Euro 2016. - Dan Deseti

Dva derbija – (dobro)susjedski i balkanski

Sport / Nogomet | 19. 06. 2016. u 07:52 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Portugalci su rekorderi po broju šuteva na gol, ali statistika je jedno, a stvarnost drugo. Belgija se trgnula iz stanja šoka, a Mađari su na putu da ostvare san generacija. Večeras tek dvije utakmice, obje u isto vrijeme, kao konačno rješenje u Grupi A.

Belgija konačno odmotala čokoladu

Nakon poraza od Italije drvlje i kamenje u belgijskom tisku bačeno je na izbornika Willmotsa, a neki su išli toliko daleko da su ga nazvali „nekompetentnim uništavačem zlatne generacije“. On se branio, uvjeravajući javnost kako drži sve konce u svojim rukama i kako je protiv Italije bio samo loš dan, kako nema svađe s igračima i kako će sve biti OK.

Irska se doimala kao tvrd orah, ali je taj dojam ostao tek na papiru. Belgija je Irsku doslovce otpuhala s terena, te na krilima odličnog Hazarda, konačno golgeterski probuđenog Lukakua (dva gola), terminatora Axela Witsela (jedan gol) i uz zamjenu nekih igrača novim licima.

Uz malu rezervu da Irskoj nije prvi put da se raspadne na Euru (vidi samo prošlo prvenstvo) i da objektivna kvaliteta te momčadi nije velika (kad ih gledam iznova se pitam kako su prošli taj prokleti baraž?), pa će ipak pravi test za Belgiju biti u utorak utakmica protiv Švedske, u kojoj će Belgiji odgovarati i neriješeno, a Šveđani morati juriti pobjedu.

Mađarski totalni juriš se isplatio

Suprotno očekivanjima, Mađarska je na krilima pobjede protiv Austrije krenula riješiti pitanje prolaska u drugi krug već u drugoj utakmici. Bernd Storck je odlučio ispremiješati formaciju i napasti Islanđane, koji su se, kako je i očekivao – opet postavili u obrambeni gard.

Island je dopustio Mađarima da vode igru i kombiniraju, ali se zapravo ništa ozbiljno nije zbilo pred njihovim golom. A onda je Island pred kraj poluvremena malo jače pritisnuo, izborili su penal i Gylfi Sigurdsson je zabio za 1-0. Kao je vrijeme curilo, Mađari su sve jače i jače pritiskali, da bi na kraju Storck uveo čak tri klasična napadača.

Nakon jedne lijepe akcije Mađarske na samom kraju utakmice Saevarsson je ubacio loptu u vlastitu mrežu i donio Mađarima neopisivu radost. Imali su Islanđani priliku za pobjedu, ali u zadnjoj akciji na utakmici, nakon odbijenog slobodnjaka na loptu je natrčao legendarni Eidur Gudjohnsen, ali je sreća bila na strani Kiralyja.

Mađari sada imaju četiri boda i pred njima je veliki meč s Portugalom. Ne samo da si remijem mogu osigurati prvo mjesto, nego postoji mogućnost da njime izbace Ronalda s Eura. U slučaju pobjede Portugala, Mađari će navijati za svoje austrijske susjede, jer ih pobjeda Islanda baca u kalkulacije najboljih trećih.

Portugalu Fortuna opet okrenula leđa

Statistički gledano, Portugal daleko najviše puca na gol od svih reprezentacija na Euru. Ali, što im to vrijedi kada ne mogu zabiti gol! Statistika je kao bikini, sto puta smo se uvjerili, sve otkriva, ali ne pokazuje sve. Portugalu su se ispriječili okvir gola, raspoloženi vratar Austrije Almer i oni sami nepotrebnim petljanjem i stalnim potezom viška.

Nani je u 29' glavom pogodio vratnicu, u drugom poluvremenu je to isto uradio Ronaldo iz penala! Eto, kad ni Penaldo ne pomaže, jasno vam je u kakvom su očaju Portugalci, koji iz dvije utakmice imaju dva boda i protiv Mađara moraju igru baciti na „full throttle“ i obveznu pobjedu.

U slučaju da odigraju još jednu nulu otvaraju izglednu mogućnost čak i ispasti s Eura, ali samo u slučaju da u onoj drugoj utakmici, između Islanda i Austrije netko pobijedi. Završe li obje utakmice neodlučeno, Portugal mora svoju završiti s golom više od Islanda da bi se pravile dodatne kombinacije, jer zbog gola više Island je trenutno drugoplasirani u grupi.

Danas na Euru samo dvije utakmice, obje u 21:00

Rumunjska – Albanija: Idu li Albanci po povijesni prvi bod?

Rasplet u Grupi A donosi nam zanimljiv ogled u Lyonu, između Rumunjske i Albanije. Pobjede li Rumunji, oni u najgorem slučaju ulaze u bubanj kao kandidat za jednog od najboljih trećeplasiranih, jer će imati 4 boda. Toliko bodova trenutno ima i Švicarska, koja će, ako izgubi od Francuske, morati svoju gol razliku suprotstaviti gol razlici Rumunja.

Trenutno Rumunji imaju 2-3, a Švicarci 2-1. Jednostavnom računicom dolazimo do zaključka kako Rumunji uz minimalnu pobjedu, očekuju bar minimalnu pobjedu Francuza – i onda Švicarci završavaju na trećem mjestu.

No, nešto se pita i Albance! Predobro su odigrali ovaj njima povijesni turnir da bi s njega otišli bez osvojenog boda! A ako se realno gleda, nema bolje prilike za bod (ili tri) od sraza sa Rumunjima.

Švicarska – Francuska: Dogovor kuću gradi ili nastavak Francuskoj niza?

Hajde da se ne lažemo, nikome se nije namjestilo kao što se namjestilo domaćinima. I opet su oba puta bili na rubu prosipanja bodova. Francuska je sigurno prva nakon trećeg kola ako ne izgubi od Švicarske. Ako odigraju neriješeno, obje momčadi idu dalje, Francuzi kao prvoplasirani, a Švicarci kao drugoplasirani.

Je li vrijeme od džentlmenskog dogovora dvaju susjeda? Neki fini iksić za raju na tribinama i pred TV-om, 1:1, 2:2, 3:3? Ili ćemo ipak gledati konačno goropadnu Francusku koja će pokušati nabildati samopouzdanje pred osminu finala i mogući meč protiv Hrvatske?

Puno je tu pitanja, ali jedini odgovor imat ćemo nakon utakmice. U slučaju poraza, Švicarska pada u milost i nemilost Rumunjske i Albanije, ali se svejedno nada da će iz grupe izaći kao jedna od najboljih trećeplasiranih, čak i ako Rumunji pobijede Albaniju. Da bi i u tom najgorem slučaju ostali u igri, Švicarci moraju stisnuti noge i probati ne primiti puno golova od Francuske.

Ne zaboravimo da bi remi Rumunjske i Albanije, ili pak, pobjeda Albanije, trećeplasiranog iz ove skupine ostavili u priličnom hendikepu u odnosu na trećeplasirane iz ostalih skupina i vrlo vjerojatno je da se takav ne bi plasirao dalje. Pa bilo da je u pitanju Rumunjska ili Albanija.

Kopirati
Drag cursor here to close