Osvrt na rad HŠK Zrinjski

Denis Lasić o uspjehu Plemića: Kako je Zrinjski postao "sila" WWin Lige BiH

Denis Lasić dao je veliki intervju za službenu stranicu HŠK Zrinjski u kojem je prokomentirao povijesne uspjehe, igrački i trenerski kadar, ali i suđenje.
Sport / Nogomet | 03. 06. 2024. u 18:04 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najdugovječniji predsjednik u povijesti HŠK Zrinjski Mostar, Denis Lasić, već osam godina je na čelu mostarskog kluba, a s njim kao prvim čovjekom Plemići su osvojili četiri naslova prvaka Bosne i Hercegovine i dva Kupa, ali je ostvaren i san o plasmanu u grupnu fazu jednog UEFA natjecanja.

Tim povodom, Denis Lasić dao je veliki intervju za službenu stranicu HŠK Zrinjski u kojem je prokomentirao povijesne uspjehe, igrački i trenerski kadar, suđenje, ali i infrastrukturne projekte, pogotovo izgradnju istočne tribine stadiona HŠK Zrinjski koja najviše zanima navijače mostarskog kluba.

Najveći infrastrukturni projekt

"To je potpuno razumljivo, jer se radi o najvećem infrastrukturnom projektu na stadionu od izgradnje istog. U ovoj godini smo napokon krenuli s realizacijom tog projekta i sretni smo zbog toga. Odmah treba naglasiti da se radi o višemilijunskom projektu i da financijska konstrukcija za potpuno realizaciju istog nije zatvorena, zbog čega je potpuno nezahvalno govoriti o rokovima, ali se krenulo i to je najvažnije. Zrinjski kao klub, jasno, ne može iznijeti sam taj projekt, tako da očekujemo podršku šire društvene zajednice, odnosno svih razina vlasti, a sve kako bismo stekli uvjete kakve Zrinjski kao osmerostruki prvak BiH i stalni sudionik europskih kupova i zaslužuje", kazao je Lasić za klupsku stranicu.

U 2023. godini prihodi od Grada Mostara su iznosili 1,7 milijun konvertibilnih maraka što je udjel od 12 posto u godišnjem prihodu, no kako je kazao Lasić "važno je naglasiti da ti prihodi nisu utrošeni na tekuće poslovanje kluba, nego za ulaganje u infrastrukturu jer smo morali napraviti puno toga kako bismo omogućili da utakmice grupne faze igramo u Mostaru".

Rekordni prihodi

Dodajmo i to kako su Mostarci u 2023. godini ostvarili rekordne prihode od 14,3 milijuna KM, ali prije svega zahvaljujući plasmanu u grupnu fazu. Na pitanje koliko je zapravo teško osigurati proračun koji je potreban za stabilno funkcioniranje, odnosno za ostvarivanje visokih ambicija Lasić ističe da "izraz 'stabilno funkcioniranje' ne ide ruku pod ruku s bh. nogometom.

"Prihod od 14,3 milijuna zaista lijepo zvuči, ali 60 posto tog iznosa smo osigurali plasmanom u skupnu fazu i to je najbolji pokazatelj koliko je ta prihodovna strana zapravo varijabilna. U prethodnoj sezoni od Europe smo zaradili 8,5 milijuna, ali taj prihod u 2021. je iznosio nula. U jednom od prethodnih odgovora sam rekao da smo iskreno zahvalni svakom sponzoru, ali samo s prihodima od sponzora ne možemo niti približno pokriti rashode. No, nije to samo naša realnost, nego je realnost svih jačih klubova iz regije, jer zapravo svi zavisimo od Europe i prodaje igrača. Nadalje, kada je u pitanju Europa, treba naglasiti da ona sa sobom nosi i velike rashode. Primjerice, samo za troškove putovanja na sedam europskih gostovanja morali smo izdvojiti oko dva milijuna maraka", istaknuo je.

"Ne smijemo biti razočarani"

Plasmanom u grupnu fazu Konferencijske lige i osvajanjem Kupa Zrinjski je ostvario dva od tri zacrtana cilja, a kako je kazao Lasić, "ne smijemo biti razočarani time što nismo obranili titulu".

"Bilo bi apsurdno da drugo mjesto zasjeni sve dobro što smo napravili, jer smo, kao što sam rekao u uvodu, zaista ponosni zbog ostvarenih rezultata. Osim toga, važno je naglasiti da smo prvenstvo zaključili sa 76 bodova, što je učinak koji bismo potpisali na startu sezone, jer je u svakoj sezoni dosad taj učinak značio osvajanje naslova prvaka. Ove sezone ipak nije bio dovoljan, ali osvojiti 76 bodova u sezoni u kojoj smo odigrali 55 utakmica je ogromna stvar. Velike čestitke igračima i trenerima koji su najzaslužniji za taj uspjeh", dodao je.

"Postali smo 'žrtve' vlastitog uspjeha"

Komentirajući činjenicu kako su postali najuspješniji klub u povijesti WWin lige BiH Lasić je kazao kako "smo na određeni način postali 'žrtve' svih uspješnih sezona jer smo svjedoci da se i nakon sezone u kojoj smo osvojili Kup te igrali grupnu fazu Konferencijske lige priča kako nismo uspjeli osvojiti i titulu".

"S jedne strane to je i očekivano kada se zna da smo dvije sezone ranije osvajali titule s 27 i 20 bodova više od prvog pratitelja, ali mi koji vodimo Zrinjski ipak smo čvrsto na zemlji svjesni da dobri rezultati, trofeji i uspjesi ne dolaze sami od sebe, nego isključivo kao plod dobrog, kvalitetnog i kontinuiranog rada", naglasio je Lasić.

Kontinuitet čelnika HŠK Zrinjski je, kako tvrdi Lasić, "ono što nas čini drugačijim od ostalih, da ne kažem uspješnijim, jer neka o tome ipak sude drugi".

"Kao član Upravnog odbora i užeg predsjedništva u Zrinjskom sam već gotovo dvadeset godina, direktor Ivan Beus isto toliko, izvršni dopredsjednik Danko Šulenta je već dvanaest godina u klubu, a u posljednje tri sezone veliku podršku imamo i u Amiru Grossu Kabriju, koji je kao prvi čovjek našeg generalnog sponzora M.T. Abraham Group također pristao biti dio užeg rukovodstva. Postoje iznimke, ali za rezultat je ipak potreban kontinuitet, a taj kontinuitet Zrinjski ima, kako u upravljačkim strukturama, tako i u administrativnom dijelu kluba. Rekao bih da je taj kontinuitet bio od ključnog značaja 2021. godine nakon neizlaska u Europu, odnosno da se ekspresno dignemo i u sljedeće tri sezone ostvarimo najveće uspjehe u povijesti kluba", dodao je.

Suđenje

Suđenje je ove sezone bila česta tema razgovora u kuloarima, no Lasić ipak nije želio davati komentare na tu temu.

"Zrinjski kao klub nikada ne želi komentirati suđenje pa ćemo se i sada suzdržati od detaljnih analiza. To prepuštamo drugima, a na njima je da odluče hoće li te analize biti objektivne ili ne. Najveći problem je što smo dozvolili da se izgubi povjerenje koje, istini za volju, nikada nije bilo veliko, a vrijeme će dati odgovore hoćemo li i u kolikoj mjeri uspjeti vratiti to povjerenje", kratko je kazao, te dodao kako je odluka o smanjenju lige na 10 klubova "definitivno korak naprijed".

Od 2016. godine, kada je Lasić imenovan predsjednikom Zrinjskog, trener je bio Vinko Marinović, a ako se ne broje privremena rješenja na klupi, Željko Petrović je deveti trener koji vodi Zrinjski u tom razdoblju s napomenom da je Blaž Slišković dva puta imenovan.

"U svakom slučaju nikada nismo donosili ad hoc rješenja, a to i ne smijemo zbog odgovornosti koju imamo. Odluke o promjenama na klupi smo u pravilu uvijek donosili na kraju sezone ili polusezone, odnosno uvijek nakon analize idemo li u dobrom pravcu ili ne. Te odluke u pravilu nisu lake, ali ih moramo donositi. U svakom slučaju, zahvalni smo svim trenerima s kojima smo surađivali, bez obzira jesu li se zadržali kraće ili duže na klupi", objašnjava.

"Put do grupne faze bit će teži"

Nova sezona za Zrinjski kreće nešto kasnije nego prethodnih godina, a kako je kazao Lasić "put do grupne faze bit će teži, ali nitko nam nema pravo zabraniti vjerovati da opet možemo uspjeti".

"Nekad nam je u Europi bio cilj samo nastupiti i to nas je zadovoljavalo, ali sada smo na razini kada to više nije dovoljno. Sada moramo nešto napraviti", kazao je te dodao kako je "cilj Zrinjskog u svakoj sezoni borba za dvostruku krunu".

Komentirajući igrački kadar, Lasić ističe kako se "na tome već radi, ali tražimo malo strpljenja".

"Tomislav Kiš je već produžio ugovor, potpisali smo produženje i s Josipom Ćorlukom uz prijateljski dogovor da može otići ako dobije baš dobru ponudu iz inozemstva, a potpis na novi ugovor stavio je i Tarik Ramić. Bit će još produženja, a kao što je slučaj u svakom prijelaznom roku, neki igrači će nas napustiti. Novu sezonu želimo dočekati spremni i sigurno ćemo je dočekati", zaključio je Lasić.

Kopirati
Drag cursor here to close