Euro 2016. - Dan Osmi

Ili jesi ili Česi!

Sport / Nogomet | 17. 06. 2016. u 06:18 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Engleska se spasila sramote, Ukrajinci ispali, a Njemačka i Poljska odigrali prvu „mrtvu nulu“ na prvenstvu. Danas na terenima opet Talijani, Ibra, Hrvatska i Španjolci.

Slušaj što ti raja iz puba kaže!

Teško je i zamisliti kako bi mediji u Engleskoj razapeli Roya Hodgsona da je Engleska kojim slučajem izgubila od Walesa. Danima su ga uvjeravali da igrati s petoricom iz Tottenhama pojačanih Sterlingom i Lallanom i nije neka prednost kako je on to bio zamislio, ali Hodgson nije mario. Pravio se kako ne čuje što mu govore kolege stručnjaci, novinari i 50 milijuna navijača, a govorili su mu da Vardy ne može igrati na klupi i kako mora igrati i sa Sturridgeom. I kao u inat svima opet je izveo isti sastav kao protiv Rusa – i naravno neslavno propao!

Na poluvremenu je stajalo 1-0 za Wales, dalekometnim projektilom  Garetha Balea iz slobodnjaka. Vratar Engleske, Joe Hart, statistički počasti suparnika jednom greškom u utakmici – i to je bila ta. I što je uradio Hodgson? Konačno poslušao sve ostale – i ubacio i Vardyja i Sturridgea – i ova dvojica su mu preokrenula meč. Naravno, govno je govno, i uzalud što milijuni muha tvrde da je super, ali to ne znači da 50 milijuna ljudi ne vidi bolje od jednog, pa kakav god da je stručnjak u pitanju.

Da nije konačno vidio da je vrag odnio šalu, Hodgson bi strepio pred meč sa Slovacima i primao niske udarce britanskih medija, ovako, kao lider grupe, Engleze vodi u naredni krug. Iako će, nema sumnje, primiti pokoji niski udarac, jer likovat će svi koji su tvrdili da starina mora nešto mijenjati.

Ni krupa nije omela Sjevernu Irsku

Otočki nogomet dobio je nove heroje – disciplinirana i energična reprezentacija Sjeverne Irske je manjak vica u igri nadomjestila onim što najbolje zna i poslala Ukrajinu kući. Ukrajina je razočarala, njihova igra bila je jalova, nemaštovita i predvidljiva, što su Ulsterovci iskoristili.

To je taj otočki nogomet, oni će iskoristiti neki prekid, zavalit će vam gol iz kontre, svaki trenutak nepažnje će vam naplatiti. A Ukrajina ne samo da je bila nepažljiva, nego je bila i nekako za nivo manje voljna pobijediti od protivnika. Sjeverna Irska će pjevajući na megdan Njemačkoj, sa puno manje šanse nego protiv Ukrajine, ali njima je trenutno odlično, slave pobjedu, slave povijest.

Gdje je nestao strijelac, gdje se skrivao?

Njemačka i Poljska su razočarale. Ako je postojao meč u kome se očekivala gomila šansi i dosta golova – to je bio ovaj! No, dobili smo mlaku pivu, bljutavu u prvom poluvremenu, koju je netko malo gurnuo u duboko smrzavanje između dva dijela igre, pa se nekako mogla otrpjeti u nastavku. Ali, previše je tu bilo taktike, a premalo tečnog nogometa, svaki pokušaj je uglavnom bio blokiran, ako ništa onda u zadnji tren, a i ono malo potencijalnih zicera igrači obje momčadi uspjeli su nekako zakomplicirati ili zapucati.

Njemačkoj je, to znamo otpočetka, nedostajao ubojiti napadač, duga devetka, a Poljacima nedostaje plemeniti veznjak koji dijeli lopte. Mario Goetze nije duga devetka, nego kratka trica, a Mario Gomez je tek napadač Bešiktaša. Uz to, Ozil je sinoć bio majstor kompliciranja, a nisu ništa bolji bili ni drugi njemački „fantazisti“. Lewandovski se nekako umorio glumeći Mandžukića, pa nije reagirao brzo kad je to bilo najvažnije.

Milik je također jedan od tragičnih likova sinoćnje predstave, a ispostavilo se i kako nema dovoljno dug nos, jer da je imao primjerak kakav ima, recimo, Kamil Grosicki, ubacio bi loptu u njemačku mrežu početkom drugog poluvremena, kada je doslovce ostao za nos kratak u pokušaju da glavom smjesti loptu u mrežu, neometan, s pet metara od Neuerovog gola. Ni jedni ni drugi ovime nisu razočarani, jer obje momčadi imaju po 4 boda. Ali, razočarani su ostali gledatelji diljem svijeta.

Danas na Euru nove tri utakmice:

15:00, Italija -Švedska

Italija je hit prvog kola, a Švedska je odigrala s Irskom utakmicu u kojoj nisu izgubili, a da nisu opucali u okvir gola. Čak su postigli i gol. Zvuči, hm…pa, talijanski! Što očekivati danas? Teško je reći, jer Italija može i taktizirati, Švedima neodlučeno također nije kraj svijeta, pa očekujem malo manje razigraniju utakmicu od one između Italije i Belgije. Ali, velika je ovo scena, a Švedi ipak nisu reprezentacija koja se brani. Ibrahimović će probati još jednom podsjetiti talijansku javnost kako je veliki igrač i legenda. Možda ipak to bude jedna dobra utakmica.

18:00, Češka - Hrvatska

Hrvatska je u blagom zanosu, pobjeda protiv Turske popravila je raspoloženje u zemlji u kojoj je cirkus s Vladom i Saborom i mogućim novim izborima trakavica koja traje i traje. Pobijedi li Hrvatska i Češku, nitko od euforije neće primijetiti i da se raspišu novi izbori. U osnovi, primijetit će, ali ga neće biti briga. Česi su puni respekta prema Hrvatskoj. S pravom, jer u ovom trenutku se Hrvatska doima kao bolja momčad, kao momčad koja bi sa Španjolskom odigrala barem egal meč, a sa Španjolskom su Česi bili potpuno podređeni.

Ipak, i dalje tvrdim da su se malo uplašili. Uplašit će se Česi i Hrvatske, ali sigurno neće biti onako povučeni kao protiv Furije. Na kraju krajeva,  sada im treba barem bod da bi zadržali neke šanse. Česi imaju individualno slabiju momčad od Hrvatske, a momčadski gledano također nisu kompaktniji. Eventualni lošiji ishod za Hrvatsku bit će isključivo hrvatska krivica.  Nula? Nije propast i vjerojatno Hrvatskoj osigurava naredni krug, ali komplicira situaciju za dalje. Pobjeda? To se traži!

21:00, Španjolska - Turska

Španjolska je favorit protiv Turske, ali balkanski mentalitet je ništa što je turski mentalitet, i oni se lože na velike, pa očekujmo puno bolju Tursku nego protiv Hrvatske. Ni to možda neće biti dovoljno Terimovoj momčadi, koju smo već nekako spakirali kući, ali njima bi bod protiv Španjolske značio da protiv Češke love tri boda koji bi ih onda odveli barem kao najbolje treće u osminu finala. Znači, Turcima još ništa nije gotovo.

Fatih Terim svakako zna kako igra Španjolska, mori, mori i mori protivnika, kao pauk plete mrežu oko šesnaesterca, pokušava ubacivati na utrčala krila i ofenzivne bekove iza leđa protivničke obrane, a ako sve to zakaže, onda u šesnaesterac stižu Pique i Busquets i pokušavaju i glavom. Može li Turska nešto napraviti? Može, ali ako stubokom promijeni pristup igri, s više trke, više taktičke discipline i više žara.

Protiv Hrvatske nije bilo u njihovoj igri ni F od glasovitog fanatizma. Ako su ga u međuvremenu pronašli, onda svakako dobro za njih. Ako nisu, onda piši kući – propalo!

Kopirati
Drag cursor here to close