Feđini specijali

Alić, Mulić, Jurilj i Mladost

Najveće iznenađenje u drugom kolu Premijer lige BiH je napravila Mladost koja je uzela Sarajevu bod.
Sport / Nogomet | 10. 08. 2020. u 12:28 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Derbi u Mostaru, izgubljena dva boda Sarajeva i 14 ukupno postignutih golova. To su glavne karakteristike drugog kola Premijer lige BiH. Već imamo tri momčadi koje su na maksimalnom učinku, te dvije koje su i dalje nuli. Međutim, tek je drugo kolo, tako da je još uvijek rano davati neke prognoze. Sada smo u onom dijelu sezone kada će četiri kluba iz BiH polako početi razmišljati o Europi, pripremati se za te utakmice i moguća neugodna putovanja, pa nije isključeno da će i u narednim kolima biti sličnih iznenađenja. Naravno, treba uzeti u obzir i činjenicu da je recimo Borac igrao dvije utakmice zaredom kao domaćin, dok je recimo Sarajevo dva puta gostovalo.

Najveće iznenađenje u ovom je napravila Mladost koja je uzela Sarajevu bod. Nakon svega što je momčad iz Doboja kod Kanja prošla u pripremnom periodu, katastrofe u Banja Luci, malo tko je očekivao remi u duelu protiv aktualnog prvaka. Sarajevo opet nije bilo u idealnoj postavi, slično kao i u prvom kolu. Jesu igrači Sarajeva vodili dva puta, ali se Mladost dva puta vratila. I to relativno brzo. Dvije minute nakon prvog gola, trinaest minuta nakon drugog. Imali su igrači aktualnog prvaka nešto malo više od deset minuta za eventualni treći gol, ali ga nisu postigli. Iz ovog susreta svakako vrijedi izdvojiti sjajan gol Enesa Alića za konačnih 2:2. To je Aliću bio prvi nastup u dresu Mladosti.

Video: Premijer liga BiH 2020/21, Mladost Doboj-Kakanj - Sarajevo 2-2, sažetak Arena Sport

''Nisam ni htio centrirati, kada sam vidio mjesto slobodnjaka, htio sam da šutam. Znam svoje sposobnosti i svoju lijevu nogu, vidio sam kako je golman postavio živi zid, stavio manje igrača, vidio sam da mogu prebaciti živi zid, to sam i uradio'', rekao je Alić nakon utakmice.

I derbi kola je zaključen golom iz slobodnog udarca. Svoj prvi gol u dresu Veleža postigao je u Fejsal Mulić, kojem je ovo bila prva prvenstvena utakmica na domaćem terenu, pa još i derbi. Za Velež je utakmica imala poseban značaj, također je bila prva pod svjetlima reflektora na stadionu Rođeni.Sa pritisak pod kojim se našao Feđa Dudić prije derbija, sada se suočava njegov kolega Mladen Žižović jer navijači Zrinjskog nisu zadovoljni igrama Plemića na startu sezone.

Detalj koji je dobrim dijelom prelomio posljednji derbi je svakako gol Cvijanovića dvije minute prije kraja prvog dijela. U trenucima kada je Zrinjski stvarao pritisak, Velež stiže do gola. U nastavku je Zrinjski u svojoj igri morao preuzeti više rizika, što je definitivno više odgovaralo Veležu.

Video: MTEL PREMIJER LIGA BiH: Velež - Zrinjski 08.08.2020

Svoj dan u subotu je na Otoci imao i Alen Jurilj, dvostruki strijelac na Otoci. Široki Brijeg je pobijedio Olimpik 2:1, pa sada ima šest bodova. Koliko su sakupili Željezničar i Borac. Široki je prethodnih sezona gubio puno bodova na startu sezonu, ovaj put je situacija puno bolja.

''Mlada smo ekipa, imamo samo par starijih koji nam mnogo pomažu. To nam je bila i neka prednost, jer nas nisu baš svi shvatili ozbiljno. Ako ovako nastavimo, vjerujem da možemo ostati na vrhu'', mišljenja je Jurilj.

Video: FK Olimpik NK Široki Brijeg 1:2 (08. 08. 2020)

Željezničar je također na početku sezone u dobrim ritmu, u Bijeljini je možda čak i lakše od očekivanog uzeo tri boda Radniku, dok je Borac opravdao očekivanja konta Slobode, ali je to išlo puno teže od očekivanog. Nakon dva odigrana kola, po dva gola na svom kontu imaju Jurilj, Mustafa Mujezinović, Benjamin Tatar i Goran Zakarić.

Predaha nema, nova uzbuđenja stižu već sutra kada se igraju prve utakmice trećeg kola. Dva derbija, Željezničar - Borac i Široki Brijeg - Velež, dok se preostale četiri utakmice igraju srijedu, a parovi su Zrinjski - Radnik, Krupa - Olimpik, Sarajevo - Tuzla City i Sloboda - Mladost.

Kopirati
Drag cursor here to close