertom Carlos, najbliži njima su bili Edmundo i Doriva.

"Sjećam se kada smo došli u sobu, Ronaldo je počeo da plače, pritisak onoga što ga čeka u finalu definitivno ga je slomio. Međutim, oko 16 sati je doživio napada. Pao je, tijelo se počelo grčiti, vidio sam bijelu pjenu na ustima". Uhvatila me panika, pa sam izletio iz sobe, počeo dozivati pomoć, ići od vrata do vrata u hotelu. Suigrači Edmundo i Cesar Sampaio su prvi utrčali u sobu. Ovaj drugi je pružio prvu pomoć i pomaknuo Ronaldu jezik kako bi ga spriječio da ga proguta. Uskoro se pojavio i naš liječnik Lidio Toledo. Uskoro je Ronaldo zaspao. Pamtim da je Toledo napustio sobu u suzama, situacija je bila toliko ozbiljna. Ipak, kada se Ronaldo probudio, suigrači su se pravili kao da se ništa nije dogodilo" pričao je puno godina kasnije Roberto Carlos.

"To je bila strašna scena, ja sam u prvom trenutku bio očajan. Nakon što je Ronaldo zaspao, mi smo vratili u svoje sobe, pokušali smo odmoriti. Svi su bili zabrinuti. Znam da je u Ronaldovu sobu stalno neko ulazio, svakih pet minuta, a on je spavao poput male bebe", reći će Edmundo.

Ne odustaje od utakmice 

Ronaldo se probudio i otišao na čaj. Leonardo je, u nevolji, insistirao da se Ronaldu kaže šta se dogodilo. Ljekari su objavili vijest i rekli da će biti odveden na pretrage. Pojavila se mogućnost da ukoliko testovi budu u redu, Ronaldo zaigra u finalu. I dok su se igrači polako pripremali za finale, Ronaldo je otišao u kliniku Lilas u Parizu.

Video: What really happened to Ronaldo few hours before

Pretrage su pokazale kako je sve u najboljem redu, pa se on sa nalazima testova svega četrdeset minuta prije početka utakmice nacrtao ispred izborinika Zagalla. Za njega dileme nije bilo, Ronaldo se našao u početnoj postavi.

"Danas je lako pričati, ali zamislite tada da recimo nisam stavio Ronalda. Nakon poraza bi svi pričalo o tome kako je Zagallo tvrdoglav, kako je morao staviti Ronalda u momčad, jer on je najbolji igrač na svijetu. To što se Ronaldo našao na terenu, to nije bio razlog našeg poraza. Cijele selekcija je bila pod nekom traumom onoga što se njemu dogodilo" govorio je Zagallo pred kongresom koji se kasnije bavio ovim slučajem.

Teorije zavjere ili istine

Godinama nakon najlošijeg Ronalda u nekoj finalnoj utakmici
ikada pričalo se o njemu, razlozima zbog kojih je iako čini ne blizu spreman dobio priliku od prve minute. Jedni su tvrdili kako je zbog sponzora, prije svega Nikea jednostavno morao zaigrati.

"Morao je zaigrati zbog sponzora, prije svega Nikea. On su tu bili uz nas 24 sata dnevno, izgledali su kao neka vrsta tehničkog osoblja" mišljenja je Edmundo.

Dan nakon finala tvrtka Nike se oglasila saopćenjem u kojem je stajalo:

"S obzirom na glasine koje kruže o navodnim pritiscima koje je Nike vršio na brazilsku reprezentaciju kako bi Ronaldo igrao, naša tvrtka želi naglasiti da je ta tvrdnja apsolutno lažna. Ronaldo i Zagallo zajedno su odlučili da krunišu ovaj san koji je brazilski igrač, vjerovatno, zaslužio da živi. U sve ovo Nike se ni na koji način nije miješao. A osim toga, zašto bi trebalo?" pitali su se iz ove tvrtke, iako će oni koji su poznavali bolje situacije reći kako je tu bilo nekih 80 milijuna razloga koliko je bio težak ugovor potpisan sa brazilskim savezom.

Video: Ronaldo France 1998 World Cup in his own words

Prema pojedinim pričama Brazilci su prodali finale za 23 milijuna dolara, Francuzima kojima je naslov prvaka bio pa skoro "državno pitanje". Sa druge strane, navodno su Brazilci osim love dobili obećanje kako će imati lakši ždrijeb u Japanu i Koreji, odnosno kako će u budućnosti dobiti priliku da budu domaćini ove velike smotre.

Osim toga pričalo se o navodnoj lošoj reakciji Ronaldovog tijela na injekciju koju je dobio za koljeno. Navodno je čak bio zapao u malu krizu, ali nije želio uzimati bilo kakve tablete radi dopinga. Spominjala se i afera njegove tadašnje djevojke Susane Werner sa nekim novinarom. Odnosno uzimanje nekih lijekova Ronalda za bolove u koljenu za koje liječnici u reprezentaciji nisu znali.

On je morao igrati

Slabu utakmicu Brazila u finalu neki su pravdali i činjenicom da je dio igrača bio nezadovoljan što je Ronaldo u postavi. Tu jednu skupinu igrača predvodio je Leonardu, dok je drugu koja je bila za Ronalda vodio Dunga. O onome što se događalo tih nekoliko sati prije utakmice jednom prilikom je za Four Four Two govorio i sam Ronaldo.

" Nitko mi nije želio reći što se točno događa. Rekao sam im da me puste na miru, neka odu negdje drugdje razgovarati i puste me da spavam. Leonardo me tada pozvao da prošećemo u vrtu hotela i objasnio mi cijelu situaciju. Rekli su mi da bi bilo bolje da ne igram finale. Liječnici su me kasnije pregledali detaljno i svi testovi pokazali su da mi nije ništa, izgledalo je kao da se ništa nije dogodilo. Po dolasku na stadion Zagallo je rekao da neću igrati finale, a ja sam u rukama imao liječničke nalaze po kojima mi je doktor Toledo dao 'zeleno svjetlo' za nastup. Došao sam s njima izborniku i rekao: "Dobro sam, ne osjećam nikakve posljedice. Evo vam nalazi, dobri su i želim igrati". Jednostavno mu nisam dao alternativu, nije imao izbora već me pustiti da igram. I tako je i bilo, igrao sam, ali možda je ta moja strašna scena s grčevima ipak utjecala na momčad. Nije to nešto što viđate svakog dana" ispričao je Ronaldo koji je tada imao samo 21 godinu.

"Imao sam obavezu prema svojoj domovini i nisam želio propustiti taj finale, osjećao sam se spremnim za igru. Očito to nije bila jedna od mojih najboljih utakmica u karijeri, no bio sam tamo da ispunim svoju dužnost", reći će na kraju Ronaldo.

Video: Ronaldo - ALL GOALS - World Cup 1998

Godine su prolazile i proći će, vjerojatno će i dalje špekulirati, pričati, ali pravu istinu nikada nećemo saznati. Ono što se pamti jeste trijumf Francuske, osvojeni naslov svjetskog prvaka i Brazil koji je u tom finalu izgledao dovoljno slabo da svako novo gledanje utakmice, ostavlja otvorene neke upitnike. Toliko godina poslije.

Kopirati
Drag cursor here to close