Ronaldo Vs. Bale

Koji 'brat' večeras plače?

Sport / Nogomet | 06. 07. 2016. u 12:52 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„Nisam mogao slaviti pobjedu dok je moj brat plakao“, bile su to famozne riječi Cristiana Ronalda kojima je objašnjavao zašto nije slavio prolaz Portugala protiv Hrvatske. „Bratska ljubav“ dvojice igrača Reala tako je dobila novu dimenziju, a večeras bi mogla dobiti novu epizodu. Naravno, nema Luke, ali tu su Bale i Ronaldo. Jedan od njih će tužan napustiti stadion u Lyonu, nismo sigurno hoće li pritom plakati, a drugi će ga, velika je mogućnost, doći utješiti.

Ulog velik čitav jedan život

Jer, ulog je velik – Ronaldo ima posljednju šansu za veliko finale s reprezentacijom, a Gareth Bale također, s obzirom da je jako mala šansa da se Portugalu, čak i ako Ronaldo bude igrao na narednom Svjetskom i idućem Europskom, otvori ždrijeb kao ovaj put, a također su male šanse da će Wales opet ovako daleko dogurati.

Da, oni su hit turnira, ali Wales je, uzmemo li sve parametre u obzir, ipak zvijezda repatica, meteor, koji će od sada sigurno biti gledan drugačijim očima i nikome neće biti svejedno igrati protiv njih,  no  pitanje je koliko će biti konstantno jak i koliki je uopće njihov rasadnik talenata. Kad će se opet pojaviti novi Gareth Bale i koliko će ovaj biti fit za godinu ili dvije?

I ne samo to, večerašnja utakmica je šansa generacije i za Portugal, i za Wales. Drugu, gotovo je sigurno, neće imati. Nani, Quaresma, Moutinho, Pepe…njihova nogometna svijeća pomalo dogorijeva. A Wales ne treba ni spominjati. Sad ili nikad!

I hoće li se plakati? Ne treba čuditi bude li more suza, iako su to čvrsti momci.

Jedni su Hit, a drugi su iza Hita

U polufinale su ove dvije reprezentacije ušle na potpuno različite načine. Portugal kao momčad bez pobjede u regularnom vremenu, momčad koja se jedva provukla kao treća iz skupine gdje su bili ipak za klasu lošiji  Mađari, razočaravajuća Austrija – i hrabri Island. Dobro, uzmemo li u obzir da su Mađari dali 120 posto sebe, da je Island kasnije izbacio Engleze, malo je drugačija slika portugalskog puta k polufinalu.

Meč s Hrvatskom bio je tvrd i Portugal se postavio u podređen položaj, ali je baš zahvaljujući njemu i prošao. S Poljskom su opet odigrali jednu tvrdu utakmicu – i prošli na penale. Mnogi očekuju još jednu tvrdu, možda i najtvrđu utakmicu, ovu večeras.

S druge strane, Velšani su hit prvenstva. Nakon naivnog poraza od Engleza nije bio rijedak sportski komentator  koji je rekao – igraju iznenađujuće dobro i organizirani su, ali nije ipak to ta klasa. A onda su „ubili“ Ruse, u očekivano teškoj utakmici preskočili „braću po Britaniji“, Sjevernu Irsku, da bi onom maesstralnom partijom protiv Belgije definitivno svima zatvorili usta.

Sutra nitko poznat ne umire

Večeras igraju bez Bena Daviesa, odličnog zadnjeg lijevog Tottenhama, a još veći nedostatak biti će neigranje Aarona Ramseya. Iako su velški navijači pisali Uefi da mu se dozvoli igranje jer je drugi žuti karton protiv Belgije dobio na glup način, od toga nema ništa – i Arsenalov igrač neće po 47. put moći zaigrati za Wales. Barem ne večeras. Ramsey je na Euru duplo vrijedniji nego u Arsenalu, vidjelo se da u svakoj utakmici on „gori“, da je zalaganje na maksimumu. Danas će ga vjerojatno mijenjati Jonathan Williams iz Crystal Palacea.

Ni Fernandu Santosu neće biti važnog igrača – nedostajat će William Carvalho, prototip zadnjeg veznog grizlija, koji može igrati svuda na svojoj polovini, koji krši protivničke planove i u zadnji trenutak sustiže opasne akcije.

Sportingov igrač kojem je mjesto u većem klubu vjerojatno će biti zamijenjen nekim od srednjaka koji su na raspolaganju Santosu, a ovisno o varijanti za koju se odluči to bi mogao biti ili Danilo ili Adrien Silva, ili će Renato Sanches dobiti malo defanzivniju ulogu, a moguće je još nekoliko varijanti.

Njih dvojica su ipak ključ

No, vratimo se mi još malo na Balea i Ronalda. Bale igra bolje na prvenstvu – i protiv Belgije je bio čudesno podređen momčadi. Ronaldo se također utopio u momčad, ali činjenica da se momčad podredila njemu. Ja ću vam na kraju kazati da baš u tome leži tajna večerašnje utakmice. Ako se Ronaldo bude ponašao poput Balea – Portugal prolazi! Bude li se Bale pretvarao da je Ronaldo, još i lakše će Portugalci u finale. No, bude li ostalo kao i do sada – Wales itekako ima priliku zaigrati u Parizu ove nedjelje.

Kopirati
Drag cursor here to close