Prva nagrada

Mane najbolji afrički nogometaš

Prije njega to je uspjelo samo El Hadjiju Dioufu, slavodobitniku 2001. te godinu dana poslije kad je, poput Manea, odjenuo Liverpoolov dres.
Sport / Nogomet | 08. 01. 2020. u 07:32

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liverpoolov 27-godišnji napadač i reprezentativac Senegala Sadio Mane u utorak je na svečanoj večeri u Egiptu proglašen najboljim afričkim nogometašem za 2019. godinu, nakon što je s klubom osvojio Ligu prvaka, a s reprezentacijom došao do finala Afričkog kupa.

Maneu je ovo prva nagrada za najboljeg afričkog nogometaša, nakon što je u prethodne dvije godine (2017. i 2018.) osvajao drugo mjesto iza klupskog suigrača, Egipćanina Mohameda Salaha.

"Nogomet je moj posao i ja ga volim. Doista sam sretan i ponosan zbog ove nagrade. Zahvaljujem svojim Seneglacima koji me uvijek motiviraju. Moram zahvaliti i izborniku Aliouu Cisseu, Liverpoolu i svim mojim suigračima", poručio je Mane nakon što je primio nagradu i postao tek drugim Senegalcem koji ju je osvojio.

Prije njega to je uspjelo samo El Hadjiju Dioufu, slavodobitniku 2001. te godinu dana poslije kad je, poput Manea, odjenuo Liverpoolov dres.

Video: Sadio Mane wins best African Player 2019 - Over Salah and Mehrez HD

U izboru u kojem sudjeluju izbornici i kapetani afričkih reprezentacija Mane je dobio najviše glasova, a najveći konkurenti su mu bili Riyad Mahrez, koji je predvodio Alžir do naslova prvaka Afrike i s Manchester Cityjem osvojio sva tri domaća trofeja, te Mohamed Salah.

Drugu godinu zaredom su trojica najboljih afričkih nogometaša iz engleskih klubova, a tek treći put u povijesti se dogodilo da vodeći trojac dolazi iz iste lige. Na izboru 1991. godine trojica najboljih su došli iz francuskih klubova, objavila je HIna.

Kopirati
Drag cursor here to close