Naslov prvaka bez poraza

Njemačka je na tronu, Srbija pala u finalu

Kada je Njemačka bila u problemu Schroder je pontirao ispostavilo se možda i najvažnije poene u ovom susretu. U toj jurnjavi, Avramović je promašio dvije trice, Gudurić je bacio loptu u aut i to je bilo to.
Sport / Košarka | 10. 09. 2023. u 16:40 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su mnogi upozoravali, realno, rijetko tko je bez obzira na sve mogao vidjeti Njemačku na tronu. Trideset godina nakon senzacije koju su kreirali kao domaćini Eurobasketa, košarkaši Njemačke su po prvi put u povijesti osvojili naslov svjetskog prvaka.

Potpuno zasluženo. Bez poraza na turniru. Nanizali su Japan, Australiju, Gruziju, Finsku, Sloveniju, Latviju, SAD i na kraju Srbiju. Na četiri utakmice su uspjeli ubaciti stotinu ili više poena, samo u dva navrata su njihovi protivnici uspjeli postići više od osamdeset poena. Sloveniju su limitirali na 71 poena, Finsku na 75, Srbiju na 77. Završili su bez poraza turnir i potpuno zasluženo su otišli do kraja.

Foto: FIBA / Njemačka je na tronu
Foto: FIBA / Njemačka je prvak svijeta

Iako je Srbija u završnici imala priliku da do kraja zakomplicira situaciju, da izbori produžetke ili možda čak nešto više, Njemačka je idržala. Koja od trenutka kada je povela 60:53 do kraja utakmice svoju prednost nije ispuštala. I upravo ta treća četvrtina dobrim dijelom je odlučila pobjednika. Četvrtina u kojoj su košarkaši Srbije ubacili samo deset poena. Činilo se kako reprezentacija Srbije nema igrača koji ovu selekciju može vratiti u igri, ali se probudio Avramović.

Njegovom tricom je Srbija došla na -4 četiri i pol minuta prije kraja. Još jednom je Avramović vratio svoju reprezentaciju tricom za 78:75. Bonga je izgubio loptu, međutim Gudurić promašuje tricu, ali realizirali dva bacanja za 79:77, 39 sekundi prije kraja. Kada je Njemačka bila u problemu Schroder je pontirao ispostavilo se možda i najvažnije poene u ovom susretu.

Photo: FIBA Europe / Košarkaši Njemačke slave 

U toj jurnjavi, Avramović je promašio dvije trice, Gudurić je bacio loptu u aut i to je bilo to. Njemačka je slavila 83:77. Srbije je također napravila iskorak u odnosu na Eurobasket, bez Jovića, Simanić se je ostao bez bubrega, dok su u finalu ozlijedio Ognjen Dobrić nakon dvije i pol minute igre. Za Srbiju je ovo bio četvrti vezani poraz u finalima od 2014. godine.

Što se tiče statistike finala, Schroder je bi sjajan, zaustavio se na 28 poena uz šut iz igre 9/17. Franz Wagner je na 19 poena dodao 7 skokova, Voigtmann ih je pratio sa 12 poena i 8 skokova. Kod Srbije Avramović 21 poen, Bogdanović 17, Petrušev 10, Milutinov je ostao na 2 poena. Srbija je imala šut iz igre 42 posto (26/62), za tri poena 9/29.

Kopirati
Drag cursor here to close