Depresiva, ravnodušnost, pa još Francuska, Ukrajina, Finska

Depresiva, ravnodušnost, pa još Francuska, Ukrajina, Finska

Sport / Nogomet | 08. 12. 2020. u 08:33 Bljesak.info / Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tek nakon što je obavljen ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Svjetsko prvenstvo u Kataru, možemo vidjeti kakva je prilika ili bolje rečeno kakve su prilike propuštene u prethodna tri ciklusa. Posebno ako gledamo posljednja dva za Euro. Zato je sada izvjesno kako će stvarno samo najbolji iz Europe u Aziju za dvije godine. Jer jednostavno sustav natjecanja ne nudi previše izbora. 

Nažalost, situacija u reprezentaciji je takva, da je u ovom trenutku prioritet izbor prvog čovjeka na klupi, a tek nakon toga će se krenuti priče o kvalifikacijama. Da stvar bude gora ili teža po bh reprezentaciju, priče o tome kako je tim u stvaranju, kako imperativ plasmana ne postoji ili ga ne bi trebalo biti pred budućim izbornikom, postaju sve glasnije, "normalnije", što stvara jednu ne baš ozbiljnu sliku u očima protivničkih reprezentacija.

Ono što je činjenica, jeste da niti jedan ždrijeb kao ovaj nismo dočekali tako depresivni, neambiciozni, ravnodušni. Da su očekivanja skoro nikakva, što je možda i bolje. Tko zna. Puno toga ovisi od čovjeka koji će naslijediti Duška Bajevića. Ako cilj bude postavljen, ako plan bude napravljen, ako imenovani bude imao izraženu ambiciju, onda ništa nije nemoguće. Situacija je takva kakva jeste, ali znamo da je jedna dobra utakmica, jedna pobjeda može puno toga promijeniti.

Francuska

Aktualni svjetski prvaci. Možda je to dovoljno napisati. Druga reprezentacija na FIFA-inoj rang listi. Teško da se može pronaći neko loše mjesto u reprezentaciji, neka slaba karika. Jedina stvar koja se može uzeti u obzir jeste da će ove kvalifikacije biti isprekidane Europskim prvenstvom, pa nije isključeno da u pojedinim susretima Didier Deschamps prije ili poslije, ići s "rezervnom" postavom. Iako i opet može biti dovoljno jaka, prejaka. Ne računajući prijateljske utakmice, Francuska je bez poraza 13 utakmica zaredom. Posljednji put je izgubila od Turske lipnja prošle godine. U Ligi nacija, Francuska je završila bez većih problema na prvom mjestu iza Portugala, Hrvatske i Švedske. Mijenjali su formacije, od 3-4-1-2, preko 4-3-1-2 do 4-4-2, ali to mogu jer Deschamps ima veliki izbor igrača. Dovoljno je vidjeti da su recimo kroz šest utakmica mijenjali napadači dvojac. Pa su igrali Mbappé - Giroud, Martial - Ben Yedder, Martial - Mbappé, Martial - Coman ili Giroud -  Griezmann. Uglavnom, ofenzivni, strašno ofenzivni, teško zaustavljivi. Možda ih Ukrajinci probaju malo usporiti.

Prvi favoriti skupine, nekoliko velikih koraka ispred ostalih. Do sada je BiH igrala četiri puta protiv Francuske. Dvije utakmice su bile prijateljske, dvije u kvalifikacijama za EURO 2012. Francuzi su dobili dvije, dvije su završile bez pobjednika. Nekako ako se usporede ta četiri susreta, najbolji dojam je reprezentacija BiH ostavila u posljednjem prije devet godina kada je Samir Nasri zabio s bijele točke za 1:1. Francuzima je tada bod bio dovoljan za prvo mjesto, BiH je stradala u baražu od Portugala.

Ukrajina

Disciplinska komisija UEFA-e registrirala je utakmicu posljednjeg kola Lige nacija između Švicarske i Ukrajine, koja je odgođena zbog zaraze koronavirusom u ukrajinskim redovima, pobjedom Švicarske 3:0, pa su se Ukrajinci kao i BiH preselili u ligu B. Andriy Shevchenko je na dužnosti ukrajinskog izbornika naslijedio Mikhaila Fomenka koji je digao sidro nakon neuspjeha na EURU u Francuskoj gdje je Ukrajina završila kao jedina reprezentacija koja je izgubila sve tri utakmice u skupini pritom ne postigavši niti jedan pogodak. Ipak, legendarni Sheva nije uspio Ukrajinu odvesti u Rusiju, ali jeste zato

na sljedeći EURO i to u vrlo neugodnoj skupini. Ukrajinci su završili ispred Portugala i Srbije, sa šest pobjeda, bez poraza i samo četiri primljena gola. Kroz Ligu nacija su oscilirali, ali su uspjeli dobiti Švicarsku, pa kući Španjolsku. Zubkov, Yeremchuk, Yarmolenko su najvažnije uzdanice Shevchenka, ali ne treba zaboraviti Konoplyanku, Zinchenka, tu je Malinovskyi, pa dvojica naturaliziranih Marlos i Moraes. Uglavnom Shevchenko forsira formaciju 4-3-3, obrana je malo diskutabilna.  Protiv njih je uvijek teško igrati i teško ih je pobijediti. Nije nemoguće, ali za tako nešto se stvarno karte moraju poklopiti. I oni su na Europskom prvenstvu, u skupini pored Nizozemske, Austrije i Sjeverne Makedonije očekuje se prolaz u nokaut fazu, pa mi ih eventualni neuspjeh mogao uzdrmati.

Finska

Finska je strašno napredovala, posebno u posljednjih par godina. Imidž neugodne reprezentacije je dodatno izgradila baš protiv BiH u prošlom ciklusu. U tom prošlom ciklusu su uradili ono što su morali. Izgubili su dvije utakmice od Italije, jednu od reprezentacije BiH, ali su zato bez problema sredili Armeniju dva puta. Na krilima uspješnih kvalifikacija i velikog plasmana na EURO odradili su Ligu nacija. Opet očekivano, jer su uspjeli dva puta dobiti Republiku Irsku i Bugarsku, dok su dva puta gubili od Walesa. Izbornik je naravno i dalje Markku Kanerva koji se zna prilagoditi protivniku. Pa tako može Finska ići od 3-5-2, 5-3-2, 4-4-2. Iako je bila prijateljska utakmica, svakako vrijedi izdvojiti podatak, da su uspjeli srediti Francusku u gostima 2:0 bez Pukkija. Fredrik Jensen (Augsburg) je u posljednjim utakmicama imao veliku minutažu, novo lice je i Marcus Forss (Brentford), pa također jedan mladi igrač Lassi Lappalainen iz Montreala, ili recimo lijevi bočni Nicholas "Niko" Hämäläinen koji je na posudbi u Kilmarnocku. Opet Finska nije reprezentacija koja se ne može pobijediti dva puta, ali za tako nešto potrebno je utakmice pripremiti do najsitnijeg detalja. Jer jednostavno to je takva reprezentacija. Ako im pružite priliku oni će je sigurno zgrabiti.

Kazakhstan

To je ta reprezentacija iz petog šešira kako se popularno kaže. Češki nogometni stručnjak Michal Bilek je vodio u posljednjem ciklusu kvalifikacija za posljednji EURO kada su recimo na startu šokirali Škotsku 3:0. Baktiyar Zaynutdinov (CSKA Moskva), je u svojih 16 nastupa zabio sedam golova i svakako ga vrijedi izdvojiti. Uglavnom je reprezentacija sastavljena od igrača iz domaće lige, Tobola, Kairata, Astane, Ordabasyja. U nizu su šest utakmica bez pobjede. Posljednja je bila kući kontra Litve koju su izgubili 1:2. Igrali su u formaciji 3-5-2, jedini gol je postigao Abat Aymbetov igrač Kairata. Najveći problem kada je u pitanju Kazahstan, predstavljaju uvjeti i tereni na kojima kao domaćini igraju svoje utakmice. U susretima protiv Kazahstana reprezentacija BiH će svakako ući kao veliki favoriti, ali znamo da je reprezentacija posljednjih godina gubila od Cypra, Armenije, Irana, zato će oprez biti nužan.

Kopirati
Drag cursor here to close