EURO 2016., 16. DAN

Portugalska mati, nemoj tugovati…

Sport / Nogomet | 25. 06. 2016. u 10:21 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas nam se vraća Euro, nakon duga dva odmora u kojima smo sabirali dojmove nakon prvog kruga. Izabrali su se najbolji iz grupne faze, svaka novina koja drži do sebe označila je svoje favorite, najboljih jedanaest i trenera, ali ostavimo sad to sve po strani, jer kreće nokaut faza u kojoj sve što je netko uradio do sada može nestati u samo jednom trenutku, a netko koji se do sad provlačio ima šansu za novi početak.

Naravno, sasvim je moguće da svi hvalospjevi koje smo uputili hrvatskoj izabranoj vrsti danas padnu u vodu, a Portugal, koji se provukao do osmine finala postane četvrtfinalist. To je „problem“ igranja na ispadanje. Sreća u svemu je da medalja uvijek ima dvije strane i da je sasvim moguće da provlačenje Portugala u njihovoj skupini ima apsolutno veze sa njihovom lošom formom i generalnim stanjem reprezentacije, a da su Hrvati zbilja na ovom turniru reprezentacija koja igra za nivo više. Potvrdu toga koja strana medalje je ona prava stići će večeras u Lensu.

Ljubimica medija protiv statistike

Hrvatska je hit. Hrvatsku svi vole. Hrvatska je oduševila čak i one kojima do sada nije bila ni mila, a ni bitna. Mezimica prvog kruga Eura živi san generacije koja je u zenitu, koja će već za dvije godine u Rusiji biti stara, gledamo li glavnje zvijezde – i ovo je njihov turnir života! Protivnik je Portugal, koji kako ga god čovjek gleda izgleda neugodno. Što zbog statistike, a što zbog činjenice da je malo vremena prošlo od saznavanja protivnika do utakmice osmine finala.

Hrvatska je tukla Španjolsku i to daje nadu da će se uspješno obračunati s Portugalom, jer da su prije koji dan igrali Španjolska i Portugal vjerujem da bi 80 posto vas reklo da je Španjolska bolja momčad i barem 80 posto favorit.

I zbilja, pogledamo li malo momčad Portugala, tu trenutno osim Ronalda i nadolazeće zvijezde Sancheza i nema nekih imena kojih bi se na papiru trebalo pretjerano plašiti. Ronaldo je klasa za sebe, ali Nani, Quaresma, Moutinho, sve je to relativno već ocvala nogometna bratija, koja u svojim tridesetim lagano kormilari unutar francuskog i turskog klupskog nogometa, brodeći prema zasluženoj nogometnoj mirovini. No, dakako da nisu bezopasni, jer su statistički najviše pucali na protivnički gol, a Nani je sa dva gola na turniru pokazao kako itekako još uvijek ima golgeterske reflekse i kako Portugalcima generalno ne treba davati ni metar prostora, jer vižljasti igrači ne traže više od par sekundi nepažnje protivnika. I vrapci an grani znaju da je Portugal uvijek bio i ostao „europski Brazil“, gdje je tehnička moć igrača uvijek bila u prvom planu.

Ipak, momčadska igra Portugala nije, dojma smo, na razini Hrvatske. Istina, i oni trče i trude se, ali nije to ukomponirano na najvišoj razini. No, problem je da se Portugal itekako zna ukomponirati „u hodu“.

Obrana je najbolji napad?

I dok se do sada napad doimao kao da ih je napustila sreća, a sredina terena kao linija u kojoj usprkos blagom osjećaju tromosti nisu imali ozbiljnije takmace, dosta je pažnje privukla njihova obrana, jer je Portugal generalno momčad kod koje se nikad ne očekuje puno golova, oni ako daju jedan – daju, ali će pritom teško primiti gol us voju mrežu. Tako je bilo do sad.

No, imali su iznenađujućih utakmica u zadnjih nekoliko godina, a najčudniji je onaj kad su u Armeniji pobijedili 3:2 ili kad ih je u prvoj utakmici ove godine Bugarska iznenadila u Leiriji, slavivši sa 1:0. Protiv Islanđana, protiv Mađara, Portugal je primio četiri gola.

Pri tom su posebno znakoviti gol Islanda i prvi gol Mađara. Kod prvog je igrač Islanda Bjarnason ostavljen sam na petercu (zaboravio ga Vierinha), a kod drugog je Zoltan Gera pucao s ruba šesnaest nakon što odbijanac nitko iz portugalske obrane nije blokirao. Nonšalancija obrane predvođene Pepeom i Carvalhom je moguća prednost Hrvatske, koja je do sad itekako koristila slične poklone, ali se mora reći kako su i španjolska i turska i češka obrana ostavljale dosta prostora među linijama. Teško je za očekivati da će Santosov Portugal igrati u tako rahlom rasporedu i prije će biti da će se Santos poslužiti taktikom čekanja i igre iz polukontri.

Santos je s Grčkom znao protiv Hrvatske

Portugal je zapravo momčad koja idealno funkcionira u toj poluzatvorenoj varijanti, oslanjajući se na eksplozivnost Ronalda, Nanija i generalno brzu transformaciju preko krila. Dakako, upravo je to recept po kojem funkcionira i Čačićeva reprezentacija na ovom Euru. Dakle, kao što je rekao i Maradona, vrlo je moguće da će Ante Čačić morati posegnuti za planom B.

Plan B podrazumijeva puno trke, puno pokrivanja i oduzimanje prostora Portugalcima. Kad su to činili Mađari, Islanđani, ali i Austrijanci, Portugal je bio prinuđen probati soliranjem pojedinih igrača pronaći prostor, a to kod njih uglavnom nikada ne donese ništa dobroga. Idealna igra Portugala podrazumijeva kombinatoriku, brze pasove kojima se izbacuje protivnikl i stvara gol šansa, u toj igri Vatreni ne smiju stajati predaleko jedan od drugoga, ali u isto vrijeme moraju i čuvati prostor. Do sada je Hrvatska taj sistem igrala skoro pa besprijekorno, osim prvih desetak minuta protiv Španjolske.

Zbog toga Mandžukić i igra od prve minute, jer je potreban jedan igrač koji će gristi svih 90 minuta i vezati na sebe barem dvojicu Portugalaca, koji će pokrivati dobar dio terena i biti svojevrsni flaster tamo gdje se izgubi linija. A što je najvažnije, koji će svojim kretanjem pomicati obranu Portugala prema sredini, da bi eventualno Modrićeve i Rakitićeve lopte onda pronalazile put do Perišića, koji bi se probijao kao šilo. Zapravo, Perišić s jedne i Ronaldo s druge strane biti će najbolji pokazatelj koja momčad igra bolje. Onaj koji se više bude „vidio na terenu“ biti će lakmus papir za sve ostalo.

Vezni red odlučuje

Kao nikad do sad biti će važan vezni red, gdje Hrvatska na papiru ima prednost, s obzirom na ono što su do sada pokazali prije svega Rakitić i Modrić. I to ne samo ofanzivno, nego i defanzivno. Prednost bi moglo biti i neigranje Andre Gomesa, igrača Valencije, koji se do sada pokazivao kao najpolivalentniji igrač Portugala, koji je dosta trčao i radio na distribuciji lopti i koji ima razoran šut sa distance. Upitan je, ali je vrlo moguće da bude spreman za večeras.

Prednost Hrvatske će biti i ako Santos odluči ponovno forsirati Eliseua, ali sumnjamo jer je ofenzivni branič Benfice strašno ispadao protiv Mađarske i neizravno je kriv za dva mađarska gola. Vjerojatnija je opcija da će Santos izvesti isti sastav kao protiv Islanda u prvoj utakmici na prvenstvu – dakle, u obrani Pepe, Carvalho, Vierinha i Guerreiro, u sredini Gomes, Pereira, Moutinho i Joao Mario, i naprijed Nani i Ronaldo. Dakle, i Čačić i Santos će vjerovati početnoj jedanaestorici s Eura. Pritom treba posebno obratiti pozornost na Joao Maria, Sportingovog igrača koji puno kruži terenom i koji se počeo opasno sporazumijevati s Ronaldom.

Luka vs. Ronaldo

A Ronaldo? Raspucao se, ali pamtimo mi Ronalda i iz nekih utakmica Portugala i reprezentacije gdje se nije vidio, gdje bi ga pametna postavka suparničke obrane isključila iz igre. Ćorluka nije brži, ali je sigurno jak na postavljanju. Zaključak – Ronaldo će igrati onoliko koliko mu hrvatska obrana dozvoli. I nemojte se čuditi ako danas po prvi puta budete vidjeli beskompromisne okršaje Luke Modrića i Ronalda. Dva velika prijatelja iz Reala danas će prvi put na velikom natjecanju igrati jedan protiv drugoga, na istom dijelu terena. A Luka kao pomoć obrani protiv Ronalda, sklonog gubljenju lopte i foliranju, i s brzim prenosom lopte u napad tu bi se mogao pokazati ključnim igračem.

Prognoza i nas, kao i većine svjestkih kladionica: 55:45 u korist Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close