U Mostaru

Otvorena izložba 'Dio nas' u okviru Petog hrvatskog iseljeničkog kongresa

Osim izložbe, u Galeriji je večeras predstavljena i znanstvena knjiga, zbornik radova "Hrvatska izvan domovine IV", koji su uredile Ivana Hebrang Grgić i Tanja Trošelj Miočević.
Kultura / Umjetnost | 30. 06. 2022. u 23:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Izložba "Dio nas", autora Darija Pehara, Marija Šunjića, Dalibora Nikolića, Željka Korena i Tamare Herceg, otvorena je u četvrtak u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru u sklopu Petog hrvatskog iseljeničkog kongresa.

''Izloženo je oko 30 radova umjetnika sa širokobriješke Akademije likovnih umjetnosti, a pretežno su rađeni akril tehnikom. Koncepcija je bila takva da se odaberu aktualni autori koji konzistentno rade i koji mogu ponuditi razinu kvalitete koja Mostar zaista pozicionira visoko na ljestvici ne samo u našoj zemlji nego i šire'', kazao je voditelj Galerije kraljice Katarine Kosače i jedan od autora izloženih radova Dalibor Nikolić.

Foto: Fena / Otvorena izložba Dio nas

Dodao je kako Mostar baštini kronologiju izrazito kvalitetnih galerijskih prostora i vizualnih događanja.

''Tu je naša galerija, tu je Sveučilišna galerija, galerija na biskupiji i HUB, koji također baštini djela svjetski priznatih, renomiranih umjetnika. Upravo u duhu tog novog vala i kvalitete i količine radova koje imamo priliku vidjeti u Mostaru, mi smo htjeli biti dio te kvalitete. Autori čiji su radovi izloženi nisu ovdje slučajno, odabrani su na principu onoga što u posljednje vrijeme rade i svi ovi radovi zadovoljavaju vrlo visoke vizualne i likovne kriterije'', kazao je Nikolić.

Osim izložbe, u Galeriji je večeras predstavljena i znanstvena knjiga, zbornik radova "Hrvatska izvan domovine IV", koji su uredile Ivana Hebrang Grgić i Tanja Trošelj Miočević.

Foto: Fena / Otvorena izložba Dio nas

''Riječ je o zborniku radova predstavljenih na prošlogodišnjem kongresu održanom u Zagrebu. Radovi su znanstveni, stručni, a ima i onih koji su pisani esejističkim stilom i mislim da će svatko pronaći nešto za sebe. Nadam se da ćemo se za dvije godine opet naći svi zajedno na promociji zbornika koji će nam donijeti radove koji će biti izloženi na ovom kongresu koji nam sada počinje'', kazala je Hebrang Grgić.

Na Petom hrvatskom iseljeničkom kongresu, koji se u Mostaru održava od 30. lipnja do 3. srpnja pod geslom "Izazovi i perspektive zajedništva”, najavljeno je 150 izlaganja i više od 200 sudionika koji će razgovarati o iseljeničkim i migracijskim temama.

Foto: Fena / Otvorena izložba Dio nas

U sklopu Kongresa, čiji su organizatori Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva i Sveučilište u Mostaru, održat će se i Gospodarski forum s težištem na ekonomiji i poduzetništvu.

Kao i prethodni kongresi, Peti hrvatski iseljenički kongres otvoren je znanstvenicima i stručnjacima iz cijelog svijeta koji se bave iseljeničkim i migracijskim temama i očuvanjem hrvatskog nacionalnog identiteta, kao i gospodarstvenicima, umjetnicima, stručnjacima svih generacija, te iseljenicima i povratnicima u domovinu da predstave svoj rad i iskustva.

Kroz različite tematske cjeline obrađuju se pitanja iz područja demografije, gospodarstva, javnih politika, povijesti, kulture, umjetnosti, jezika, baštine, duhovnosti, one vezane uz društvene i tehnološke promjene, te druge aktualne teme koje povezuju iseljeništvo i domovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close