Kuća svjetskog nogometa

Prije 120 godina osnovana je međunarodna nogometna federacija FIFA

Od 1930. godine FIFA organizira Svjetsko prvenstvo u nogometu, koje je postalo najgledaniji sportski događaj u cijelom svijetu, premašivši čak i Olimpijske igre.
Sport / Nogomet | 21. 05. 2024. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: FIFA / Logo Svjetske nogometne organizacije (FIFA)

Međunarodna nogometna federacija FIFA osnovana je na današnji dan prije 120 godina, 21. svibnja 1904. u Parizu.

Zbog francuskog mjesta utemeljenja i danas se koristi francuska kratica njenog naziva (Fédération Internationale de Football Association – FIFA) u čitavom svijetu.

U trenutku utemeljenja FIFA je imala samo sedam članica (Francuska, Belgija, Nizozemska, Danska, Portugal, Švedska i Švicarska). Za prvog predsjednika izabran je Francuz – Robert Guérin, star samo 28 godina i po zanimanju novinar.

FIFA je svojim prvim natjecanjem predsjedala 1906. godine, ali sa slabim uspjehom. Zbog toga i nekih ekonomskih razloga, promijenjen je predsjednik, Guérina je zamijenio englez Daniel Burley Woolfall.

FIFA nije djelovala tijekom Prvog svjetskog rata, jer je mnogo nogometaša poslano u rat te zbog nemogućnosti održavanja utakmica. Poslije rata, zbog Woolfallove smrti, predsjednikom je postao Nizozemac Carl Hirschmann. 

Video: The story of FIFA

FIFA je spašena od gašenja, ali uz odustajanje Ujedinjenog Kraljevstva, koje je izjavilo da nije spremno igrati međunarodne utakmice s ratnim neprijateljima. Kasnije su se zemlje Ujedinjenog Kraljevstva (Engleska, Wales, Škotska i Sj. Irska) vratile članstvu u FIFA-i.

Prva zemlja članica izvan Europe bila je Južna Afrika, koja je u FIFA-u ušla 1908. godine. Slijedili su Argentina i Čile 1912., te Kanada i SAD 1913. godine.

Od 1930. godine FIFA organizira Svjetsko prvenstvo u nogometu, koje je postalo najgledaniji sportski događaj u cijelom svijetu, premašivši čak i Olimpijske igre.

Sjedište FIFA-e danas se nalazi u Švicarskoj, u gradu Zürichu, a od 2016. godine na čelu joj je Švicarac Gianni Infantino.

FIFA danas ima 209 nogometnih saveza svome u članstvu, što je za 16 država više nego Ujedinjeni narodi i 3 države više nego Međunarodni olimpijski odbor, te 5 više od IAAF-a.

FIFA je do sada uglavnom imala predsjednike iz Europe, a jedina iznimka bio je Brazilac João Havelange, koji je svjetskom nogometnom federacijom predsjedavao od 1974. do 1998. kada ga je naslijedio kontroverzni Sepp Blatter. 

Video: 10 Things You Didn't Know About FIFA

 

Kopirati
Drag cursor here to close