Teški, ali atraktivni protivnici

Legia i AZ su jaki, ali je Aston Villa daleko ispred svih

Aston Villa je klub bogate povijesti. Sudjelovali su u osnivanju engleske lige. Imaju sedam naslova prvaka, ali je posljednja titula osvojena 1981. godine. Klub ima u svojim riznicima sedam FA i pet Liga kupova. I ono najvažnije, naslov prvaka Europe
Sport / Nogomet | 01. 09. 2023. u 16:35 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od najtežih i najatraktivnijih skupina je ona u kojoj se našao prvak BiH. U Mostar će do kraja prosinca doći AZ Alkmaar, Aston Villa i jedan stari poznanik Legia iz Varšave.

AZ Alkmaar

Nakon Utrechta, Zrinjski će opet igrati protiv jedne ekipe iz Nizozemske. AZ je prošlu sezonu završio na četvrtom mjestu što je donekle realno s obzirom da su ispred ostali Ajax, PSV i prvak Feyenoord. Klub je dva puta u prošlosti bio prvak, tri puta viceprvak. Četiri puta je klub osvajao Kup. I ono što je možda najvažnije prošle sezone je ova ekipa igrala polufinale ovog istog takmičenja. U dvije burne utakmice, West Ham je bio bolji.

Prošle sezone je mlada ekipa AZ Alkmaara osvojila naslov prvaka Europe. Jako je puno stranaca u ekipi, Ernest Poku, Vangelis Pavlidis, Ibrahim Sadiq, tu je i Japanac Sugiwara, na golu je provjereno ime Mathew Ryan. U dva kola ove sezone ekipa je upisala dvije pobjede protiv Go Ahead Eagles 5:1 te Waalwijka 3:1.

Do Konferencijske lige AZ je stigao eliminiravši Brann iz Norveške. Prva utakmica je završila bez pobjednika 1:1, Hatzidiakos je pogodio za domaće. U revanšu je AZ imao 1:3, (Lahdo, Mijnans i van Bommel) ali je utakmica otišla u produžetke. Na kraju je odluka pala na penale, u šestoj seriji.

Aston Villa

Aston Villa je klub bogate povijesti. Sudjelovali su u osnivanju engleske lige. Imaju sedam naslova prvaka, ali je posljednja titula osvojena 1981. godine. Klub ima u svojim riznicima sedam FA i pet Liga kupova. I ono najvažnije, naslov prvaka Europe. Villa je uzela Kup prvaka 1982. godine, nanizavši na putu do velikog trofeja islandski Valur, Dynamo Berlin, Dynamo Kijev, Anderlecht i u velikom finalu Bayern. Trenutačno su sedmi u Premiershipu, u zadnje četiri utakmice sredili su Everton i Burnley u prvenstvu, dok su u Europi razbili Hibernian iz Škotske.

U te četiri utakmice zabili su 15 golova. Martinez je na golu, tu je Pau Torres, Lenglent kojeg smo gledali u Barceloni Matty Cash je odličnoj formi. Pa onda Calum Chambers, Dendoncker, Tielemans, Zaniolo, Coutinho vjerojatno ide u Saudijsku Arabiju. Vodi ih veliki trener Unai Emery. Sve je jasno, poznato. Najveći klub protiv kojeg igra Zrinjski u svojoj povijesti.

Legija Varšava

U drugom pretkolu Lige prvaka sezona 2016/17, Zrnjski je igrao protiv Legije. Tada je Mostaru bilo 1:1, Vinko Marinović je vodio Zrinjski, Matija Katanec je bio strijeac. Igrali su tada Jakovljević, Bilbija, Vinko Marinović je vodio ekipu. U revanšu je bilo 2:0 za Legiju.

Legija je prošle sezone bila druga u prvenstvu, Rakow je imao devet bodova više. U domaćem prvenstvu su odigrali četiri utakmice, bez poraza su u omjeru 3-1. U Europi su od početka sezone. U prvom pretkolu su prošli Ordabasy, tijesno za gol, u revanšu je bilo 3:2. Austrija iz Beča ih je dobila u prvoj utakmici, ali je zato u revanšu Legija slavila kao gost 5:3. Protiv Midtjyllanda su u prvoj utakmici stalno gubili, na kraju je bilo 3:3. Na kraju su i oni prošli na penale Dance.

Iskusni Tomas Pekhar, Čeh je jako važan u fazi napada. Portugalac Josué iskusan je tu, kao veznjak i kao krilo. Juergen Elitim je doveden iz Watforda, Radovan Pankov je došao iz Zvezde, Španjolac Gual iz Ukrajine. Kosta Runjaić je trener. Vodio je Darmstadt, K'Lautern, Munich 1860, prije dolaska u Poljsku, u Pogon.

Podsjetimo, HŠK Zrinjski svrstan je u skupinu E s engleskom Aston Villom, nizozemskim AZ-om i poljskom Legia Varšavom.

Plemići će povijesni nastup u skupinama odraditi – u Mostaru.

"Stadion HŠK Zrinjski dobio je odobrenje UEFA-e za odigravanje utakmica grupne faze u sezoni 2023/2024, zbog čega s velikim zadovoljstvom možemo potvrditi kako nas u Mostaru, nakon uzvrata protiv austrijskog LASK-a u četvrtak, čekaju minimalno još tri europske utakmice, bez obzira na epilog play-offa za Europsku ligu!", stoji u klupskoj objavi.

"Nakon što smo u prethodnoj sezoni prvi put dobili zeleno svjetlo za odigravanje utakmica 3. kola kvalifikacija i play-offa, UEFA je ove sezone, nakon dodatnih napora, pozitivno ocijenila infrastrukturne pomake na otklanjanju objektivnih nedostatka sukladno UEFA pravilniku o stadionskoj infrastrukturi.

"S obzirom na to da su uvjeti za odigravanje europskih utakmica iz godine u godinu sve zahtjevniji, ovu odluku vidimo kao poticaj za nastavak ulaganja u stadionsku infrastrukturu, a sve kako bi HŠK Zrinjski nastavio rasti i bio ono što jest – #MostarskiEuropski", zaključuju Mostarci.

Kopirati
Drag cursor here to close